Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. července 2022 18:30
Čas čtení 2:25
Dominik Vetrák

RECENZE: The Sea Beast (animák od Netflixu)

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NETFLIX NETFLIX FILMY TIP NA FILM TOP FILMY NA NETFLIXU
Uložit Uložené

Na Netflixu měl premiéru povedený animovaný film od tvůrců Moany a Big Hero 6.

Chris Williams napsal scénáře animovaných filmů jako Bolt či Moana, přičemž se podílel i na jejich režii, a natočil také Big Hero 6. S animovanými filmy má tedy bohaté zkušenosti, a tak jsme se na jeho další dílo nesmírně těšili. Je jím The Sea Beast a najdeš ho exkluzivně na Netflixu.

Doporučeno
Thor: Láska jako hrom v potitulkové scéně odhalil, se kterým slavným bohem bude bojovat příště. Co překvapivého se ještě stalo? Thor: Láska jako hrom v potitulkové scéně odhalil, se kterým slavným bohem bude bojovat příště. Co překvapivého se ještě stalo? 8. července 2022 12:30

Děj je o lovcích mořských příšer

Ve snímku poznáš Jacoba Hollanda (Karl Urban), slavného lovce mořských příšer, který se musí vyrovnat nejen s novou hrozbou a obrovským monstrem, ale také s černým pasažérem na lodi.

The Sea Beast
Zdroj: Netflix

Na jedné straně chce vyhovět svému otcovskému vzoru a kapitánu Crowovi (Jared Harris), kterého legendární rudá příšera připravila o oko a je zaslepen pomstou. Na straně druhé díky holčičce jménem Maisie (Zaris-Angel Hator) poznává zcela nový svět. Na mořské příšery začne pohlížet úplně jinak, a rázem tak stojí před velkým dilematem.

Podobá se animáku Jak vycvičit draka

Animovaný film tak v mnohém připomíná sérii Jak vycvičit draka, ve které se mladý chlapec postavil celé vikinské kultuře spočívající v zabíjení draků. Nakonec dokázal, že to nejsou krvelačné bestie, a ukončil válku mezi nimi a lidmi. The Sea Beast pracuje s podobným konceptem, kdy se celoživotní lovec mořských příšer musí naučit nejen s nimi žít, ale také je ochraňovat. 

V jistém bodě příběhu se dostane na ostrov, kde monstra žijí a kde se bezpečně rozmnožují. Bohužel tato dějová linie trvá jen několik minut a měli jsme dojem, že ji tvůrci vůbec nevyužili. Pravděpodobně si šetří zajímavé příběhové složky a designy příšer, aby se jim snáze tvořilo případné pokračování. 

The Sea Beast
Zdroj: Netflix

Animák je plný klišé, ale přesto zabaví

Někomu možná bude překážet, že malá modrá příšera, která hrdiny začne doprovázet na jejich dobrodružné cestě, má psí vlastnosti. Určitě si pamatuješ na množství příšer v animácích, které se chovají jako psi, aby se s nimi diváci dříve ztotožnili. Je to klišé a nepochybně se malé a milé drobné příšery dají zpracovat kreativněji. 

Doporučeno
Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava 20. března 2024 9:00

Kreativnější by mohla být i charakterizace postav a dějové zvraty. Jejich zpracování je však natolik povedené, že ti to moc překážet nebude. Užiješ si i postavy, jež jsou sice zcela standardní, ale díky skvělým hercům a jejich hlasu ožily v podobě, ve které si vychutnáš každý jejich dialog. Mezi hlavními postavami Jacobem a Maisie je úžasná chemie, což vyústí i do zábavných a nápaditých akčních scén. 

Animace je na špičkové úrovni

Obrovskou pochvalu si zaslouží kvalita animace. Většina snímku se odehrává na vodě, respektive pracuje s vodou ve velkém objemu. Tvůrci si na animování a fyzice vody dali záležet a výsledkem jsou efekty lahodící oku, jako například přívaly vody či vlny na moři. I běžný divák dokáže pouhým okem zachytit, že animace je v tomto snímku na vysoké úrovni.

The Sea Beast
Zdroj: Netflix

The Sea Beast je kvalitní rodinný animák. V nějaké jiné podobě jsme ho už sice několikrát viděli a z hlediska děje a postav nenabízí nic jedinečného a originálního, ale to, co nabízí, má tak vysokou kvalitu, že mu absenci originálních příběhových nápadů odpustíš.

Doporučeno
Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? Miroslava pracovala s Tomem Hollandem i Mattem Damonem. Jaké bylo zaskakování za Millie Bobby Brown v novém hitu od Netflixu? 19. března 2024 8:30

Úžasná animace, hlasy herců a vizuálně kreativní akční scény ti to vynahradí. Několikrát se i pousměješ, a tak jde o film vhodný pro celou rodinu. Máme však dojem, že nevyužil svůj potenciál naplno. Udělujeme mu osm bodů z deseti.

Žánr: animovaný film
Režie: Chris Williams
Scénář: Chris Williams
Hrají: Karl Urban, Jared Harris, Dan Stevens
Rok výroby: 2022
Kde ho můžeš vidět: Netflix
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse