Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2022 7:00
Čas čtení 5:15
Ondřej Jarůšek

Billy Miske: Příběh umírajícího boxera, který se obětoval, aby před Vánocemi vydělal peníze pro rodinu

SPORT BOJOVÉ SPORTY BOX
Uložit Uložené

Boxer Billy Miske zápasil napříč několika vahami včetně těžké. V mladém věku si vyslechl zdrcující diagnózu, ale i přesto, že umíral, se rozhodl bojovat dál, aby pomohl své rodině.

Billy Miske je jméno, které v dnešním světě bojových sportů už příliš často nezaznívá. Je dosti možné, že celá řada fanoušků o něm ani nikdy neslyšela. Zapomnělo se na něj. Nebo alespoň se mu nedostává takové pozornosti a uznání, jaké by si zasloužil. A právě proto je důležité si tuto legendu připomenout. Jeho příběh totiž nepřestává udivovat ani po téměř 100 letech, co z tohoto světa odešel. Zemřel v pouhých 29 letech, ale za svého života byl opravdovým ztělesněním slova „bojovník“. A to až do svého posledního dne.

Refresher ti pravidelně přináší příběhy inspirativních osobností, profily bojovníků, reportáže z turnajů a spoustu jiného obsahu ze světa bojových sportů. Pokud chceš tento obsah podpořit, staň se členem našeho Refresher+ klubu. Získáš tak i přístup k řadě exkluzivních rozhovorů.

Doporučeno
UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení UFC bojovník přežil bodnutí nožem do srdce a s gangem při bankovní loupeži ukradl 53 milionů liber. Dodnes je ve vězení 5. července 2022 7:00

Zdrcující diagnóza a rodina bez peněz 

Billy Miske neboli „The Saint Paul Thunderbolt“, jak boxerovi přezdívali, se narodil 12. dubna 1894 ve městě Saint Paul v Minnesotě. S profesionálním boxem začal v pouhých 19 letech a v ringu poměřil síly s opravdovými velikány své doby. Kromě boxerské kariéry se v mladém věku pokusil rozjet také vlastní byznys v oblasti prodeje aut. Tomu se ale nedařilo tak, jak si přál, a dostal se do dluhů. A právě finanční tíseň později sehrála velkou roli v jeho zřejmě nejtěžším rozhodnutí v životě.

Boxer Billy Miske na fotografii z roku 1920
Boxer Billy Miske na fotografii z roku 1920. Zdroj: Wikimedia/Bibliothèque nationale de France/volně k užití

Na jaře roku 1918 byla tehdy 24letému Miskemu diagnostikována glomerulonefritida, v té době nazývaná ještě jako Brightova nemoc (dnes už se tento název neužívá). Jedná se o vážné onemocnění ledvin, při kterém v některých případech musí pacient podstoupit i transplantaci tohoto orgánu. V těch nejhorších případech pak onemocnění končí smrtí. Podle doktora zbývalo Miskemu maximálně pět let života a vzhledem k závažnosti onemocnění mu doporučil s boxem okamžitě skončit. Billy Miske se ale rozhodl jinak.

V té době už měl Billy Miske za sebou zápasy proti boxerům, kteří se později do historie zapsali jako ti nejlepší své doby, jako například Jack Dillon, Harry Greb a další. Ale místo toho, aby uposlechl varování doktora, se Miske rozhodl svou nemoc ponechat v utajení a v boxerské kariéře pokračovat. Věděl, že příliš dlouho žít nebude, ale přesto chtěl co nejvíce finančně zaopatřit svoji rodinu. Touha pomoci svým nejbližším vyhrála nad jeho vlastním zdravím, a proto se rozhodl bojovat dál, ať to stojí cokoliv.

Doporučeno
Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? Poškození mozku v MMA a boxu: Jak vypadají projevy a jak se můžeš chránit? 11. května 2022 7:00

Více než 100 zápasů a tvrdé bitvy v „no decision“ éře

Dle historických údajů Billy Miske za svou kariéru dohromady nastoupil do více než 100 zápasů a v ringu rozdal 35 knock-outů. Údaje o počtu zápasů, výhrách a prohrách je však třeba brát částečně s rezervou. Miske totiž řadu let zápasil v tzv. „no decision“ éře, která popisuje období na začátku 20. století, kdy se ještě neuplatňoval bodový systém, jak jej známe z boxu dnes, a vítězem zápasu se mohl boxer stát jen tehdy, pokud soupeře knock-outoval.

