Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. července 2022 13:15
Čas čtení 4:57
Tereza Šnajdrová

Navštívili jsme pražský queer festival PiNKBUS. Večer se nesl ve znamení humoru, nahoty i překvapivých shows (Reportáž)

Navštívili jsme pražský queer festival PiNKBUS. Večer se nesl ve znamení humoru, nahoty i překvapivých shows (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/David Marcin
REFRESHER LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

REFRESHER v sobotu večer vyrazil do pražského klubu Bike Jesus, v němž se konala akce pod záštitou queer platformy PiNKBUS, a přináší ti z ní reportáž.

V sobotu večer se na pražské Štvanici v prostorech klubu Bike Jesus konal PiNKBUS festival, na kterém nechyběl ani REFRESHER. Platforma zaštiťující queer umělce nejen z Česka a Slovenska, ale také z dalších zemí světa lákala na bohatý program, zábavná i překvapivá vystoupení a především na bezpečný prostor, ve kterém každý může být tím, kým chce. Podobnou akci té od PiNKBUSu v Praze nenajdeš a po přečtení naší reportáže budeš chtít na příští show vyrazit i ty.

Doporučeno
Whats Poppin nebo Industry Baby. Tyto tracky dostaly Jacka Harlowa na vrchol, ale vše není tak růžové, jak by se mohlo zdát Whats Poppin nebo Industry Baby. Tyto tracky dostaly Jacka Harlowa na vrchol, ale vše není tak růžové, jak by se mohlo zdát 16. července 2022 11:30

Nevěděli jsme, do čeho jdeme. PiNKBUS náš však pohltil už od první chvíle

Když jsme v sobotu kolem páté hodiny dorazili na Štvanici, neměli jsme nejmenší tušení, co od festivalu a celé platformy PiNKBUS očekávat. Jakmile jsme však vstoupili před Bike Jesus, přivítala nás přátelská atmosféra, milé pohledy lidí a pohltil nás pocit bezpečí, který na místě panoval. Už na první pohled bylo jasné, že akce je dělaná především srdcem a návštěvníci i vystupující přišli s jasnými cíli – pobavit se, užít si skvělý večer a třeba i inspirovat ostatní, kteří se bojí vyjít z davu.
 
„PiNKBUS děláme již třetím rokem. S akcemi jsme začali ve Venuši ve Švehlovce, probojovali jsme se přes covidové časy a nyní se zase blýská na lepší časy,“ řekl nám Maťo, jeden ze zakladatelů platformy.
 
Zeptali jsme se jej i na to, jak často se akce pod záštitou PiNKBUSu konají a kam na ně případně můžeš vyrazit. „Regular shows v rámci PiNKBUSu děláme zhruba jednou za dva měsíce, ale nyní máme i hodně výjezdů. Jednou za rok pak děláme tento festival, na kterém se potkáme úplně všichni. Dnes večer vystoupí zhruba 20 performerů, což je mnohem více než na regulérní show, kde máme zhruba 8 až 9 vystupujících,“ odpověděl Maťo.

Pinkbus
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


„Naším novým domovem bude palác Akropolis, kde budeme mít od září show každý měsíc a půl. V Praze už tedy budeme vystupovat primárně tam nebo v létě zde v Bike Jesus. Ale kromě toho cestujeme i po Slovensku i dalších českých městech,“ pokračoval. „Máme PiNKBUS essentials, základní tým 7 lidí, kteří jsou s námi od začátku. K nim pak zveme zahraniční hosty, často z Berlína, jejichž práci máme velmi rádi,“ doplnil pak.

PiNKBUS dává prostor mladým queer umělcům a do Česka přináší novou tvůrčí vlnu

Než se dostaneme k průběhu sobotního večera, rádi bychom ti projekt PiNKBUS představili více do hloubky. Jedná se o platformu, která dává prostor mladým queer umělcům, nehledě na to, jakému druhu umění se věnují. Během večera si tak můžeš užít taneční show drag queens, stand-upy, burlesky a mnoho dalších. PiNKBUS prostě nezná hranic a do Česka přináší novou tvůrčí vlnu.
 
„Projekt PiNKBUS představuje novou platformu pod vedením Martina Talagy, která zaštiťuje především mladé queer umělce a přináší do České republiky novou tvůrčí vlnu. PiNKBUS navazuje na tradici pražských kabaretů a varieté a okořeňuje ji dávkou stoupajícího trendu – drag queens. Tvůrci reagují na silný celosvětový nárůst drag kultury, kterou přináší do Prahy. Zájem o tento typ umění nesmírně vzrostl a rozšířil se už i za hranicemi LGBT komunity. Tvůrcům se během těchto komponovaných večerů podařilo spojit underqroundovou queer scénu a profesionální etablované domácí, ale i zahraniční umělce a na jevišti se prostřídala skutečně pestrá paleta performerů ze všech oborů,“ hlásá web projektu.

Pinkbus
Zdroj: REFRESHER/David Marcin


Kromě propojování umělců a vytváření bezpečného místa pro všechny otevírá projekt také diskuzi o palčivých tématech, která rezonují ve společnosti. O sexualitě, nahotě, svobodě, tělesnosti, kultu krásy nebo o objektivizování a toxické maskulinitě.

Domů
Sdílet
Diskuse