Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2022 14:30
Čas čtení 7:00
Ema Stanovská

Klíště nevytáčej ani nenatírej, komáry přitahují i ​​barvy. Experti radí, jak zatočit s nepříjemným hmyzem

Klíště nevytáčej ani nenatírej, komáry přitahují i ​​barvy. Experti radí, jak zatočit s nepříjemným hmyzem
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Léto se často mění v nekonečný boj s otravnými vosami, bzučícími komáry a klíšťaty, která útočí na tvou odhalenou kůži. Spolu s lékaři přinášíme základní fakta, která by sis měl osvojit ještě předtím, než se vydáš do přírody.

Štípou, bodají, přisávají se. Nejteplejší měsíce roku se často mění v nekonečný boj s otravnými vosami, bzučícími komáry a klíšťaty. Setkání s hmyzem může být často nebezpečné, a proto je důležité se před ním vhodně chránit.

Občas však vše selže a místo večerního popíjení vychlazeného drinku musíš řešit otázky – jak odstraním žihadlo? Mám klíště vykroutit, nebo jít raději za lékařem? A co mám dělat, aby si komáři konečně našli jinou lidskou pochoutku („Vždyť už ani nemám místo na další štípance!“)?

Aby sis nemusel googlit „babské rady“ a pochybné recepty, rozhodli jsme se najít odpovědi přímo u lékařů a odborníků. Spoiler: ne, klíště opravdu nikdy nevytáčej!

V Refresheru píšeme články o zdraví, výživě a sportu, hledáme odpovědi na otázky a vyvracíme mýty. Pokud nás v tom chceš podpořit, nezapomeň se stát členem Refresher+ klubu. Podobné články najdeš pod tématem Zdraví, které určitě sleduj, aby ti nic neuniklo.

Klíšťata mají ráda slabiny

Přestože klíště si můžeme přinést i z vlastní zahrady, dvora či parku, nejčastěji si tento „nevyžádaný dárek“ odnášíme z pobytu ve volné přírodě – rizikové jsou zejména okraje lesů s vyšším porostem trav a křovinami.

Doporučeno
PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? PŘEHLEDNĚ: Černý kašel se rapidně šíří Českem. Toto jsou odpovědi na nejdůležitější otázky. Bude návrat lockdownů? 27. března 2024 8:00

Všeobecná lékařka pro dospělé Katarína Varechová říká, že při pohybu v přírodě je důležité používat repelent, nosit dlouhé kalhoty a po příchodu domů se svléknout, oblečení vyklepat (například na balkoně) a zkontrolovat si celé tělo.

kliešť
Zdroj: Unsplash.com

Odborníci doporučují zasunout si kalhoty do ponožek a nosit světlý oděv, na kterém si parazita dříve všimneš.

„Klíšťata se ráda přisávají například v tříslech, pod pažemi, u mužů i na pohlavních orgánech, u žen na hrudi, u obou pohlaví jsou to také stehna a ramena. Překontrolovat je třeba i pokožku hlavy,“ upozorňuje Varechová.

Jak vyndat klíště?

I když na internetu najdeš spoustu různých zaručených návodů, jak klíště vyndat, odborníci se shodují, že momentálně existuje jen jeden vhodný způsob.

Přisáté klíště je třeba odstranit pinzetou a vytáhnout ho drobnými kývavými pohyby, přičemž je důležité vyndat celé tělo i s hlavičkou. „Vytahujte jej plynulým kolmým tahem směrem od kůže, postupujte pomalu a bez točení. Klíště nevykrucujte prudce do stran, mohli byste jej přetrhnout. Nejdůležitější je nepoškodit a nerozmačkat ho,“ upozorňují odborníci z úřadu veřejného zdravotnictví.

Po jeho odstranění je třeba místo přisátí ihned vydezinfikovat lihem či jódovou tinkturou z lékárny, případně jiným přípravkem s obsahem alkoholu. Vydezinfikovat je třeba i pinzetu a povrchy, na které dopadla tekutina z poškozeného těla nasátého klíštěte.

