Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 6:45
Čas čtení 1:27
Tímea Krauszová TASR

Přisolování jídel může zkrátit délku života o více než dva roky, tvrdí britská studie

NEWS VĚDA ZDRAVÁ STRAVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Získané důkazy jsou podle výzkumného týmu dostatečně přesvědčivé na to, aby lidé uvažovali alespoň nad omezením solení.

Britští vědci potvrdili, že přidávání soli do jídel u stolu zkracuje délku života. Ženy se obírají v průměru o rok a půl, muži až o dva roky. Informoval o tom The Guardian. O škodlivosti dosolování jsou přesvědčeni natolik, že lidem radí alespoň omezit sůl u stolu.

Sledovali lidi čtyři roky

V rámci výzkumu společnosti Biobank byly během devíti let sledovány stravovací návyky zhruba půl milionu lidí. Do studie se respondenti zapojili v letech 2006–2010 a prostřednictvím dotazníku s dotykovou obrazovkou odpovídali na dotazy, zda si jídlo u stolu solí a jak často to dělají.

Anketa:
Přidáváš si sůl do hotových jídel?
Ano.
Ne.
Ano.
56 %
Ne.
44 %

„Pokud je mi známo, naše studie je první, která hodnotí vztah mezi přidáváním soli do potravin a předčasnou smrtí,“ řekl profesor Lu Qi z Fakulty veřejného zdravotnictví a tropické medicíny Tulanovy univerzity v New Orleans, který výzkum vedl. „Dokonce i mírné omezení příjmu sodíku menším dosolením jídla u stolu pravděpodobně povede k podstatným zdravotním přínosům, zejména pokud je dosaženo v běžné populaci.“

Účastníci studie, kteří si jídlo vždy přisolují, měli o 28 procent vyšší riziko předčasného úmrtí než lidé, kteří tak nečinili, nebo přisolovali jen občas. Ve skupině padesátiletých měli muži a ženy, kteří si vždy do jídla přidávali sůl, o 2,3 roku a o 1,5 roku kratší průměrnou délku života než jejich nesolící vrstevníci.

Při výzkumu byly zohledněny i další faktory včetně věku, genderu, etnické příslušnosti, indexu tělesné hmotnosti, kouření, pití alkoholu, fyzické aktivity, stravy a onemocnění, jako jsou cukrovka, rakovina a srdečně-cévní choroby. Hodnoceno bylo jen množství přidané soli do hotového jídla (již na stole), ne solení během vaření. Problémem je, že příjem soli je obtížné sledovat. Ani močové testy nemusí odhalit celkový příjem a mnoho zpracovaných potravin obsahuje velké množství soli.

Zhruba 70 procent příjmu sodíku v západní populaci pochází právě ze zpracovaných a z předem připravených potravin, přičemž 8 až 20 procent pochází ze soli přidané k jídlu na stole krátce před jeho konzumací. Jelikož takové přidávání soli je velmi dobrým indikátorem toho, že člověk preferuje jídla se slanou chutí, výzkumný tým zaměřil svou analýzu právě na toto měření.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších erotických filmů (Žebříček)
Zamilované SMS pro (ne)romantiky aneb jak vyznat lásku originálním způsobem
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Domů
Sdílet
Diskuse