Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 13:00
Čas čtení 6:29
Tereza Patočková

Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky

Ženil se s dětmi a jeho následovníci věřili, že je spojkou s Bohem. Dopadnout vůdce FLDS církve trvalo roky
Zdroj: FBI Most Wanted List
NEWS KRIMI SEXUÁLNÍ NÁSILÍ
Uložit Uložené

Co předcházelo zatčení vůdce FLDS církve Warrena Jeffse, který měl 78 manželek a ženil se i s dětmi? Shrnujeme v článku.

Keep Sweet: Pray and Obey je nová dokumentární série na Netflixu, která vypráví příběh o vzestupu a pádu Warrena Jeffse – samozvaného proroka a vůdce fundamentalistické Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů (FLDS), což je neoficiální polygamní odnož mormonské církve (LDS) v Americe.

Celý příběh se odehrává během deseti let, kdy na začátku milénia, po smrti otce Warrena Jeffse – Rulona Jeffse – nastoupil jeho syn na místo proroka FLDS a pokračoval v kázání a vedení církve. Prorok byl pro komunitu FLDS zmocněncem Boha, a než zemřel Rulon Jeffs, lidé věřili, že je prorok nesmrtelný. Všichni mu stoprocentně důvěřovali a nikoho by nenapadlo, že by mohl mít jakékoliv špatné úmysly, byl to zkrátka přímý prostředník Boha. Lidé také navíc věřili, že umí číst jejich myšlenky. 

Nové pořádky

Víra, kterou v církvi FLDS praktikovali, byla velmi přísná a zcela odtržená od jakéhokoliv vnějšího chápání světa. Lidé, kteří z církve vystoupili, v dokumentu například říkají, že v době, kdy byli v církvi, ani nevěděli, kdo je americkým prezidentem. Důvodem, proč všichni žili podle velmi přísných pravidel, bylo, aby po skončení světa dosáhli v posmrtném životě nejvyšší úrovně spasení od Boha. Církev byla velmi soběstačná. O peníze neměla nouzi, jelikož jí po nástupu Warrena oficiálně patřil veškerý majetek, a to včetně podniků jejích členů. Ty nadále fungovaly a generovaly zisk. Byly to například různé stavební či právní firmy po celé Americe, které svým zaměstnancům –⁠ členům FLDS – neplatily žádnou mzdu. Mohly si tak dovolit bezkonkurenční ceny. Podílely se například na stavbách pro obchodního giganta Amazon.


Poté, co se Warren stal prorokem místo svého otce, začal už tak velmi uzavřenou komunitu s přísnými pravidly ještě více oddělovat od světa a nároky na rodiny uvnitř církve ještě mnohonásobně zvyšovat. Warren zjistil, že je jeho moc v podstatě neomezená a začal toho velmi rychle využívat.  

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Warren Jeffs byl v nové roli proroka například jedinou osobou, která měla pravomoc uzavírat sňatky a přidělovat ve své komunitě manželky jejich manželům. Nikdo si nemohl sám vybrat, koho si vezme a později už ani v kolika letech se tak stane. 


Přeživší a žena, která z FLDS utekla, Rebecca Wall Musser, byla kdysi jednou z 20 manželek prvního proroka a otce Warrena Jeffa – Rulona Jeffa. V dokumentu mluví o svých zkušenostech a obtížném útěku z kultu.

Rebecca přežila útěk z FLDS a dnes žije daleko od církve a pracuje jako aktivistka a autorka. Svou první knihu o zkušenostech s FLDS The Witness Wore Red: The 19th Wife Who Brought Polygamous Cult Leaders to Justice vydala v roce 2013. V tom samém roce také založila nadaci Claim Red Foundation, která si klade za cíl vzdělávat lidi o tom, jak rozpoznat zneužívání a nátlak a jak utéci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Rebecca Wall Musser (@1rebeccamusser)

V 19 letech si musela vzít 85letého starce

Rebecca už v první epizodě vzpomíná, jak ji otec donutil provdat se za 85letého Rulona Jeffse, když jí bylo pouhých 19 let. Její rodiče byli také členy FLDS. Její otec, Lloyd Wall, měl dvě manželky: Rebeccy matku Sharon Steed a další ženu jménem Myrna. S Myrnou měl Lloyd devět dětí a se Sharon 12.

