Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 14:22
Čas čtení 1:19
Adéla Ježková

Plavec v Iowě se nakazil amébou požírající mozek. Její největší epidemie byla v Československu

Plavec v Iowě se nakazil amébou požírající mozek. Její největší epidemie byla v Československu
Zdroj: Pixabay/MikeGoad/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pláž v Iowě byla uzavřena poté, co se plavec nakazil životu nebezpečnou meningoencefalitidou.

Pláž u jezera Three Fires byla v pátek dočasně uzavřena jako preventivní opatření poté, co se u jednoho z plavců objevila vzácná mozková infekce způsobená amébou Naegleria fowleri, oznámilo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví státu Iowa. Testování, které má potvrdit přítomnost améby v jezeře, může trvat několik dní. 

Pacient je aktuálně na jednotce intenzivní péče. Extrémně vzácné nemocnění není nakažlivé, ale je život ohrožující. Například v Severní Americe je známo pouze pět případů, kdy pacienti přežili. 

Naegleria fowleri je volně žijící mikroskopická améba, která se běžně vyskytuje v teplé sladké vodě, například v jezerech a řekách. Vzácněji pak v nedostatečně chlorovaných bazénech nebo v ohřívané a kontaminované kohoutkové vodě. Obvykle se člověk nakazí, když se mu kontaminovaná voda dostane nosem do těla a pronikne až do mozku, kde ničí mozkovou tkáň. Na případ upozornil server NBC.

Doporučeno
Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot 18. dubna 2024 13:00

Příznaky nákazy se začínají projevovat jeden až devět dní po koupání nebo vystavení kontaminované vodě. Úřady upozorňují plavce, aby kontaktovali svého lékaře, pokud po vstupu do teplé vody pociťují silné bolesti hlavy, horečku, nevolnost, zvracení nebo ztuhlý krk.

Plavci mohou snížit riziko infekce tím, že si budou při plavání držet nos nebo používat nosní svorky, budou mít hlavu nad hladinou a nebudou vstupovat do velmi teplé vody.

Největší světová epidemie právě této améby byla zaznamenána mezi lety 1962 až 1965 v Československu. Po nákaze při koupání v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Labem zemřelo ve čtyřech skupinách 16 mladých lidí ve věku od 8 do 25 let. Jak upozorňuje ve svém článku odborný časopis Hygiena, skutečný původce byl identifikován až dva roky po vypuknutí epidemie. Lázně byly na několik měsíců uzavřeny, vyčištěny a do bazénů se začala používat vodovodní voda – do té doby to byla upravená říční voda.

Domů
Sdílet
Diskuse