Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
18. července 2022 13:42
Čas čtení 2:26

Starosta Poděbrad končí ve STAN po rasistickém výroku. RomanoNet vnímá rozhodnutí jako přelomové

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Starosta Poděbrad končí ve STAN po rasistickém výroku. RomanoNet vnímá rozhodnutí jako přelomové
Zdroj: Hnutí STAN

Celá kandidátka hnutí STAN v Poděbradech odstupuje po rasistickém výroku svého starosty města Jaroslava Červinky. Refresher přináší vyjádření ředitele organizace RomanoNet.

„Je to tak, celá kandidátka odstupuje,“ řekl MF DNES, na kterou odkazuje server Romea, Červinka. Dodal, že sám z kandidátky odstoupil a ukončil své členství po výzvě předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana.

Do voleb plánují jít všichni jako Nezávislí kandidáti Poděbrady. Nyní musí sehnat 1003 podpisů nutných pro včasné podání registrace.

Červinka pronesl rasistický výrok na jednání zastupitelstva. Uvedl, že dostal důtku od okresního úřadu za výroky k dopravní nehodě, kterou způsobili psi, jež vlastnil Rom. „Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl.

14. července 2022 20:15 Čas čtení 1:02 Měli by se střílet, prohlásil starosta Poděbrad o Romech. RomanoNet na něj chystá žalobu Měli by se střílet, prohlásil starosta Poděbrad o Romech. RomanoNet na něj chystá žalobu

Redakce Refresheru požádala o komentář zastřešující organizaci romských a proromských organizací RomanoNet, která v reakci na výrok uvedla, že chce na starostu podat trestní oznámení.

„Rozhodnutí hnutí Stan vnímáme jako přelomové a je velice důležité celé společnosti ukázat, že rasismus v 21. století nemá mít prostor a už vůbec by si nikdo z veřejně činných zástupců neměl dovolit veřejně vyzývat ke střílení lidí nebo k jiné likvidaci. Tyto výroky, které měl potřebu starosta Červinka opakovat, považujeme za zrůdné a motivující ostatní k nesnášenlivosti a další eskalaci anticiganismu ze strany majoritní společnosti ve veřejném prostoru a na sociálních sítích,“ napsal pro Refresher ředitel organizace Michal Miko s tím, že zmíněné výroky jsou exemplárním příkladem, jak někteří starostové o Romech smýšlí a jaké opatření implementují na lokální úrovni.

Trestní oznámení organizace nadále diskutuje s právníky, kteří jej tento týden podají. „Nelíbí se nám, že starosta Červinka i přes své odstoupení z kandidátky stále operuje s plánem kandidovat,“ dodal. 

Celé znění vyjádření RomanoNet pro Refresher

Rozhodnutí hnutí Stan vnímáme jako přelomové a je velice důležité celé společnosti ukázat, že rasismus v 21. století nemá mít prostor a už vůbec by si nikdo z veřejně činných zástupců neměl dovolit veřejně vyzývat ke střílení lidí nebo k jiné likvidaci. Tyto výroky, které měl potřebu starosta Červinka opakovat, považujeme za zrůdné a motivující ostatní k nesnášenlivosti a další eskalaci anticiganismu ze strany majoritní společnosti ve veřejném prostoru a na sociálních sítích.
Pokud má veřejně činná osoba potřebu tyto názory sdílet, měla by být exemplárně potrestána, tak jako tomu je i v případě pana starosty Červinky. To souvisí i s budoucím fungováním takové osoby, která je v politice činná. Jak jistě všichni víme, Česká republika má velký počet sociálně vyloučených lokalit, které mohou změnit pouze lidé, kteří jsou zvoleni a mají na starost zlepšování životní úrovně a životních podmínek všech.

Výroky pana starosty jsou exemplárním příkladem, jak někteří starostové o Romech smýšlí a jaké opatření implementují na lokální úrovni. Mnohdy jsou tato opatření důkazem institucionálního rasismu a represe, které omezují lidi buď ve svobodě pohybu, anebo jim zakazují pobyt na veřejném prostranství. Tím narážím na vyhlášky o bezdoplatkových zónách neboli Opatření obecné povahy, které bylo Ústavním soudem shledáno jako protiústavní v minulém roce, stejně tak jako vyhlášky měst a obcí o zákazu sezení na veřejných prostranstvích, která byla ústavním soudem zrušena v roce 2018.

RomanoNet se skrze členské organizace v minulých letech podílel na přípravě Strategie rovnosti, začlenění a participace Romů (Strategie romské integrace) 2021–⁠2030, která byla přijata 10. května 2021. Strategie jako taková má být implementována i na lokální úrovni a v takovém případě, jako je kauza okolo výroků pana starosty Červinky, se obávám, že Strategie bude opět narážet na nezájem starostů měst a obcí, kteří jsou ale pro implementaci velice důležitou složkou, která má vliv na zlepšování inkluze Romů do společnosti.
Trestní oznámení stále diskutujeme s právníky, kteří tento týden podají trestní oznámení. Nelíbí se nám, že starosta Červinka i přes své odstoupení z kandidátky stále operuje s plánem kandidovat, a to na kandidátce nezávislých kandidátů.
Zpět
Sdílet
Diskuse