Rebecca také mluvila o zneužívání a nekonsensuálním sexu během svého manželství se starým Rulonem. O tom, co je to sex, se například dozvěděla, až když jej na ní Rulon začal vykonávat. To nebylo v církvi vůbec nic neobvyklého. V září 2002 Rulon Jeffs ve věku 92 let zemřel a pro Rebeccu to byl impuls k jejímu plánovanému útěku. Po smrti jí navíc bylo řečeno, že má týden na to, aby si vybrala nového manžela. Nedokázala si představit, že bude stejným peklem jako s Rulonem procházet znovu s jiným mužem. Rebecca měla navíc štěstí, že s Rulonem neotěhotněla, a tak byl její útěk mnohonásobně jednodušší, než kdyby měla děti, tak jako její sestry a kamarádky. 


Poté, co Rebecca z církve uprchla a na nové místo proroka nastoupil syn Rulona Warren Jeffs, se začaly poměry v církvi ještě více utužovat. Warren například zakázal, aby ženy nosily červenou barvu a civilní oblečení, které do té doby, i přes různá pravidla, směly mít. Z knihovny také vzal všechnu zábavnou beletrii a z učebnic vytrhal stránky, které se mu nelíbily. Například části o vesmírných tělesech a sexu. Ženy také směly nosit pouze pár vybraných účesů, jež bylo velmi pracné vytvořit. 


V polygamní FLDS církvi, kdy měl jeden starý muž i více než deset mladých manželek, nastával přebytek mladých chlapců. To vyřešil Warren tím, že je posílal z církve pryč. Většinou pracovali ve firmách členů církve po celé Americe a peníze pak odváděli zpět do FLDS, spousta z nich ale skončila rovnou na ulici. Warren také stále více tlačil na to, aby byly provdávány stále mladší a mladší dívky. To se nelíbilo mnohým z jejich otců, kteří si ještě pamatovali vedení starého proroka Rulona a Warrenovu autoritu začínali zpochybňovat. I to Warren vyřešil jejich vyloučením z církve. Na dvacet vlivnějších starších mužů tak během jediného kázání poslal do vyhnanství a jejich rodinám řekl, že pomáhali ďáblu a nesmí se o nich už nikdy zmiňovat. Každé rodině potom přidělil nového otce a manžela.  

Vliv Warrena Jeffse sílí

V roce 2006 se mormonská církev od Warrena oficiálně distancovala a rozeslala prohlášení, ve kterém uvedla, že je zavádějící a nepřesné nazývat Warrena Jeffse mormonem. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů přestala praktikovat mnohoženství v roce 1890 prostřednictvím „Manifestu“. V roce 1904 druhý „Manifest“ stanovil exkomunikaci jako trest pro ty, kteří praktikování polygamie odmítli zastavit. Roku 2006 se také Warren Jeffs pod nátlakem důkazů o tom, že se „žení“ a znásilňuje děti, dostal na seznam nejhledanějších osob FBI. Jeffs měl však díky rozsáhlé síti kontaktů a lidí, jež jej chránili, falešné pasy i soukromá letadla a nebylo pro něj obtížné se schovávat a církev řídit vzdáleně.


Nesvoboda v FLDS tak stále sílila a Warren ze strachu o možný převrat nainstaloval do celého církevního areálu kamery. Dle uprchlých členů tak mohl vědět o tom, s kým kdo kdy mluvil a také o čem. 


V srpnu roku 2006 však nastal zlom a Warren Jeffs byl v Nevadě dopaden během náhodné silniční kontroly, jelikož jel v autě bez SPZ, a policista, který auto zastavil, jej poznal. V roce 2007 potom uprchlá bývalá členka Rebecca Wall Musser poprvé promluvila. Svědčila proti Warrenu Jeffsovi v případě, kdy byl jako spolupachatel odsouzen za znásilnění, protože „provdal“ mladší sestru Rebeccy Alyssu v jejích 14 letech za jejího staršího bratrance.


V roce 2011 byl v Texasu Warren Jeffs shledán vinným ze sexuálního napadení dítěte a přitěžujícího sexuálního napadení dítěte. V té době už byl Jeffs za zmiňovaný podíl na znásilnění z roku 2007 za mřížemi. Jeho oběťmi byla 15letá a 12letá dívka, se kterými se „oženil“. V celém procesu s Jeffsem byla Rebecca klíčovou svědkyní a pomohla také policii a státním zástupcům analyzovat záznamy a poskytnout jim vhled do kultury FLDS, když byly v roce 2008 zabaveny předměty při razii na ranči YFZ v Texasu v kostele. Jeffs byl odsouzen na doživotí.

FLDS.
FLDS. Zdroj: Randy Mankin of the Eldorado Success


V době jeho zatčení v roce 2011 bylo 24 z jeho 78 manželek mladších 17 let. Warren si nyní odpykává trest v Louis C. Powledge Unit, věznici v Texasu. V roce 2011 dostal doživotí plus 20 let navíc. Do července 2038 bude mít nárok na podmínečné propuštění. V roce 2007, když byl ve vězení, se Jeffs pokusil oběsit. Účastnil se také dlouhých hladovek, a tak v roce 2009 soudce nařídil, aby byl v důsledku toho nuceně krmen. V roce 2011 však byl po nadměrném hladovění uveden do indukovaného kómatu. V roce 2019 jeho vlastní právníci uvedli, že Jeffs „utrpěl duševní zhroucení“, a nebyl tak schopen poskytnout svědectví v dodatečné výpovědi za údajné zneužívání nezletilého dítěte.

Co se stalo s FLDS?

FLDS je stále v provozu a podle jednoho dokumentu vydaného v roce 2018 má Warren Jeffs ve vězení povoleny návštěvy rodiny a dodnes vede sektu. FLDS se totiž navzdory zvěrstvům, která vyplula napovrch, nerozpadla, naopak současní členové stále považují Warrena Jeffse za svého proroka a věří, že byl odsouzen neprávem. Podle posledních zpráv se počet členů církve pohybuje mezi šesti a deseti tisíci. Podle některých členů komunity si členové musí najít čas na modlitbu za Jeffsovo propuštění.


The Yearning for Zion Ranch, neboli YFZ Ranch, byl ranč, který členové začali budovat po nástupu proroka Warrena Jeffse. Zion bylo původně místo, kam se členové církve dostanou po smrti a poté, co skončí svět. Warren Jeffs ale uvedl, že musí tuto oázu vybudovat sami a poté, co dojde ke konci světa, Bůh zničí na zemi vše kromě onoho místa. Doopravdy však Jeffs potřeboval vybudovat místo, které by bylo od civilizace co nejdál to půjde, protože věděl, že je v hledáčků autorit. YFZ ranč byl zabrán státem Texas v roce 2014. Od převzetí YFZ ranče byly postaveny novější církevní osady v Pringle, Jižní Dakotě, Severní Dakotě či v Minnesotě.


Divná fakta o LDS
1. Věří, že americký kontinent původně osídlili izraelité.
2. Tmavá kůže je podle nich boží prokletí, bílá kůže požehnání.
3. Kniha Mormonova je údajný překlad z neznámého jazyka, kterým byly popsány zlaté desky. Ty věnoval zakladateli církve Josephu Smithovi anděl. Smith pak zlaté desky andělovi vrátil.
4. Smith koupil od jednoho obchodníka egyptský papyrus. Sice nevěděl, co je na něm napsáno, ale to mu nebránilo listy přeložit jako Knihu Abrahamovu.
5. Starodávné proroctví předpovědělo příchod Josepha Smithe. Až na to, že toto proroctví sám napsal. Tedy přeložil jej samozřejmě ze zlatých desek od anděla.

Divná fakta o FLDS
1. Bývalá manželka Warrenova bratra Lyla vypověděla, že pouze muži s „čistou pokrevní linií“ se mohli rozmnožovat, a jen oni tak mohli mít sex se ženami.
2. Děti narozené do FLDS věřily, že prezidentem USA je Warren Jeffs.
3. Věří, že kdo není členem FLDS, je zlý, ale lidé s tmavou pletí jsou vůbec nejhorší.
4. Mnoho dětí se kvůli incestu narodilo s vrozenými vadami a zemřelo.
5. Ženy nesmí ukázat ani kotník. Musí mít pod oblečením kombiné zahalující celé tělo.
Domů
Sdílet
Diskuse