Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2022 12:30
Čas čtení 12:17
Adam Novosad

Slovenka Katarína hraje v nejlepším CS:GO týmu světa (Rozhovor)

NEWS
Uložit Uložené

Katarína Vašková zažívá hvězdný rok 2022, protože vlétla na profesionální scénu CS:GO a dostala se do nejlepšího týmu světa, se kterým vyhrála už dva velké turnaje. Nám v rozhovoru vyprávěla, jak se jí to podařilo a zda se tím dokáže uživit.

„Streamování mi určitě pomohlo, protože si mě přes Twitch prakticky vyhlédly holky z Nigma Galaxy a nabídly mi možnost jít k nim na zkoušku. Díky streamování jsem se dostala do nejlepšího týmu na světě,“ vzpomíná dnes s úsměvem Slovenka Katarína Vašková, která se během pár měsíců roku 2022 stala jednou z nejlepších hráček CS:GO na světě.

I když se se svými spoluhráčkami z nejlepšího týmu světa Nigma Galaxy setkala poprvé těsně před začátkem největšího ženského turnaje ESL Impact v americkém Dallasu, ženy suverénně zválcovaly své soupeřky a připsaly si na své konto obrovský úspěch. Zvítězit se jim dokonce podařilo i začátkem července na velkém turnaji ve španělské Valencii.

Doporučeno
Expert na žraloky: V Egyptě zabil ženu defektní žralok. Ve vodě nesmíš zpanikařit, téměř nikdy nechce zaútočit (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egyptě zabil ženu defektní žralok. Ve vodě nesmíš zpanikařit, téměř nikdy nechce zaútočit (Rozhovor) 5. července 2022 14:30

Katarína přitom svou profesionální kariéru v CS:GO rozjela vedle studia veteriny. „V té době toho na mě bylo opravdu moc, musela jsem skloubit to, že jsme potřebovaly trénovat 7 až 8 hodin denně, pak se učit na zkoušku a normálně fungovat,“ říká dnes.

Nám v rozhovoru řekla, zda se dokáže uživit jako profesionální hráčka CS:GO, zda se situace v týmu se třemi Ruskami zkomplikovala po vypuknutí války na Ukrajině, jak vypadá její den, ale také to, proč mají muži v CS:GO stále hloupé poznámky, když proti nim hrají ženy.

Nigma Galaxy
Zdroj: Nigma Galaxy

Závěrečnou zkoušku na veterině jsi měla těsně předtím, než jste s týmem letěly na největší ženský turnaj v CS:GO v Dallasu.

Závěrečnou zkoušku na veterině jsem měla den před odletem do Dallasu. Bohužel jsem ji nezvládla, ale teď ji budu mít šanci udělat v opravném termínu. V té době toho na mě bylo opravdu moc, musela jsem skloubit to, že jsme potřebovaly trénovat 7 až 8 hodin denně, pak se učit na zkoušku a normálně fungovat.

Měla jsem z toho smíšené pocity, protože jsem se na jednu stranu nesmírně těšila do Dallasu, ale ani jsem neměla pořádně čas těšit se, protože jsem se musela učit na zkoušku. A pak jsem byla smutná, protože jsem ji nezvládla. Alespoň, že ten turnaj jsme vyhrály.

Nejdříve se mi podařilo dostat se do česko-slovenského týmu, který si mě našel přes CS:GO female hub, kde se sdružují ženy a hrají spolu.

Věděla jsi už před začátkem turnaje, že jsi zkoušku neudělala?

Už před začátkem turnaje v Dallasu jsem věděla, že jsem ji neudělala.

Muselo to být psychicky náročné, když ses musela hned přeladit ze zkoušky na hraní.

Byl to psychický tlak, ale jelikož jsem předem věděla, že bude opravná zkouška, tak jsem to mentálně vypustila z hlavy a soustředila se na turnaj. Bylo to dobré rozhodnutí.

Několik let studuješ veterinu, kterou jsi postupem času musela začít kombinovat s profesionálním hraním CS:GO. Mělo to vliv na tvé studium? Jak to vůbec lze skloubit?

Hry jsem začala hrát mnohem dříve, než jsem vůbec pomýšlela na kariéru profesionální hráčky CS:GO. Už předtím mě to bavilo, hrála jsem jen tak pro zábavu, a tak pro mě bylo přirozeným vyústěním snažit se přejít z amatérského hraní k profesionálnímu.

Na veterině nestuduji čistou veterinu, ale obor trh a kvalita, takže jsem měla více času věnovat se hraní vedle studia. Postupem času jsem si všimla, že mi to docela jde, a tak jsem si řekla, že se pokusím dostat do profesionálních týmů.

To se mi i podařilo, hrála jsem v několika ženských týmech, ale když mě zavolaly holky z Nigma Galaxy na zkoušku, nemohla jsem odmítnout. Trvalo to sice déle a bylo to náročné, ale takové nabídce se neříká ne.

Když jsi zjistila, že tě vezmou do Nigma Galaxy, muselo jít studium do pozadí?

Snažila jsem se to vyrovnávat tak 50 na 50, i když se to nedalo stíhat pořád. Občas musela jít škola do pozadí a bylo třeba upřednostnit hraní. Teď si říkám, že jsem to celé nějak zvládla, už jen udělat poslední zkoušku a mám to úspěšně za sebou.

Podle tvého hráčského profilu jsi aktivně začala hrávat na profesionální úrovni až v roce 2022. To je jen něco přes půl roku a ty už máš pevné místo v nejlepším ženském týmu světa. Co to pro tebe znamená?

Ony byly poslední rok velmi silné, jen se kvůli pandemii nekonalo mnoho turnajů a chyběly jim možnosti ukázat, co dokážou. Hrát se dalo jen online, což nebylo ono a člověk si nemusí výborných výkonů všimnout tak dobře, jako když je to před plnou halou.

My jsme v týmu došly k tomu závěru, že jsem byla poslední kousek skládačky, který dívkám chyběl. V týmu nám to moc klape, mám pocit, že jsme si výborně sedly a víme, co od sebe očekávat. 

Nigma Galaxy
Zdroj: Nigma Galaxy

Zvítězily jste na turnaji v Dallasu, kde jste si jako tým odnesly výhru ve výši 50 tisíc dolarů. V týmu je vás pět hráček. Dělíte si tyto peníze rovným dílem?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 118392 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda si Kateřina dělí peníze za vítězství se spoluhráčkami rovným dílem.
  • Zda se dnes dokáže uživit jako profesionální CS:GO hráčka na plný úvazek.
  • Jak si ji spoluhráčky z Nigma Galaxy vytipovaly díky streamu na Twitchi.
  • Kde se dnes můžeš stát profesionální hráčkou CS:GO.
  • Zda týmu zkomplikovalo život, že tři hráčky pocházejí z Ruska.
  • Jak se změnil její den, když musí denně strávit až 8 hodin hraním a tréninkem.
  • Proč některým mužům vadí, že proti nim hrají v CS:GO ženy.
  • Zda se setkala s nechutnými poznámkami od mužských fanoušků.
Domů
Sdílet
Diskuse