Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
6. července 2022 17:17
Čas čtení 1:25

Vědci nečekaně objevili ohromnou ozonovou díru. Existuje už 30 let a mohla by negativně působit na polovinu světové populace

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vědci nečekaně objevili ohromnou ozonovou díru. Existuje už 30 let a mohla by negativně působit na polovinu světové populace
Zdroj: JPL

Na rozdíl od antarktických/arktických ozonových děr, které jsou sezónní a objevují se hlavně na jaře, se tropická ozonová díra v průběhu ročních období nemění. Nikdo ji tak nezaznamenal. Neodehrávala se totiž žádná změna, která by na ni upozornila.

Téměř v celé tropické oblasti byla vědci v zemské atmosféře identifikována „obrovská“ ozonová díra, u které se nepředpokládalo, že by mohla existovat. Díra představuje celoroční mezeru v ozonové vrstvě planety a je sedmkrát větší než známější antarktická ozonová díra, která se otevírá každý rok na jaře. Informoval o tom server Independent

Profesor Qing-Bin Lu, vědec z University of Waterloo v kanadském Ontariu, řekl, že podle jeho výzkumu je díra přítomna již více než 30 let a pokrývá tak obrovskou plochu, že už by mohla být zasažena polovina světové populace.

„Na rozdíl od antarktické ozonové díry, která se objevuje pouze na jaře, je tropická ozonová díra přítomna ve všech ročních obdobích už od 80. let a její plocha je zhruba sedmkrát větší. Mohla by způsobit celosvětové znepokojení, protože může způsobit zvýšení UV záření a s ním související rizika rakoviny kůže, šedého zákalu a dalších negativních účinků na zdraví,“ uvedl pro The Independent.

Qing-Bin Lu uvedl, že předběžné zprávy ukazují, že úrovně poškozování ozonové vrstvy nad rovníkovými oblastmi a související UV záření, které ohrožuje velké populace v těchto oblastech, byly mnohem větší, než se očekávalo.

21. června 2022 18:41 Čas čtení 1:51 „Potravinové míle“ mají větší dopad na klima, než se očekávalo. Ukončit mezinárodní přepravu není řešení „Potravinové míle“ mají větší dopad na klima, než se očekávalo. Ukončit mezinárodní přepravu není řešení

„Zní to až neuvěřitelně, že velká tropická ozonová díra nebyla objevena dříve. Existují pro to však důvody. Za prvé, podle tradiční fotochemické teorie se neočekávalo, že by vůbec nějaká tropická ozonová díra existovala. Za druhé, na rozdíl od antarktických/arktických ozonových děr, které jsou sezónní a objevují se hlavně na jaře, se tropická ozonová díra v průběhu ročních období v podstatě nemění, a proto je v původních pozorovaných datech neviditelná. Zkrátka tam nebyla žádná pozorovatelná změna,“ dodal.

„Zní to až neuvěřitelně, že velká tropická ozonová díra nebyla objevena dříve. Existují pro to však důvody. Za prvé, podle tradiční fotochemické teorie se neočekávalo, že by vůbec nějaká tropická ozonová díra existovala. Za druhé, na rozdíl od antarktických/arktických ozonových děr, které jsou sezónní a objevují se hlavně na jaře, se tropická ozonová díra v průběhu ročních období v podstatě nemění, a proto je v původních pozorovaných datech neviditelná. Zkrátka tam nebyla žádná pozorovatelná změna,“ dodal.

Stejně jako u ozonové díry v Antarktidě se zjistilo, že normální hodnota ozonu je ve středu tropické ozonové díry snížena přibližně o 80 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse