Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. července 2022 18:04
Čas čtení 1:15
Tereza Patočková

Republikánský prokurátor Indiany chce stíhat lékařku, která pomohla s interrupcí 10leté dívce

NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Republikánský generální prokurátor státu Indiana ve středu uvedl, že jeho úřad plánuje vyšetřit lékařku z Indiany, která pomohla desetileté oběti znásilnění překročit hranice státu, aby mohla podstoupit interrupci.

Doktorka Caitlin Bernard, porodní lékařka a gynekoložka, řekla několika médiím, že desetileté dívce poskytla péči poté, co ji kontaktoval lékař zneužívaného dítěte v Ohiu. Dítě bylo v šestém týdnu a třech dnech těhotenství, uvedla Bernard. Informoval o tom server Politico

„Zatímco mluvíme, shromažďujeme důkazy a budeme proti tomu bojovat až do konce, včetně prověření její licence, pokud to nenahlásila. V Indianě je to trestný čin úmyslně takovou věc nenahlásit,“ řekl ve středu večer v televizi Fox News generální prokurátor státu Todd Rokita.

„Jedná se o dítě a je zde silný veřejný zájem na tom, abychom pochopili, zda někdo mladší 16 let nebo mladší 18 let, nebo opravdu jakákoli žena v našem státě podstupuje potrat. A pakliže je dítě sexuálně zneužíváno, rodiče to samozřejmě musí vědět. Úřady to musí vědět. Odborníci na veřejnou politiku to potřebují vědět,“ dodal.

usa
Zdroj: US House of Reps

Republikánský generální prokurátor Ohia Dave Yost v pondělí v televizi Fox News uvedl, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by v případě desetileté dívky bylo podáno trestní oznámení, ačkoli na základě trestního oznámení bylo koncem června vytvořeno policejní oznámení o znásilnění dítěte.

Mé srdce puká

„Mé srdce puká pro všechny oběti sexuálního násilí a zneužívání. Jsem tak smutná, že je naše země zklamává, když nás nejvíce potřebují,“ napsala Bernard na Twitteru. „Lékaři musí mít možnost poskytnout lidem lékařskou péči, kterou potřebují, kdykoli a kdekoli ji potřebují.“

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? 2. března 2024 14:30

Kromě Rokitových výhrůžek zatím není jasné, zda bude Indiana lékařku skutečně stíhat. Aktivisté za práva na potrat a právní experti však již několik týdnů upozorňují na bezprecedentní právní rizika, kterým lékaři po pádu Roe vs. Wade čelí.

Poté, co Nejvyšší soud minulý měsíc zrušil rozsudek Roe vs. Wade, vstoupila v platnost vlna omezení na úrovních jednotlivých států. Včetně Ohia, který zakazuje potraty po zhruba šestém týdnu těhotenství bez výjimek v případě znásilnění nebo incestu. V Indianě jsou potraty zakázány po 22. týdnu těhotenství, s určitými výjimkami pro naléhavé zdravotní případy.

Domů
Sdílet
Diskuse