Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2022 17:36
Čas čtení 0:51
Ema Stanovská

Ženy budou moci poprvé v historii jmenovat biskupy. Doposud to byla výlučně kompetence mužů

NEWS CÍRKEV PAPEŽ FRANTIŠEK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nová ústava umožňuje každému pokřtěnému katolíkovi, včetně žen a laiků, vést většinu vatikánských oddělení.

Papež František poprvé jmenuje ženy do dříve výlučně mužského vatikánského výboru, který mu pomáhá vybírat světové biskupy. Uvedl to v exkluzivním rozhovoru pro agenturu Reuters s tím, že ženám chce dávat ve Svatém stolci více vysoce postavených pozic. Informuje o tom CTV News.

Nová ústava centrální správy Svatého stolce (nazývaná kurie), která vstoupila v platnost minulý měsíc, umožňuje každému pokřtěnému katolíkovi, včetně žen a laiků, vést většinu vatikánských oddělení.

Doporučeno
Skotská církev umožní duchovním oddávat stejnopohlavní páry Skotská církev umožní duchovním oddávat stejnopohlavní páry 23. května 2022 19:44

„Jsem otevřen tomu dát ženám tuto příležitost,“ řekl v 90minutovém rozhovoru 80letý papež. „Poprvé v historii jmenuji dvě ženy, které se stanou součástí výboru pro volbu biskupů,“ připomněl s tím, že loni poprvé jmenoval ženu na pozici číslo dvě v guvernérské radě Vatikánu. Sestra Raffaella Petrini se tím stala nejvýše postavenou ženou v nejmenším státě světa.

Portál CTV News konstatuje, že tento krok je velmi významný, protože ženy budou mít díky němu poprvé slovo při jmenování světových biskupů, kterými jsou ale stále pouze muži. Hlava církve zatím konkrétní jména nezmínila. 

Doporučeno
Bývalý papež se omluvil za sexuální násilí v církvi. Přímé pochybení však odmítl Bývalý papež se omluvil za sexuální násilí v církvi. Přímé pochybení však odmítl 9. února 2022 10:10

Mezi laické ženy, které již ve Vatikánu zastávají nejvyšší funkce, patří Barbara Jatta, první ředitelka Vatikánských muzeí, a Cristiane Murray, zástupkyně ředitele vatikánské tiskové kanceláře. Obě jmenoval František.


Papež František se již opakovaně v minulosti vyjádřil za posílení role žen v katolické církvi, protože „neexistuje církev bez ženské dimenze, protože ona sama je ženského rodu“.

Zpět
Sdílet
Diskuse