Doporučeno
„Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů „Takhle si to dítě zabijete.“ Urážky, zbytečné nástřihy, skákání po břiše. Ženy sdílely negativní zkušenosti z porodů 24. března 2024 8:00

„Klíště po odstranění nikdy nerozmačkávejte prsty. Hoďte ho do toalety a ihned spláchněte, vyhoďte jej do koše v uzavřené nádobě nebo v uzavřeném sáčku, případně klíště důsledně znehybněte lepicí páskou a takto ho vyhoďte do koše,“ podotkl Marek Eliáš z oboru komunikace ÚVZ.

Co ale dělat, když se klíštěti utrhne nožička nebo hlavička? Všeobecná lékařka Katarína Varechová radí, že se ji můžeme pokusit vyjmout sterilní jehlou. Místo je třeba ještě jednou

dezinfikovat po vyjmutí a sledovat případné zarudnutí.


Lehké jeden až dvoucentimetrové zarudnutí pokožky a svědění není závažné a mělo by zmizet do několika dní. „Pokud se ovšem výrazné a bolestivé zarudnutí objeví do 48 až 72 hodin, došlo k tzv. sekundární infekci ranky, tedy že se tam prostřednictvím klíštěte zanesly různé choroboplodné zárodky. Tehdy jsou často namístě i celková antibiotika, v tomto případě je třeba navštívit lékaře,“ doplňuje lékařka.

kliešť
Zdroj: Unsplash.com

Pokud chceš mít při vytahování klíštěte větší jistotu, v lékárně pořídíš speciální karty k jeho odstranění. Mají zářezy, pomocí kterých klíště pevně podebereš a vytáhneš. Mohou pomoci snížit riziko, že klíště omylem rozmačkáš a vytlačíš obsah jeho střev do rány. 

Nedoporučuje se kapat na něj olej, protože se začne dusit a natrávenou krev vyvrátí zpět do rány. Pokud se nepodaří odstranit klíště celé, je lepší vyhledat zdravotnickou pomoc.

Doporučeno
Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá Z velikosti H na B: Zmenšení prsou ženám mění život. S plastickým chirurgem probíráme, jak zákrok probíhá 18. března 2024 9:00

Katarína Varechová podotýká, že jsou situace, kdy je dobré vyhledat lékařskou pomoc okamžitě. „Například při vyjmutí klíštěte v okolí oka nebo na jiném choulostivém místě. Případně pokud pacient žije sám a klíště je na těžko dostupném místě. Jinak se ale není třeba bát a přisáté klíště lze po dezinfekci vyndat klidně doma.“

Riziko vážných onemocnění

V souvislosti s klíšťaty se často zmiňuje i riziko lymské boreliózy (bakteriální onemocnění) nebo klíšťové encefalitidy (virové onemocnění). Nepřenáší je každé klíště, jen to infikované. Toto onemocnění způsobuje únavu, bolesti hlavy, horečku, ale v některých případech i mnohem závažnější příznaky.

Pokud už jsi měl klíště, měl bys následující dva až tři týdny sledovat místo, kde bylo přisáté. Pokud se s odstupem času na tomto místě vyskytne větší kruhovité zarudnutí, které nesvědí ani nebolí, případně má tendenci se rozšiřovat, návštěvu všeobecného lékaře určitě neodkládej.

„Zejména u dětí se také může v tomto stadiu vyskytnout, nejčastěji na ušním boltci, sytě červený nebo modročervený uzlík, který nebolí ani nesvědí, tzv. boreliový lymfocytom. Je také projevem první fáze boreliózy a je nutná antibiotická léčba,“ upozorňuje lékařka.

Sledovat je třeba i celkový zdravotní stav a lékaře navštívit i v případě běžných chřipkových příznaků, jako je horečka či bolesti hlavy, kloubů a svalů.

príroda
Zdroj: Unsplash.com

„Vyšetřovat protilátky proti lymské borelióze nemá smysl v období do čtyř až šesti týdnů po přisátí, ani pokud se vyskytne zarudnutí, které svědčí o prvním stadiu lymské boreliózy – tehdy je třeba podat antibiotika ve správné dávce a dostatečně dlouhé době,“ dodává.

