Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2022 16:00
Čas čtení 2:25
Ilona Hobzová

Fenomén Harry Potter: 5 věcí, ve kterých kouzelnická série změnila literaturu

Fenomén Harry Potter: 5 věcí, ve kterých kouzelnická série změnila literaturu
Zdroj: Warner Bros.
KULTURA HARRY POTTER
Uložit Uložené

Od vydání posledního dílu uplynulo neuvěřitelných patnáct let.

21. července 2022 uplynulo přesně patnáct let od vydání knihy Harry Potter a Relikvie smrti, sedmého pokračování série o čarodějnickém učni, která změnila svět literatury. Jen do roku 2018 se prodalo přes pět set milionů výtisků, které byly přeloženy do více než šedesáti jazyků. Jaký vliv měla díla J. K. Rowling na čtenáře (nejen) z řad nedospělých? 

Harry Potter zpopularizoval literaturu pro mládež mezi dospělými 

Studie z roku 2012 ukázala, že padesát pět procent knih určených pro věkovou kategorii od dvanácti do sedmnácti let kupovali dospělí, nejčastěji ve věku 30 až 44 let. A většina z nich (78 %) je nepořizovala pro své děti, ale pro sebe. Z velké části byl tento boom zásluhou právě Harryho Pottera. Napínavé fantasy zápletky v kombinaci s reálnými osobními příběhy studentů internátní školy zkrátka lákaly i dospělé a potkat je s knihou v ruce například v hromadné dopravě už nebylo tak neobvyklé jako kdysi. 

To, že se zpopularizovala literatura pro mládež i mezi dospělými, mělo vliv i na jiné mladé autory a autorky, kteří se svými díly zaměřenými na mladší čtenářstvo proslavili i mezi staršími. Jde třeba o díla Hvězdy nám nepřály, Nástroje smrti nebo Divergence.

Harry Potter, čtení, kniha
Zdroj: Flickr/volně k užití

Prodej dětské literatury se zvýšil  

Britská společnost Waterstones analyzovala dopad, který měly knihy o Harrym Potterovi na celkové vydávání knih. Zatímco před vydáním prvního dílu v roce 1997 prodej dětské literatury klesal, od roku 2000 došlo k desetinásobnému nárůstu. „Poptávka po dalších autorech, kterou vyvolal zájem o Harryho Pottera, pomohla vydavatelskému průmyslu jako celku. Autoři dětských knih jsou nyní bráni vážněji a investuje se do nich více peněz,“ uvedla společnost.

Doporučeno
Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ Marka lego baví i živí: „Cena lega roste i víc než zlato. Můj největší model má cenu jako malý dům, jde o miliony“ 23. února 2024 8:00

To potvrdil i průzkum Asociace amerických nakladatelů z roku 2016. Od roku 2004, tedy doby, kdy byl potterovský boom na vrcholu, zaznamenal trh s dětskými knihami nárůst prodeje o 52 %. 

Děti jsou ochotnější číst „tlusté bichle“

S každým dalším novým dílem Harryho Pottera se zvyšoval počet stran. Zatímco Harry Potter a Kámen mudrců měl v prvním vydání jen něco málo přes 200 stran, čtvrtý díl Harry Potter a Ohnivý pohár hltalo čtenářstvo už na 636 stránkách. Podle serveru Vox se před potterománií čtení dlouhých děl mezi dětmi netěšilo zrovna velké oblibě. Harry Potter to změnil. Server upozornil na průzkum, podle kterého se prodej delších knih v letech 2006 až 2016 zvýšil o 115,5 procenta. Série Harryho Pottera tak narušila zažitou představu o tom, že beletrie by neměla být dlouhá. 

Harry Potter, kniha
Zdroj: Flickr/volně k užití

Dětská literatura, která čelila zákazům 

Potterovská série čelila ve světě literatury i některým negativním jevům. Bylo to zejména kvůli tomu, že se tematicky zaměřuje na čarodějnictví a okultní (tajný) svět. Z řad křesťanů tak mnohdy zaznívaly pochybnosti, zda by knihy měly být součástí školních knihoven nebo zda by se vůbec měly prodávat. Americká asociace knihoven tak sérii Harryho Pottera pravidelně evidovala na seznamu zakazovaných knih. Poprvé se tak stalo hned v roce 1999, na prvním místě většinou zůstávala i v následujících letech. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu z Harryho Pottera jen podle outfitu? KVÍZ: Poznáš postavu z Harryho Pottera jen podle outfitu? 25. ledna 2024 14:00

Varování před magickým a čarodějnickým světem v knihách zaznívají z úst konzervativních náboženských elit dodnes. Například biskup Brian Tamaki z novozélandského křesťanského hnutí Destiny Church v roce 2016 varoval před démonickým vlivem těchto knih. Označil je jako nástroj, který láká lidi ke zlu.

Harry Potter připravil cestu pro moderní fandom

Knihy Harryho Pottera šly ruku v ruce s rozvojem internetu. Mohly tak položit základ novodobému fandomu, tedy sdružení lidí, které spojuje stejný zájem. Fanoušci a fanynky Harryho Pottera zakládali společná fóra, kde o knihách diskutovali a dělili se o svou vlastní tvorbu inspirovanou čarodějnickým světem. Internet pomohl z fanoušků Harryho Pottera vytvořit komunitu způsobem, který tu předtím nebyl. 

Oblíbené bylo zejména psaní fanfikcí. Pro fanoušky a fanynky byla tvorba vlastního příběhu ideálním způsobem, jak se alespoň nějakým způsobem propojit se světem Harryho Pottera v knihách.  

Domů
Sdílet
Diskuse