Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2022 15:54
Čas čtení 0:47
Ema Stanovská

Z väznice v Nigérii ušlo 600 väzňov. Tamojšia vláda obviňuje teroristickú skupinu, ktorá vraj chcela oslobodiť svojich členov

NEWS
Uložit Uložené

Povstalci na väznicu zaútočili s „veľmi kvalitnými výbušninami“ a zabili jedného strážcu v službe.

V utorok večer z nigérijskej väznice v Abuji uniklo 600 väzňov, pričom 300 z nich sa podarilo zadržať. Na väznicu predtým zaútočili pravdepodobne členovia islamistickej teroristickej skupiny Boko Haram, informuje portál CBS News.

Podľa Shuaiba Belgoreho, stáleho tajomníka nigérijského ministerstva vnútra, „mimoriadne odhodlaní“ povstalci na väznicu zaútočili s „veľmi kvalitnými výbušninami“ a zabili jedného strážcu v službe. Útočníci následne do väznice vtrhli cez otvor vytvorený výbušninami. Väznica pritom funguje v maximálnom bezpečnostnom režime.

Islamskí extrémistickí povstalci bojujú na severovýchode krajiny už viac ako desať rokov. Na hlavné mesto však zaútočili prvýkrát. Cieľom utorkového útoku bolo oslobodiť väčšinu väznených členov.

Extrémistické násilie patrí medzi najvážnejšie problémy v Nigérii, najľudnatejšej africkej krajine s 206 miliónmi obyvateľov. Väzenia v tejto krajine sú často preplnené. Až 70 % väzňov je vo vyšetrovacej väzbe a na súdny proces môžu čakať celé roky. 

Nigérijské extrémistické povstanie na severe krajiny, ktoré vedie Boko Haram, má podľa OSN na starosti smrť viac ako 35-tisíc ľudí. Z domovov vraj vyhnali už viac ako 2 milióny ľudí.

Domů
Sdílet
Diskuse