Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
8. července 2022 20:00
Čas čtení 5:34

Komentář: Český internet obviňuje Stracha a Haje z queerbaitingu. Kdo je ale skutečný pokrytec?

Kategorie:
Kultura
Uložit Uložené

Queerbaiting – poslední dny se hodně skloňuje s titulem Esquire a jeho snímkem líbajících se hudebníků. Po vlně nenávisti, která se v tomto kontextu na titul včetně obou muzikantů snesla, se Strach aka NobodyListen vyoutoval.

V sérii fotografií mapujících letošní ročník filmového festivalu v Karlových Varech se objevila fotka, která vzbudila velké kontroverze a podle mnohých „zbořila český internet“. Snímek spolu s krátkým videem zachycuje dva hudebníky a přátele v intimní pozici. Je na ní zpěvák Jordan Haj a DJ a producent Jakub Strach, vystupující jako NobodyListen. 


Na snímku fotografa Benedikta Renče se Haj a Strach ve výtahu dostanou do situace, ve které se po výměně pohledů políbí. Právě polibek na propírané fotografii rozdělil ty, kteří se o fotku zajímali, na dva tábory. Rozpolcenost byla pozorovatelná i mezi queer lidmi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Esquire (@esquireczech)


Vedle těch, kteří fotku oslavovali, byli tací, kdo ji radikálně odsoudili. „Fuj. Hnus. Lháři, pokrytci,“ napsal pod fotku například jeden uživatel na Instagramu. „Přestaňte používat falešnou queerness jako brand, je to nechutný,“ přidal se jiný. „Disrespect a queerbait,“ zněl další komentář. V kritice odsuzujícího tábora právě slovo queerbaiting rezonovalo nejvíce. 

21. června 2022 7:00 Čas čtení 5:30 V červnu jsou obchody plné duhy. Podpora LGBTQ+ lidí by ale neměla začínat a končit s Pride Month V červnu jsou obchody plné duhy. Podpora LGBTQ+ lidí by ale neměla začínat a končit s Pride Month

Termín queerbaiting je v současnosti definován různě, podle webu dictionary.com se vztahuje k praxi, kdy se queer vztahy nebo přitažlivost pouze naznačují. Jejich cílem je zaujmout nebo přilákat LGBTQ+ publikum či jinak vzbudit zájem, bez toho, aby se takové vztahy nebo sexuální interakce skutečně zobrazovaly nebo aby do nich účastníci (či postavy) skutečně vstupovali.

Mezi příklady se dá najít třeba vztah Willa k Mikeovi v poslední řadě Strager Things, nebo i loutek Berta a Ernieho ze seriálu Sesame Street.

Domů
Sdílet
Diskuse