Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. července 2022 7:00
Čas čtení 3:12
Adéla Ježková

Kam na výlet: Na Moravské Toskánsko je nejkrásnější výhled od hradu Děvičky

Kam na výlet: Na Moravské Toskánsko je nejkrásnější výhled od hradu Děvičky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER JIHOMORAVSKÝ KRAJ KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Pojď s Refresherem na výlet!

Trochu se nám zatáhlo, k vodě v rámci speciální letní série Kde se koupat tudíž dnes nezamíříme. Místo toho se opět vydáme na výlet do krásné české (v tomto případě tedy moravské) přírody. Tak si do batůžku zabal svačinu a dobrou náladu, ať můžeme jít.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Čeká nás zřícenina hradu Děvičky, ke které vede hned několik turistických tras. Vyrazit můžeš z obcí Klentnice, Perná, Horní a Dolní Věstonice či Pavlov. My jsme zvolili poměrně krátkou cestu z Dolních Věstonic. Na dvou kilometrech projdeš kolem hned několika vinic, roztomilých chatek a ovocných zahrad, kde se stromy prohýbají pod tíhou šťavnatého ovoce. Je to ale celkem do kopce, krásy si tak možná prohlédneš, až se vydýcháš cestou dolů. Hrady se holt stavěly na kopcích, no. 

palava kam na vylet hrad devicky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Autem z Brna budeš v Dolních Věstonicích za 38 minut, využít můžeš ale i veřejnou dopravu. Nejrychlejší se zdá být cesta z brněnského hlavního nádraží do Šakvic, odkud jezdí do okolí novomlýnské nádrže autobusy. Pokud pojedeš z Prahy, v cíli budeš – pokud D1 dovolí – za zhruba 2 a půl hodiny. 

Z Dolních Věstonic se vydáme po červené turistické trase, která je zároveň archeostezkou vedoucí do Pavlova. Procházet budeme národní přírodní rezervací Děvín, která je součástí chráněné krajinné oblasti Pálava. Z tohoto území jsou známa lidská sídliště již z mladší doby kamenné, chovej se tu tudíž zodpovědně a nijak místní krajinu nenič ani neznečišťuj. Měj k ní a její historii úctu.

Doporučeno
Kam na výlet: Za Prahou vyrostla šikmá rozhledna Korunka, má větší sklon než šikmá věž v Pise Kam na výlet: Za Prahou vyrostla šikmá rozhledna Korunka, má větší sklon než šikmá věž v Pise 11. června 2022 11:30

Na Děvičky se dostaneme po zhruba 2,1 kilometru a 251 metrech stoupání. Asi se trochu zapotíš, ale stojí to za to. Až sem vyšplháš, budeš mít celou Pálavu jako na dlani. Uvidíš místní vinice, projíždějící traktory, loďky plující po Nových Mlýnech a možná i malé vinné sklípky.

Tichý pláč děveček na Děvičkách 

Zřícenině gotického hradu Děvičky, která se tyčí na severním okraji nejvyššího vrcholu Pavlovských vrchů –⁠ masívu Děvín, se též přezdívá Dívčí hrady. Zřícenina získala jméno pravděpodobně po třech skalních útesech, které podle pověsti představují zkamenělé dívky. Není úplně jasné, o jaké dívky se mělo jednat a proč zkameněly, jedno je ale jisté – pokud sem zamíříš v noci, možná uslyšíš jejich tichý nářek. 

palava kam na vylet hrad devicky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

První zmínky o hradu pochází už z roku 1222, přičemž prvním purkrabím měl být Štěpán z Medlova, zakladatel šlechtického rodu Pernštejnů, který zároveň spravoval nedaleký hrad Veveří. Podle informací na webu hradu byla pravděpodobně stavba nejprve dřevěná. Jelikož historici nemají žádné prameny k období mezi roky 1247 až 1294, je možné, že byl hrad zničen při nájezdu Kumánů. Obnoven byl pak koncem 13. století za vlády krále Václava II. a roku 1334 jej Jan Lucemburský udělil lénem knížecímu rodu Lichtenštejnů. 

V roce 1572 koupil panství Adam z Ditrichštejna, jehož syn Zikmund se jal rozsáhlé přestavby. Během třicetileté války hrad obsadila švédská vojska táhnoucí na Vídeň. Když vojáci odcházeli, pro jistotu Děvičky vyplenili a podpálili. Zajímavé je, že na hradu nikdy nebyla postavena strážná věž, což bylo na dobové obranné systémy neobvyklé. Hrad se tak při častých bitvách musel spolehnout na své nezvykle vysoké a silné zdi. V zimním období tu asi pánům muselo být chladno.

palava kam na vylet hrad devicky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Smutný osud pálavské dominanty

Ditrichštejnové se sice postarali o opravy, nejpozději na začátku 19. století ale stejně došlo k úplnému opuštění hradu a jeho následnému (smutnému) chátrání. Od roku 1964 je pak zřícenina chráněna jako kulturní památka. To bohužel nebrání nevychovaným turistům, kteří se nezdráhají šplhat po jejích zdech a všude okolo pohazovat odpadky.

Doporučeno
Kam na výlet: Umělecká galerie v zatopených žulových lomech připomíná historii udavačství Kam na výlet: Umělecká galerie v zatopených žulových lomech připomíná historii udavačství 23. dubna 2022 8:30

Do dnešní doby zůstaly zachovány obvodové zdi hradu a renesanční bašta se střílnami. O místo se nyní stará dobrovolnický spolek Památky Pálavy, který si klade za cíl sanaci hradu – nikoli dostavbu, ale zachování jeho aktuální podoby pro další generace. V loňském roce investoval spolek do sanačních prací na Děvičkách více než 1,2 milionu Kč, stejnou či vyšší částku chce investovat i v roce 2022.

palava kam na vylet hrad devicky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Záchranu podpoříš i ty koupí vstupenky do areálu, dospělého člověka vyjde na 50 Kč, děti a mládež do 18 let na dvacku, děti do 6 let mají vstup zdarma. Přispět na sanaci můžeš i na transparentním účtu, který má spolek umístěn na webu.

Pokud chceš výlet spojit s návštěvou blešího trhu, vyrazit můžeš třeba na ten v Brně!

Až se dostatečně pokocháš místními nádhernými výhledy, můžeš si výlet prodloužit o procházku k televiznímu vysílači Děvín. Sem se dostaneš po červené Svatojakubskou cestou. I zde tě čekají impozantní výhledy, a dokonce je pod vrcholem startovací místo pro paragliding. Zajímavých míst je ale v okolí nespočet, navštívit můžeš třeba Archeopark Pavlov, kde jsme byli v dubnu. Pálava je na výlety opravdu vděčná.

Doporučeno
Kam na výlet: Archeopark pod Pálavou zaujme expozicí i designem Kam na výlet: Archeopark pod Pálavou zaujme expozicí i designem 2. dubna 2022 8:30

A stejně tak je vděčná na dobré jídlo a pití. Nemusíš se bát, že zůstaneš po výšlapu o hladu, restaurace či hospody jsou tu na každém rohu. Jedná se totiž o turisticky velmi oblíbenou oblast. Doufáme, že se ti dnešní výlet líbil a odjíždíš s načerpanou paleolitickou energií!

palava kam na vylet hrad devicky
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse