Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 17:13
Čas čtení 1:09
Adéla Ježková

V pražské zoo se narodilo mládě vzácného hrabáče kapského

V pražské zoo se narodilo mládě vzácného hrabáče kapského
Zdroj: Barbora Dobiášová, Zoo Praha
NEWS PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Očekávané mládě přišlo na svět v neděli krátce po deváté hodině ranní.

Podle zprávy umístěné na webu Zoo Praha vážilo po narození 1 450 gramů a měřilo 54 centimetrů, což jsou u hrabáčů přiměřené porodní míry. Samo pije mateřské mléko od své matky Kvídy a podle chovatelů je aktivní. Kvůli klidu mláděte a matky je jejich expozice dočasně zakryta.

„Malého hrabáče jsme na svět přivítali v neděli v 9:12, porod proběhl rychle, mládě se od matky poprvé napilo v poledne a nyní se snaží pít v rozmezí jedné až dvou hodin. Jeho pohlaví zatím neznáme, odhalí jej teprve rozbory DNA z odebrané srsti,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek. Může být na nový přírůstek pyšný, chov hrabáčů v lidské péči je totiž poměrně náročný. I proto v prvních dnech na mládě i matku nepřetržitě dohlíží chovatelé, podle kterých jsou pro zdárný odchov klíčové první čtyři dny života.

Sedmnáctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala tři mláďata, a i o svého aktuálního potomka pečuje podle kurátorky kopytníků Barbory Dobiášové na svůj druh nadstandardně. Častěji si lehá, aby se mohl napít, olizuje jej a stimuluje tak k vyměšování. Otcem současného mláděte je opět třináctiletý Draco.

Doporučeno
Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová 25. března 2024 15:00

Prvního společného potomka, který dostal jméno Kito a dnes žije v dánské zoo, se podařilo odchovat před sedmi lety. V roce 2015 se pak narodila samička Nyota, která nyní žije v zoo Olomouc. Třetím odchovaným mládětem se v roce 2018 stala samička Sawa aktuálně žijící v Shepreth Wildlife Parku ve Velké Británii.

Jak vysvětlují chovatelé, tento africký savec je aktivní především v noci, den prospí ve své noře. Silné drápy využívá k získávání potravy z termitišť a mravenišť. Hrabáči žijí samotářsky, proto také kromě doby páření žijí i v zoo Praha samice Kvída a samec Draco odděleně. Toho si mohou návštěvníci prohlédnout i nyní v pavilonu Africký dům v horní části areálu.

Domů
Sdílet
Diskuse