Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2022 17:39
Čas čtení 1:04
Adéla Ježková

Vědci našli mikroplasty v mase, mléce a krvi hospodářských zvířat

Vědci našli mikroplasty v mase, mléce a krvi hospodářských zvířat
Zdroj: Unsplash/Kristyn Lapp/volně k užití
NEWS EKOLOGIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci z Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) v Nizozemsku zaznamenali kontaminaci mikroplasty v hovězím a vepřovém mase a také v krvi zvířat na farmách.

V rámci své pilotní studie vědci objevili částice, včetně polyethylenu a polystyrenu, ve třech čtvrtinách testovaných masných a mléčných výrobků a v každém vzorku krve. Plasty byly objeveny také v 18 z 25 vzorků kravského mléka, a to jak v baleném mléce ze supermarketů, tak z farem. Mikroplasty byly také v každém testovaném vzorku krmných granulí, což ukazuje na potenciálně důležitou cestu kontaminace. 

Zatím ovšem není jisté, zda plastové částice nalezené ve vzorcích masa ze supermarketů a farem pocházejí z plastových obalů nebo z expozice zvířat plastům při zpracování, v krmivu, ve vodě nebo ve vzduchu.

Doporučeno
V čerstvém sněhu na Antarktidě byly poprvé nalezeny mikroplasty, mohou urychlit tání ledovců V čerstvém sněhu na Antarktidě byly poprvé nalezeny mikroplasty, mohou urychlit tání ledovců 8. června 2022 19:41

„Zdá se, že alespoň část potravinářských výrobků, včetně těch ze supermarketů, se zpracovává na krmivo pro hospodářská zvířata i s obaly. To škodí nejen dobrým životním podmínkám zvířat, ale možná i nám samotným. S největší pravděpodobností téměř každý steak a hamburger obsahuje malé kousky plastu,“ popsala pro server Food Matters ředitelka nadace Plastic Soup Foundation Maria Westerbos. Dodala, že za to nejsou zodpovědní zemědělci.

mikroplasty
Zdroj: Unsplash/Sören Funk/voľne na použitie

Podle skupiny se nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a spotřebního zboží (NVWA) řídí referenčním akčním bodem, který povoluje kontaminaci obalového materiálu v potravinářských výrobcích pod úrovní 0,15 %. Nizozemsko je největším vývozcem masa v EU.

Doporučeno
Vědci našli poprvé mikroplasty v lidských plicích: Jsme překvapeni, jak hluboko se dostaly, říkají Vědci našli poprvé mikroplasty v lidských plicích: Jsme překvapeni, jak hluboko se dostaly, říkají 7. dubna 2022 6:45

Stejný vědecký tým letos v březnu poprvé zaznamenal mikroplasty v lidské krvi, přičemž při testování živočišných produktů použil stejné metody. Objev částic v krvi ukazuje, že mohou cestovat po těle a usazovat se v orgánech.

Do životního prostředí se vypouští obrovské množství plastového odpadu a mikroplasty zamořují celou planetu. Již dříve bylo známo, že lidé tyto drobné částice konzumují prostřednictvím potravin a vody a také je vdechují, dopad na zdraví ale zatím není znám.

Zpět
Sdílet
Diskuse