Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
18. července 2022 20:44
Čas čtení 1:05

„Být gay v Egyptě je děsivé.“ Poradce Bílého domu žádá o přesun konference OSN o změně klimatu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Být gay v Egyptě je děsivé.“ Poradce Bílého domu žádá o přesun konference OSN o změně klimatu
Zdroj: Getty Images/Paras Griffin

Jerome Foster a Elijah Mckenzie-Jackson napsali tajemnici OSN dopis.

Poradce Bílého domu Jerome Foster a jeho partner Elijah Mckenzie-Jackson prostřednictvím dopisu požádali Organizaci spojených národů (OSN), aby přesunula plánovanou konferenci o změně klimatu z Egypta. Důvodem jsou obavy z přístupu této země k LGBTQ+ lidem. 

Foster: Být gayem v Egyptě je děsivé

Klimatická konference se má konat v letovisku Sharm el-Sheikh letos v listopadu. Mají se jí účastnit tisíce delegátů i hlavy států. V plánu jsou mimo jiné klíčové rozhovory na téma selhání jednotlivých vlád ohledně snižování emisí, které vedou k oteplování planety.

Poradce Bílého domu Jerome Foster se ale obává, že kdyby odjel do Egypta, mohl by být kvůli své homosexuální orientaci zatčen nebo uvězněn. Spolu se svým partnerem tak napsal dopis tajemnici OSN Patricii Espinose. V něm ji požádali, aby OSN klimatickou konferenci přesunula. „Být gay v Egyptě je děsivé. Nebudeme riskovat život a nechceme, aby ho riskovali ani jiní,“uvedl pár v dopise.

Přestože vztahy mezi osobami stejného pohlaví nejsou v Egyptě výslovně zakázány, LGBTQ+ lidé čelí mnoha problémům. Tamní bezpečnostní složky se podle lidskoprávních organizací uchylují k zatýkání i mučení. Dopis amerického páru podpořil podpisem i Ahmed Alaa, Egypťan, který byl tři měsíce vězněn poté, co na koncertě mával duhovou vlajkou.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

Policisté se podle Rashy Younes z Human Rights Watch nevyhýbají ani vytvoření falešného profilu na seznamovací aplikaci. Tam předstírají, že mají o LGBTQ+ osobu zájem. Následně ji zatknou, uvězní a povzbuzují jiné vězně, aby ji zneužívali.

Domů
Sdílet
Diskuse