Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 15:37
Čas čtení 0:58
Adéla Ježková

Tornádo v Lanžhotě dostalo označení IF1+. Jen letos se v Česku vyskytla již tři

Tornádo v Lanžhotě dostalo označení IF1+. Jen letos se v Česku vyskytla již tři
Zdroj: ČHMÚ
NEWS EXTRÉMY POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V Česku se během letošní bouřkové sezóny vyskytla již tři tornáda, naštěstí všechna jen slabé intenzity.

„Největší pozornost si získalo tornádo, které 13. června zasáhlo město Lanžhot na Břeclavsku a způsobilo škody jak na střechách domů, tak i na místní zeleni. Z definitivního závěru šetření bylo na základě škod tornádo ohodnoceno stupněm IF1+, tedy na samé horní hranici pro označení jako slabé tornádo,“ uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ve finálním vyhodnocení.

Z přímých svědectví podle nich vyplývá, že silný vítr se objevil velice rychle a odezněl během několika vteřin až desítek vteřin. První známky větších škod v obci byly nalezeny na jižní straně železniční trati. V trase tornáda pak meteorologové během terénního výzkumu vyhodnotili polámané větve stromů či poškozené střešní krytiny. 

Doporučeno
Tornádo na Moravě mělo rychlost kolem 150 km/h, potvrdili meteorologové. Poškodilo desítky domů Tornádo na Moravě mělo rychlost kolem 150 km/h, potvrdili meteorologové. Poškodilo desítky domů 14. června 2022 16:40

Podle rozšíření škod na budovách na konci ulice Boženy Němcové začalo docházet zřejmě k zužování víru a tím i k zesílení jeho rotace. „Z jednoho vyššího domu ulétla celá plechová střecha. Za tokem Kyjovky v zahradní kolonii byly vyvráceny vyšší stromy a zlomený 90letý dub, jehož kmen však nebyl zcela zdravý. Další škody byly soustředěny do areálu fotbalového hřiště, kde v poměrně úzkém pásu byly vyvráceny nebo zlomeny vzrostlé borovice,“ popsali meteorologové.

Intenzita tornáda se posuzuje podle tzv. Fujitovy stupnice. Postupuje se od kategorie F0, která znamená jen lehké škody, po F5, která způsobuje škody ohromující. Loňské tornádo na Moravě dosáhlo intenzity IF4.

Domů
Sdílet
Diskuse