Doporučeno
Proč ejakulujeme ze snů? Za poluci se většina mladíků nejen stydí, ale vnímá ji jako tabu, říká expert Proč ejakulujeme ze snů? Za poluci se většina mladíků nejen stydí, ale vnímá ji jako tabu, říká expert 16. března 2024 8:00

Proti lymské borelióze aktuální vakcína dostupná není, proti klíšťové encefalitidě se doporučuje očkovat nejlépe v podzimních měsících, aby se vytvořily dostatečné protilátky do následující „klíšťové sezóny“.

Jak na krvelačné komáry

Každoroční kalamita komárů bažících po krvi může z letních měsíců udělat doslova utrpení. Je třeba myslet na to, že komáři jsou nejaktivnější za svítání a ve večerních hodinách (hodinu před a hodinu po východu a západu slunce) – odborníci proto doporučují v této době omezit procházky, a to zejména v blízkosti vodních toků. V lesích a při zamračené obloze napadají lidi a zvířata v průběhu celého dne. 

komár, bratislava, hlavné mesto
Zdroj: Pexels/Ravi Kant

Nezapomeň také na dlouhé kalhoty a rukávy a kvalitní repelent. Uvnitř jsou nejideálnější ochranou síťky na oknech, ale efektivní jsou podle ÚVZ i odpuzovače a lapače komárů.

Tomáš Derka, vedoucí Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Komenského, pro Refresher v minulosti řekl, že komáry přitahuje zejména stojící voda, která je ideálním prostředím pro jejich líhnutí, ale i odpadky nebo rozsvícené světlo. 

Viktorie Čabanová z virologického ústavu doplnila, že často zapomínáme na vodu v barelech, sudech nebo i květináčích, která je výborným místem pro líhnutí komárů. Lidé si proto tyto tvory někdy doslova chovají ve svých zahradách.

Proč útočí na mě a mého kamaráda nechají na pokoji?

Komáři si lidské „oběti“ vyhledávají nejen podle tepla a potu, ale přitahují je i feromony. Jejich přebytek nebo nedostatek rozhoduje o tom, proč některé lidi komáři vyhledávají s oblibou, zatímco jiné jen zřídka.

Nová studie publikovaná letos v časopise Nature ukázala, že se komáři zřejmě řídí i barvami. Vědci z Washingtonské univerzity zjistili, že komáry přitahuje červená, oranžová, tyrkysová a černá, naopak ignorují zelenou, fialovou, modrou a bílou barvu.

Pokud jsi ochranu podcenil, případně jsi strávil den u jezera v době největší „komáří kalamity“ a teď máš po celém těle spoustu štípanců, můžeš kromě volně dostupných chladivých gelů na zmírnění svědění vyzkoušet i lidové recepty.

Doporučeno
Půl roku jsem chodila na chemoterapii. Nebylo to tak děsivé, jak jsem si myslela Půl roku jsem chodila na chemoterapii. Nebylo to tak děsivé, jak jsem si myslela 11. března 2024 9:00

Dušana Žinčáková, primářka oddělení vnitřního lékařství Nemocnice Svět zdraví Humenné a imunoalergoložka, nám poradila, že na štípance a bodnutí fungují roztoky z octa, citronu či mořské soli. Chladivý účinek mají rozdrcené listy aloe vera, bazalky nebo jitrocele, heřmánek pomůže zmírnit bolest a otok. Pozor je ale třeba dát na možné alergeny dané potraviny či rostliny.

Máme se bát bodavého hmyzu?

Bodavý hmyz, jako jsou například včela, vosa, sršeň nebo čmelák, zanechávají v místě bodnutí jed, který může pro některé lidi znamenat vážné ohrožení života. Pokud jsi zdravý a nemáš alergii, s největší pravděpodobností přinejhorším odejdeš „jen“ s mírným otokem a bolestivým zarudnutím. 

osa
Zdroj: Unsplash.com

Vážnější situace nastává, když tě hmyz bodne do krku, úst, jazyka či jícnu. V tomto případě hrozí dokonce riziko zablokování horních cest dýchacích.

Jak útočí včela, vosa, sršeň a čmelák?

Vosy a sršně se chovají agresivně, jejich bodnutí je nejčastější.

Včely a čmeláci nejsou přirozeně agresivní, bodnou jen v případě ohrožení. Včela po bodnutí přijde nejen o žihadlo, ale také o kus zadečku a zažívacího traktu, v důsledku čehož umírá.

