Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2022 7:00
Čas čtení 2:58
Adéla Ježková

Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů

Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Prohlédni si náš nejnovější tip na výlet.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice. 

Na dnešním výletě nás bude obklopovat tajemná atmosféra, vydáme se totiž ke zřícenině ženského kláštera Rosa coeli. Špatných sil se ale nemusíš obávat, podle pověsti ten, kdo sem vstoupí, vstřebá jen pozitivní energii. „Už jen pouhých pár minut pobytu v magických prostorách syrové gotiky bývalého kláštera vám vylepší náladu,“ uvádí se na webu objektu. Možná, že místní jeptišky zkrátka měly rády srandu.

rosa coeli kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Zřícenina se nachází ve městě Dolní Kounice v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Autem se sem dostaneš z Brna zhruba za půl hodiny, veřejnou dopravou pak i s přestupem za necelou hodinu. Přibližná doba jízdy autem z Prahy se odvíjí podle aktuální situace na dálnici D1, počítej ale minimálně s 2 hodinami a 15 minutami. MHD z Prahy asi bohužel nevymyslíš jinak než cestou přes Brno. Poměrně velké parkoviště je jen několik set metrů od kláštera, žádný výšlap nás tak dnes nečeká.

Klášter Rosa coeli je během letních prázdnin otevřen denně od 10. hodiny dopolední do 18. večerní. Než sem pojedeš, tak si zkontroluj, že uvedenou otevírací dobu stíháš, jindy je totiž objekt uzamčen. Plné vstupné vyjde na 80 Kč, snížené pak na 60 Kč, zpoplatněné je také fotografování (i na mobilní telefon), jedná se ale o symbolických 30 Kč. Je možné si objednat i komentovanou prohlídku, která trvá do 45 minut. Do areálu je zakázáno vstupovat se psem.

Rosa coeli: Růže nebeská

Podle dobových zdrojů měl klášter založit v roce 1181 moravský velmož Vilém z Pulína jako omluvu za majetek poničený při jeho vojenských výpadech do Rakous. Při výstavbě mu radil opat Gotšalk z Želivského kláštera, který byl v této oblasti zkušený. Umístění kláštera nezvolila tato dvojice jen tak náhodně, díky své poloze totiž zůstal ukryt před možnými vetřelci přicházejícími z jihomoravské roviny. Komunita premonstrátek z konventu v Louňovicích se zde usídlila již o dva roky později.

Přestože se název Rosa coeli v dobových dokumentech objevuje až v 15. století, je zřejmé, že byl od počátku klášter zasvěcen Panně Marii. Rosa coeli znamená latinsky Růže nebeská, což je jméno, kterým církev také hovoří o Panně Marii.

Ve 14. století podstoupil areál výraznou přestavbu, vybudován byl nový gotický klášterní kostel a kvadratura s rajským dvorem, který i dnes na návštěvníka působí doslova „rajsky“. Vyzývá k usazení do jednoho z vysklených oken a k prohlížení každé jednotlivé rostlinky, která se popíná po širokých klášterních zdech. Na blízkém návrší byl taktéž vybudován klášterní hrad. Všechny tyto výstavby ovšem mohou být dle historiků jedním z důvodů, proč se klášter zadlužil. 

rosa coeli kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Od víry k hřešení 

Hospodářská situace kláštera se ovšem následně stabilizovala a dostalo se mu ochrany samotného papeže i českých panovníků. V následujících letech se ale kounická dominanta dostává do krize, když si místní kněz Martin Göschl bere za ženu jednu z jeptišek. Řádové předpisy měl v reakci na to opustit i zbytek komunity a z místa oddané víry se stává místo hříchu a orgií. Göschl byl zatčen a podle pověsti měli nakonec vesničané vyhnat z kláštera hříšné jeptišky. Některé dokonce i zabili, přičemž jedna má být zazděná v klášterní chodbě.

rosa coeli kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Poté, co se jeptišky rozutekly po celém království, spadlo panství do klína panovníkovi Ferdinandu I. Habsburskému. Ten jej ale roku 1537 prodal místokancléři Českého království Jiřímu Žabkovi z Limberka. Panství ještě několikrát změnilo majitele, ale po požáru v roce 1703 už spíše jen chátralo. Objekt pustoší procházející vojska, nenechavci i samotní panští úředníci.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Devastování magického kláštera bylo zastaveno až po roce 1927, kdy na podnět komitét pro záchranu památek v Dolních Kounicích začaly základní restaurátorské práce, ve kterých pak pokračovalo Krajské středisko státní památkové péče v Brně. Od roku 1974 je objekt veden jako kulturní památka a od roku 1990 je pak areál zpřístupněn veřejnosti.

rosa coeli kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
V rámci speciální letní série s názvem Kde se koupat ti také přinášíme tipy na skvělé přírodní koupání.

I přes všechno, čeho se na ní lidé dopustili, má i dnes zřícenina své kouzlo, které sem jezdí čerpat lidé z celé republiky. Prohlédnout si můžeš například nezastřešené torzo kostelního štítu, rajský dvůr či klenuté stropy. Můžeš se ale projít i klášterní zahradou a přemítat o tom, jak se zde jeptiškám asi žilo a jestli si v létě chodily do blízkého potoka máčet nohy. Tajemného genia loci si všimli i filmaři, natáčela se zde například pohádka O statečném kováři, Četnické humoresky či televizní seriál Labyrint. 

Doufáme, že se ti na zřícenině kláštera s pohnutou historií líbilo. Na viděnou zase příští sobotu!

rosa coeli kam na vylet
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse