Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 19:31
Čas čtení 0:51
Barbora Volfová TASR

Zemřel Monty Norman, autor znělky k filmům o Jamesi Bondovi

Zemřel Monty Norman, autor znělky k filmům o Jamesi Bondovi
Zdroj: United Artists/MGM
NEWS FILMOVÁ HUDBA JAMES BOND ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Veřejnost zná Montyho Normana jako skladatele a textaře, jehož díla zahrnují slavnou melodii Jamese Bonda.

Monty Norman, autor znělky filmové série o agentu Jamesi Bondovi, zemřel v pondělí ve věku 94 let. „Se smutkem oznamujeme, že Monty Norman zemřel 11. července po krátké nemoci,“ uvádí rodina na webu zesnulého umělce.

Připomeň si legendární znělku, která je slyšet ve všech bondovkách:


Původním jménem Monty Noserovitch se narodil židovským rodičům v Londýně v roce 1928. Svou první kytaru dostal, když mu bylo 16 let. V mládí vystupoval s několika významnými hudebními skupinami a účinkoval i ve společných programech s komikem Bennym Hillem. Později psal písně pro rockery Cliffa Richarda a Tommyho Steela a dostal se také ke komponování muzikálů.


Klíčovým okamžikem bylo, když ho producent Albert „Cubby“ Broccoli najal, aby složil znělku k prvnímu filmu o agentovi 007 – Dr. No z roku 1962. Stejnou znělku nakonec použili ve všech 25 filmech o Jamesi Bondovi.


Producenti v průběhu let oslovili skladatele Johna Barryho, aby znělku přepracoval. Barryho propracovaná znělka pak zazněla v přibližně desítce filmů včetně Goldfingera či Žiješ jenom dvakrát. Mnozí považovali právě Barryho, který zemřel v roce 2011, za autora původní znělky.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27


Norman se obrátil i na soud, aby si obhájil autorství díla. V roce 1997 zažaloval nedělník Sunday Times za článek, podle kterého byl autorem hudby Barry. Spor vyhrál v roce 2001 a soud mu přiznal odškodné ve výši 30 000 liber.

Domů
Sdílet
Diskuse