Žihadlo vos a sršní je hladké (snadněji se vytahuje) a mohou bodnout i opakovaně. Výjimečně však i jejich žihadlo může zůstat v ráně.

Dušana Žinčáková obecně doporučuje vyhýbat se květinovým záhonům a včelařským oblastem a nepoužívat kosmetické přípravky, které mohou přitahovat hmyz.

Doporučeno
První návštěvy gynekologie se nemusíš bát. Popisujeme, co tě na ní čeká První návštěvy gynekologie se nemusíš bát. Popisujeme, co tě na ní čeká 5. března 2024 10:00

Hmyz snadno rozdráždíš i prudkými, rychlými pohyby a sladkými jídly. Primářka také připomíná, abys nepil přímo z láhve či plechovky – vosa se může dostat dovnitř a bodnout tě do jedné z nejkritičtějších oblastí lidského těla. 

osa
Zdroj: Unsplash.com

Primářka Žinčáková říká, že alergie na hmyzí jed může vzniknout také u lidí, kteří nejsou alergici. „K příznakům patří zarudnutí v místě vpichu, místo vpichu může být tvrdší, oteklé, teplejší, někdy je přítomen puchýřek. Jedná se o nealergickou reakci, příznaky by měly ustupovat do 24 hodin.“

Co dělat, když už máš žihadlo v sobě?

Primářka a imunoalergoložka říká, že žihadlo je třeba odstranit pinzetou, ale důležité je postupovat opatrně – obsahuje totiž malý váček s jedem, a proto je důležité, aby se nedostal pod kůži. Místo vpichu je třeba vždy omýt vodou a mýdlem a potřít slanou vodou nebo dezinfekčním roztokem. Tím snížíš riziko infekce. 

Pro zmírnění otoku bys měl držet zasažené místo ve vyvýšené poloze a přikládat na něj ledové nebo alkoholové obklady. Místo je také vhodné potřít protialergickým krémem, při větší reakci kortikoidním krémem. Ve vážnějších případech je třeba podat celková antihistaminika.

Co dělat při alergické reakci – radí primářka Dušana Žinčáková:

Každý, kdo je alergický na bodnutí hmyzem, by s sebou měl od jara do podzimu vždy nosit balíček první pomoci, ve kterém se nacházejí léky: antihistaminikum a kortikosteroid v tabletách, adrenalinové pero, sprej na rozšíření průdušek (salbutamol).

Co dělat po bodnutí:
– zaujmout vodorovnou polohu se zvýšenou polohou dolních končetin
– podat antihistaminikum a kortikoidy (podle pokynů ošetřujícího lékaře)
– aplikovat adrenalin (adrenalinové pero)
– podat bronchodilatancia ve spreji k rozšíření průdušek (dle pokynů ošetřujícího lékaře)
– zajistit co nejrychlejší převoz do nemocnice

K celkovým příznakům patří únava, kopřivka se svěděním po celém těle, otok obličeje, nevolnost (pocit na zvracení), bolesti břicha, průjem, závratě, ztížené dýchání a polykání. „Pokud se k těmto příznakům přidají modré rty a konečky prstů rukou, pokles krevního tlaku, kolaps nebo porucha vědomí, jedná se o život ohrožující alergickou reakci,“ upozorňuje imunoalergoložka.

Doporučeno
Deset let jsem nemohla brečet. Podnikla jsem proto experiment a každý den se nutím plakat Deset let jsem nemohla brečet. Podnikla jsem proto experiment a každý den se nutím plakat 4. března 2024 12:00

Klinické příznaky anafylaktického šoku se objeví velmi rychle – od tří do 30 minut. „Tehdy je třeba ihned přivolat lékařskou pomoc na čísle 112 nebo 155, neboť se skutečně jedná o velmi rychlou reakci a odklad telefonátu může člověka připravit o život,“ dodává Žinčáková.

Kdy je třeba navštívit lékaře?

– objeví-li se únava, malátnost, zastřené vědomí, zvracení, průjem
– jsou-li přítomny potíže s polykáním a dýcháním
– objeví se otok obličeje a krku
– zarudnutí a otok jsou přítomny na jiných místech, než je místo vpichu
Domů
Sdílet
Diskuse