Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. července 2022 9:58
Čas čtení 1:04

Za venčení psa do vězení? V íránské metropoli je to realita

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Za venčení psa do vězení? V íránské metropoli je to realita
Zdroj: Wikimedia Commons/Mostafameraji/volně k užití

Íránská policie oznámila, že venčení psů v parcích v hlavním městě Teheránu je trestným činem.

Policie odůvodnila zákaz jako opatření na „ochranu bezpečnosti veřejnosti“, píše BBC. Íránský parlament by zároveň mohl brzy schválit návrh zákona o ochraně práv veřejnosti, který by plošně omezil vlastnictví domácích zvířat.

Pokud by tak někdo chtěl mít doma psa nebo kočku, musel by získat povolení od zvláštního výboru. Za dovoz, nákup a prodej, přepravu a držení některých zvířat, včetně běžných domácích mazlíčků, by byla stanovena minimální pokuta ve výši přibližně 800 dolarů (v přepočtu zhruba 19 tisíc Kč).


„Debaty kolem tohoto zákona začaly před více než deseti lety, kdy se skupina íránských poslanců snažila prosadit zákon, který by umožnil zabavit všechny psy a předat je zoologickým zahradám nebo je nechat v pouštích,“ řekl BBC prezident Íránské veterinární asociace a odpůrce návrhu Payam Mohebi.

20. června 2023 13:00 Čas čtení 5:47 Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka

Děje se tak přesto, že chov psů byl na íránském venkově vždy běžný a Írán byl jednou z prvních zemí na Blízkém východě, která v roce 1948 přijala zákony na ochranu zvířat. Ve 20. století se nicméně psi stali také symbolem městského života a „westernizace“. Revoluce v roce 1979 ale změnila i život domácích zvířat, islámská tradice je totiž považuje za nečistá zvířata.

„Policejní složky zatýkají lidi za to, že venčí své psy, nebo je dokonce vozí v autě, a to na základě výkladu toho, co by mohlo být považováno za symboly westernizace,“ uvedl teheránský veterinář Ashkan Shemirani s tím, že úřady zabavená zvířata drží v nevhodných podmínkách bez vody či potravy. 

Již minulý týden šéf teheránské policie Hosejn Rahímí podle serveru Middle East Eye zakázal lidem vstup se psy do parků v hlavním městě a prohlásil, že policisté budou konfrontovat každého, kdo nové předpisy nedodrží.

Domů
Sdílet
Diskuse