Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
19. července 2022 16:51
Čas čtení 1:24

Austrálie zažívá masivní úpadek životního prostředí, devatenáct tamních ekosystémů je na pokraji kolapsu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Austrálie zažívá masivní úpadek životního prostředí, devatenáct tamních ekosystémů je na pokraji kolapsu
Zdroj: Australian Government/volně k užití

Podle zprávy za tyto výsledky mohou klimatické změny, úbytek stanovišť živočichů, invazní druhy, znečištění a těžba. Právě tyto hrozby nejsou adekvátně zvládány, což znamená, že jsou na cestě způsobit další problémy.

Životní prostředí v Austrálii je v šokujícím stavu a hrozí mu další úpadek v důsledku sílících hrozeb – takový je předpokládaný závěr nejnovějšího průzkumu australských ekologických systémů, jenž je prováděn každých pět let. Nyní ale dle serveru BBC zjistil skutečně rozsáhlé změny.

Podle zprávy za tyto výsledky mohou klimatické změny, úbytek stanovišť živočichů, invazní druhy, znečištění a těžba. Právě tyto hrozby nejsou adekvátně zvládány, což znamená, že jsou na cestě způsobit další problémy.

Ministryně životního prostředí Tanya Plibersek uvedla, že dokument vykresluje „šokující“ a „někdy depresivní“ příběh a slíbila, že přinese nové zákony, které přispějí k nápravě.

Dvoutisícistránková zpráva o stavu životního prostředí, kterou nechala vypracovat vláda, zjistila nebo zopakovala následující fakta: 

  • Devatenáct ekosystémů je na pokraji kolapsu.
  • V Austrálii se nyní vyskytuje více nepůvodních druhů rostlin než původních.
  • Austrálie přišla o více druhů, které již zcela vyhynuly, než kterýkoli jiný kontinent.
  • Všechny zkoumané kategorie životního prostředí kromě jedné se od roku 2016 zhoršily a více než polovina z nich je nyní ve „špatném“ stavu.

„Pokud budeme pokračovat v nastoupené trajektorii, vzácná místa, krajina, zvířata a rostliny, na které myslíme, když myslíme na domov, tu už pro naše děti a vnuky nebudou,“ uvedla ministryně.

7. října 2023 11:00 Čas čtení 3:47 Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan Uřízl si uši, nos a prsty, chystá se na amputaci zdravé nohy a rozpůlení penisu. Anthony chce vypadat jako mimozemšťan

V posledních letech postihlo Austrálii velké sucho, jedny z historicky největších požárů buše, po sobě jdoucí roky rekordních povodní a šest případů masového bělání Velkého bariérového útesu.

„V předchozích zprávách jsme o dopadech klimatu hovořili převážně v budoucím čase, v této zprávě je to ale v příkrém rozporu, protože tady dokumentujeme rozsáhlé dopady změny klimatu, které se odehrávají právě teď,“ uvedla pro Australian Broadcasting Corporation profesorka Emma Johnston, jedna z hlavních autorek průzkumu.

Zpráva zjistila, že Austrálie nemá odpovídající rámec pro řízení životního prostředí, místo toho se spoléhá na zmatené systémy, které se rozkládají na různých úrovních státní správy. Výdaje federální vlády na udržení biologické rozmanitosti se podle zprávy snížily ve stejné době, kdy se zvyšovala rizika. Zpráva byla předána předchozí vládě v loňském roce, ale její vydání bylo odloženo až na dobu po květnových volbách.

Austrálie slíbila, že do roku 2030 sníží emise uhlíku o 43 % oproti roku 2005. Za předchozí vlády byl tento cíl 26–28 %.

Domů
Sdílet
Diskuse