Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 12:43
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

Nová výstava představí přes 7000 děl Alfonse Muchy. Některá z nich uvidí veřejnost poprvé

Nová výstava představí přes 7000 děl Alfonse Muchy. Některá z nich uvidí veřejnost poprvé
Zdroj: Swim Ink 2, LLC/CORBIS/Corbis via Getty Images
NEWS UMĚNÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Na Malé Straně budou díla k vidění do konce října.

Zažít díla Alfonse Muchy způsobem, kterým doposud nebyl prezentován. To slibují pořadatelé nové výstavy slavného malíře a grafika. Ta bude pod názvem Mucha, rodinná sbírka probíhat od tohoto pátku až do konce října letošního roku ve Valdštejnské jízdárně na Malé Straně. Událost byla plánována právě tak, aby se mohla uskutečnit během českého předsednictví EU, uvádí na webových stránkách Senát PČR

Mucha, rodinná sbírka má odrážet život známého umělce skrz jeho malby, grafiky, sochy, ale třeba také reklamní předměty z rodinné sbírky. Výstava zahrnuje 3000 uměleckých děl a zhruba 4000 fotografií. Mnoho z těchto originálů veřejnost zatím neviděla a organizátoři slibují skutečně originální zážitek.

Doporučeno
FOTO: Umělec přenáší ikonické značky do středověku. Přeměnil Burger King, Pumu nebo Audi FOTO: Umělec přenáší ikonické značky do středověku. Přeměnil Burger King, Pumu nebo Audi 12. července 2022 20:00

„Chceme ukázat mého dědečka nejen jako všestranného umělce, ale také jako Čecha, Evropana a světoobčana v tom nejlepším smyslu slova, který pevně věřil v to, že jedním ze základních úkolů umění je ‚ne bořit, ale stavět mosty‘. Tedy něco, co v dnešní době potřebujeme možná více než kdy předtím,“ uvádí na serveru Mucha.eu jeho vnuk John Mucha.

Průřezová výstava má zmapovat nejdůležitější etapy umělcova života. Pokrýt má přátelství s významnými světovými umělci, život v Paříži, Československu nebo Spojených státech amerických. Zároveň se v ní odrazí tvorba jeho nejslavnějšího díla, Slovanské epopeje.

„Mucha toužil po světě, ve kterém by lidé z různých kulturních prostředí mohli žít v míru a harmonii. V dnešním znepokojujícím světě působí jeho touha obzvláště jímavě a přináší nám Muchovo obecně platné poselství naděje,“ píší organizátoři akce.

Zpět
Sdílet
Diskuse