Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. července 2022 11:38
Čas čtení 1:14

Muzeum vystavovalo pomalu umírající zlaté rybky. Po stížnosti na týrání zvířat je odstranilo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Muzeum vystavovalo pomalu umírající zlaté rybky. Po stížnosti na týrání zvířat je odstranilo
Zdroj: Wikimedia Commons/Pogrebnoj-Alexandroff/volně k užití

Z jihokorejského muzea bylo po stížnostech odstraněno umělecké dílo obsahující 15 zlatých rybek v plastových sáčcích.

Od konce minulého měsíce pomalu umíralo 15 zlatých rybek v Muzeu umění Jeonnam v jihokorejském Gwangyangu. Měly být uvězněny až do 12. září v instalaci umělce Yu Bucka. Výstava si kladla za cíl prozkoumat, jak jednotlivci truchlí a vyrovnávají se s traumatickými zážitky ze ztrát, píše Artnet. Podle samotného umělce má obraz rybek, které čelí pomalé, ale jisté smrti odhalit vnitřní násilí a dualitu lidské povahy.

Umělec podle Korea Times tvrdí, že lidé chválí přírodu pro její krásu, ale nebojí se s ní manipulovat a poškozovat ji podle svého estetického vkusu. Již dříve zdůraznil stejné téma týkající se přírody v jiných kontroverzních dílech zahrnujících roj hmyzu, který zabil pomocí mucholapek a svítícího světla.

V úterý byla zvířata v reakci na obvinění z týrání zvířat z expozice odstraněna. Třetina z nich ale stihla uhynout. Znepokojení návštěvníci se začali ptát, jak jsou zlaté rybky zavěšené v pytlících u stropu krmeny. Když se dozvěděli, že nijak, stěžovali si. Proti dílu se začaly ozývat i organizace bojující za práva zvířat, což přimělo muzeum, aby přeživší zlaté rybky k nelibosti umělce zachránilo.

14. července 2022 12:43 Čas čtení 0:55 Nová výstava představí přes 7000 děl Alfonse Muchy. Některá z nich uvidí veřejnost poprvé Nová výstava představí přes 7000 děl Alfonse Muchy. Některá z nich uvidí veřejnost poprvé

„Muzea umění mají sloužit jako otevřená prostranství i jako platformy pro diskusi. Protože si vážíme zpětné vazby návštěvníků a postoje skupin za práva zvířat, po konzultaci s umělcem jsme zlaté rybky odstranili,“ uvedli v prohlášení zástupci muzea s tím, že zbytek instalace zůstane vystaven.

Rozhodnutí ale špatně nesl Buck. „Pomalé umírání zlatých rybek mělo být součástí mého díla. Teď, když jsou rybičky pryč, to ztratilo jako umělecké dílo svůj význam. Ačkoli to může u běžného publika vyvolat nepříjemné pocity, umělec přemýšlí a vyjadřuje se jinak než příslušníci veřejnosti,“ nechal se slyšet.

Anketa:
Jaká by byla tvoje reakce na rybky na výstavě?
Asi žádná.
Stížnost galerii.
Telefonát na policii!
Asi žádná.
13 %
Stížnost galerii.
45 %
Telefonát na policii!
43 %

Nejznámějším umělcem, který ve své práci využívá zvířata, je Damien Hirst. Největší kontroverze ale před lety vyvolal jihoamerický autor Guillermo Vargas, který v roce 2007 v umělecké instalaci použil živého psa. V roce 2013 se psem a dokumentací jeho stavu pracoval zase v kontextu dezinformací.

Domů
Sdílet
Diskuse