Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. července 2022 9:19
Čas čtení 0:53

Rusko zřejmě začne vytvářet vlastní videohry, reaguje na odchod herních gigantů jako Xbox a Nintendo

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko zřejmě začne vytvářet vlastní videohry, reaguje na odchod herních gigantů jako Xbox a Nintendo
Zdroj: Unsplash/JESHOOTS.COM/volně k užití

Ruský státem podporovaný technologický a průmyslový konglomerát Rostec se chystá vytvořit vlastní herní engine.

Engine by vývojáři mohli používat k vytváření kostry videoher, píše Newsweek. Jedná se o reakci na rozhodnutí některých velkých herních společností o pozastavení veškerého vývozu do země. 

Poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazi na Ukrajinu, tak v březnu učinila například společnost Nintendo. Podobně postupovala řada technologických společností, včetně Electronic Arts (EA). Společnost Sony Interactive Entertainment v zemi pozastavila provoz obchodu PlayStation Store a uvedení hry Gran Turismo 7. Microsoft rovněž oznámil zastavení veškerého prodeje produktů a služeb, včetně konzole Xbox, a firma Rockstar Games přestala prodávat a povolovat instalaci svých her v Rusku a Bělorusku před vydáním hry Grand Theft Auto V pro konzole Xbox řady X/S a PlayStation 5.

Deník Kommersant, na který se Newsweek odvolává, uvedl, že šéf Rostecu Sergej Čemezov požádal ruské ministerstvo pro digitální rozvoj o podporu prostřednictvím státního investičního fondu Rosinfocominvest, který podporuje začínající firmy z oblasti informačních technologií. Vláda se podle něj pečlivě zabývá myšlenkou financování prvního ruského herního motoru, který by mohl přispět k technologické suverenitě země. 

27. března 2024 11:00 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš ikonické zbraně ze slavných her? Otestuj své znalosti

Podle herního serveru EuroGamer začala jednání o novém enginu již v květnu, kdy ruští vývojáři údajně vyjádřili obavy, že budou mít brzy omezený přístup k jiným enginům. Iniciativa byla od té doby označena za důležitou a naléhavou.

K masovému odchodu západních společností z Ruska či omezení prodeje se připojily například McDonald's, Coca-Cola, Starbucks, Apple, Netflix či Visa a Mastercard.

Domů
Sdílet
Diskuse