Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2022 8:28
Čas čtení 2:19
Adéla Ježková ČTK

Křišťálový glóbus získal na KVIFF kanadsko-íránský film Nadějné léto

Křišťálový glóbus získal na KVIFF kanadsko-íránský film Nadějné léto
Zdroj: ČTK/Kubeš Slavomír
NEWS FILM MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH TIP NA FILM ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Hlavní cenu získalo sociální drama o chlapci, který se za pomoci nového trenéra připravuje na důležitý plavecký závod.

Velkou cenu v Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dostal v sobotu kanadsko-íránský film Nadějné léto režisérky Sadaf Foroughi. Za sociální drama o chlapci, který se za pomoci nového trenéra připravuje na důležitý plavecký závod, v sobotu režisérka převzala Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Gratuloval jí také další čerstvý držitel Křišťálového glóbu, australský herec Geoffrey Rush.

V Hlavní soutěži, která letos spojila hrané i dokumentární filmy, porota posuzovala 12 snímků. Velká cena Hlavní soutěže je spojena s odměnou 25 tisíc dolarů (asi 600 tisíc korun) a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15 tisíc dolarů (asi 360 tisíc korun) dostal španělský film Musíte se přijet podívat režiséra Jonáse Trueby. Letní miniatura se čtyřmi protagonisty natočená jen ve dvou lokacích je pohledem do současné generace třicátníků ve Španělsku.

Během večera se tradičně na velkém plátně promítal sestřih s připomínkou osobností spjatých s filmem, které během roku uplynulého od minulého ročníku festivalu zemřely. Mezi českými i zahraničními režiséry, herci, skladateli a dalšími filmovými profesemi se v sobotu publikum znovu loučilo třeba s Monicou Vitti, Jean-Paulem Belmondem, Jean-Louisem Trintignantem, Dušanem Kleinem či Antonínem Kachlíkem, nejdelší medailonek patřil teprve před pár týdny zesnulému Josefu Abrhámovi. Sestřih ukončila fotografie bývalé programové ředitelky festivalu Evy Zaoralové, jejíž skon si letos festival připomínal po celou dobu trvání.

Na festival zavítali i Kvitová či Procházka

Moderátor večera Marek Eben při zahájení ceremoniálu zmínil, že kromě filmařů si slavnostní zakončení festivalu nenechala ujít třeba tenistka Petra Kvitová, šampion MMA Jiří Procházka, golfista Rory Sabbatini nebo ministr kultury Martin Baxa (ODS). Stejně jako úvodní ceremoniál, i sobotní večer zahájila projekce QR kódu, který při jeho naskenování mobilním telefonem ukázal divákům video s pozdravy tanečníků, kteří pak na scéně vystoupili. Po předání všech cen prezident festivalu Bartoška tradiční formulí prohlásil festival za zakončený a pozval přítomné na jeho další ročník od 30. června do 8. července 2023.

Doporučeno
Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká 12. dubna 2024 13:00

Cenu za režii si z letošního ročníku odnesla Beata Parkanová za film Slovo. Snímek o tom, jak těžké může být dodržet slovo dané sobě i druhým v obtížné společenské situaci, vynesl cenu také Martinu Fingerovi, kterého porota za jeho roli odměnila Cenou za mužský herecký výkon. Cenu za ženský herecký výkon udělila porota Hlavní soutěže dvěma herečkám za role v gruzínsko-německém filmu Vlastní pokoj. Oceněné jsou Taki Mumladze a Mariam Khundadze.

Karlovy Vary, festival
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Diváckou cenu si odnesl dokument o legendě české rapové scény Peneři strýčka Homeboye. Snímek PSH Nekonečný příběh natočil Štěpán FOK Vodrážka a v divácké anketě bodoval od svého uvedení v začátku festivalu.

V soutěži Proxima si Velkou cenu odnáší film Zkouška umění, který je o tom, jak se konají talentové zkoušky na Akademii výtvarných umění. Natočili jej Adéla Komrzý s Tomášem Bojarem. Stejně jako celým festivalem, i dnešním ceremoniálem rezonovala podpora Ukrajině. Tomáš Bojar uvedl, že pokud je s cenou, kterou s Komrzý získal, spojená odměna, část peněz věnuje ukrajinským umělcům. S cenou se pojí odměna 15 tisíc dolarů.

Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal španělsko-argentinský snímek Pieta režiséra Eduarda Casanovy o velmi silném poutu mezi matkou a synem. Zvláštní uznání poroty si v této soutěži odnáší chorvatsko-srbský film Strýček Davida Kapace a Andriji Mardešić. Vedle Hlavní soutěže je Proxima druhou festivalovou soutěžní sekcí. Je prostorem pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby. Na rozdíl od své předchůdkyně, soutěže Na východ od Západu, je Proxima otevřená tvorbě celého světa.

Domů
Sdílet
Diskuse