Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. července 2022 19:04
Čas čtení 1:20
Adéla Ježková TASR

Jak rezignovat ve 21. století? Prezident Srí Lanky podal demisi e-mailem

Jak rezignovat ve 21. století? Prezident Srí Lanky podal demisi e-mailem
Zdroj: Wikimedia Commons/Jorge Cardoso, Ministério da Defesa/volně k užití
NEWS SRÍ LANKA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Srílanský prezident Gotabája Radžapaksa podal ve čtvrtek demisi kuriózním způsobem. Předsedovi parlamentu Mahindovi Abeywardenovi poslal e-mail. Oznámil to mluvčí šéfa parlamentu, kterého citovala agentura AFP, píše TASR.

Srílanští demonstranti během víkendových protestů obsadili prezidentský palác, kam Radžapaksa ve středu odjel. Původně oznámil, že ve středu odstoupí i z funkce, ale neučinil tak.


Mluvčí předsedy parlamentu nyní oznámil, že prezident ve čtvrtek zaslal předsedovi Abeywardenovi e-mail, v němž ho informoval o své rezignaci. Učinil tak krátce poté, co dorazil do Singapuru z Malediv, kam se původně vydal. Jeho útěk na Maledivy podle serveru The Times of India údajně vyjednal bývalý maledivský prezident Mohamed Nasheed.

Očekává se, že předseda parlamentu oficiálně informuje lid o prezidentově rezignaci v pátek poté, co tento krok posoudí generální prokurátor. Pokud je výpověď právně nezávadná a ověřená, bude přijata.

Doporučeno
Na nepokoje reaguje Srí Lanka armádou. „Udělejte, co bude nutné,“ říká premiér Na nepokoje reaguje Srí Lanka armádou. „Udělejte, co bude nutné,“ říká premiér 14. července 2022 9:49

Singapurské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Radžapaksa přijel do městského státu pouze na soukromou návštěvu. „O azyl nepožádal a žádný mu nebyl udělen. Singapur obecně neuděluje ani azyl,“ uvedl místní diplomatický odbor. Podle agentury AFP Radžapaksa zřejmě odcestoval za hranice, aby se vyhnul riziku, že po své rezignaci skončí ve vazbě ve vlasti.


Srílanští protivládní demonstranti ve čtvrtek opustili vládní budovy, které o víkendu obsadili, a v hlavním městě Kolombu zavládl relativní klid. Armáda ovšem preventivně posílila bezpečnostní opatření v okolí sídla parlamentu. Demonstranti jsou totiž odhodláni pokračovat v protestech, dokud premiér Ranil Wickremesinghe, kterého Radžapaksa v nepřítomnosti jmenoval prozatímní hlavou státu, neodejde z úřadu. Proti protestujícím byl použit i slzný plyn, včera jich nejméně 30 potřebovalo vyhledat zdravotní pomoc, uvedla CNN.


Podle protestujících jsou oba tito politici zodpovědní za současnou bezprecedentní hospodářskou krizi na Srí Lance, která způsobila nedostatek potravin, pohonných hmot a dalších životních potřeb. Wickremesinghe však tvrdí, že odstoupí až po sestavení nového kabinetu. Protestující trvají na tom, že by se mělo jednat o vládu národní jednoty. Podle agentury AP ani čtvrteční rezignace prezidenta neotevřela cestu k řešení současné krize na Srí Lance, neboť politická situace zůstává – vzhledem k nejasným pravomocem ústavních činitelů – chaotická a opozice je oslabena nejednotností.

Domů
Sdílet
Diskuse