Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2022 15:09
Čas čtení 0:59
Ema Stanovská

Europoslanci odhlasovali zařazení zemního plynu a jádra mezi „zelené“ zdroje energie. Rakousko a Lucembursko hrozí žalobou

NEWS EKOLOGIE EVROPSKÁ KOMISE
Uložit Uložené

Pokud naprostá většina podpoří námitku, Komise bude muset návrh stáhnout nebo pozměnit.

Evropský parlament dnes odhlasoval zařazení zemního plynu a jaderné energie mezi „zelené“ zdroje energií, informuje portál DW. Znamená to, že ekonomické aktivity týkající se těchto odvětví budou moci být označeny za trvale udržitelné. 

Návrh se zpočátku setkal s odporem některých členských států Evropské unie. Jeden tábor vedený Francií ho důrazně podporoval. Německo, které postupně ukončuje provoz svých jaderných elektráren, se naopak postavilo proti němu.

Některé environmentální organizace a zákonodárci EU si myslí, že tento plán je více o marketingu než o skutečné ochraně životního prostředí.

Dvě země i Greenpeace hrozí žalobou

Přesto měl návrh podporu většiny středopravé Evropské lidové strany, největší zákonodárné skupiny Evropského parlamentu. Ta v úterý potvrdila, že 107 jejích zákonodárců má v úmyslu hlasovat pro. Zákonodárci centristické skupiny Obnovme Evropu byli většinou pro, zatímco zelení a sociální demokraté byli většinou proti.

 
Portál Euractiv píše, že podle některých europoslanců technické normy screeningu navržené Komisí nerespektují kritéria pro environmentálně udržitelné hospodářské činnosti.

Doporučeno
Aktivisté zvou na narozeninovou oslavu Daniela Křetínského. Pořádají ji před jeho domem v Pařížské ulici Aktivisté zvou na narozeninovou oslavu Daniela Křetínského. Pořádají ji před jeho domem v Pařížské ulici 6. července 2022 14:59

O návrhu Komise bude ještě hlasovat Rada EU, musí rozhodnout do 11. července. K zablokování však stačí nesouhlas jedné instituce. Rakousko a Lucembursko pohrozily, že pokud EU návrh přijme, podají k EU žalobu.

Právní kroky vůči návrhu Evropské komise zvažuje i nevládní organizace Greenpeace. Chce nejprve předložit Evropské komisi formální žádost o interní přezkoumání. Pokud by skončilo s negativním výsledkem, podá soudní žalobu k Evropskému soudnímu dvoru. 

„K řešení klimatické krize a problému vysokých cen energií potřebujeme investice do obnovitelných zdrojů energie a do snižování spotřeby, nikoli investice do fosilního plynu,“ reagovala Katarína Juríková, ředitelka Greenpeace Slovensko.

Domů
Sdílet
Diskuse