Pokud na konci zápasu stáli oba na nohou, zápas neměl oficiálního vítěze ani nebyl vyhlášen jako remíza, ale právě jako „no decision“. Jak píše autor Mike Silver v knize Stars in the Ring, znamenalo to například to, že i v případě, kdy například tehdejší šampion v každém kole prohrával, pás mu zůstal, pokud vydržel stát na nohou až do konce bitvy.

Už i na začátku minulého století box přitahoval velkou pozornost gamblerů, kteří sázeli peníze na své favority. Sázející se potom řídili většinovým názorem novinářů, kteří druhý den v novinách prohlásili za vítěze toho boxera, který byl podle nich lepší. Proto se této době boxu říká také „newspaper decision“. Jednotlivé regiony ve Spojených státech později začaly přijímat nová pravidla boxu, která tuto éru ukončila.

Důležité je ale zmínit i to, že pokud zápas skončil výsledkem „no decision“ či „newspaper decision“, zápas se nepočítal do oficiálních profesionálních statistik boxerů. Proto oficiální statistiky Billyho Miskeho uvádí podle IBHOF „jen“ 52 profesionálních zápasů (48 výher, 2 remízy, 2 prohry) a dalších 54 zápasů skončilo jako „ND“.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30

Umíral, ale bil se i s legendami boxu

Ještě téhož roku, co si Billy Miske vyslechl zdrcující diagnózu, se do ringu postavil proti Jacku Dempseymu – obávanému boxerovi, který kraloval těžké váze od roku 1919 do roku 1924. Na vrchol boxerského světa se probil hlavně díky své fenomenální síle a agresivnímu bojovému stylu. Dodnes je Dempsey považován za jednu z největších legend tohoto sportu.


I Miske byl pověstný tím, že jeho soupeři často končili na nosítkách, nicméně na Dempseyho jednoduše nestačil. Dal mu ale zabrat. „První dvě kola byla na akci skoupá, ale v třetím kole trefil Miske Dempseyho zvedákem na čelist, a v tomto kole tak získal výhodu,“ psaly tehdejší noviny. Dle novinářů ovšem celkově v boji jasně dominoval Dempsey, který byl proto v novinách prohlášen za vítěze (oficiálně po zápase ale vítěz vyhlášen nebyl, protože oba boxeři vydrželi až do konce).

Znovu se Miske a Depsey v ringu potkali v roce 1920, tedy v době, kdy už byl Jack Dempsey šampionem těžké váhy. V odvetě už dokázal tvrdý ranař Dempsey Miskeho knock-outovat ve třetím kole. Ze všech 104 odboxovaných zápasů se jedná o jediný případ, kdy Billy Miske prohrál na KO.  

Billy Miske padá k zemi v zápase s Jackem Dempseym v roce 1920.
Billy Miske padá k zemi v zápase s Jackem Dempseym v roce 1920. Zdroj: Wikimedia/Library of Congress/volně k užití

Od doby, co se Billy Miske dozvěděl, že umírá, nastoupil ještě do desítek dalších zápasů. Byl schopen zvládnout i kolem deseti až patnácti zápasů za jeden rok. Byl ale v bolestech, které se postupem času stávaly čím dál horšími. Po zápase v lednu roku 1923, který vyhrál na technický knock-out, se proto z ringu vzdálil. Ale ne nadobro.

Doporučeno
Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? Karfiolové uši: O co se jedná, jak k nim dochází a jak se proti nim dá chránit? 18. února 2021 14:30

Rodině chtěl dopřát poslední hezké Vánoce 

Čas se Billymu Miskemu rychle krátil a on to věděl. Zhubl, bolesti se dál zhoršovaly a byl bez energie. Byla zima a blížily se Vánoce. Miskemu zbývalo jen několik měsíců života. Své ženě a třem malým dětem chtěl ještě jednou dopřát pěkné vánoční svátky, a proto učinil rozhodnutí naposledy nastoupit do boxerského ringu. Zhoršujícímu se zdravotnímu stavu navzdory. Oslovil tedy svého dlouholetého manažera Jacka Reddyho, aby zápas domluvil.

„Nerad to říkám, ale kdybys šel do ringu v tomto stavu, můžeš tam zemřít,“ řekl mu manažer. „Co na tom sejde? Je to pořád lepší než na smrt čekat v houpacím křesle,“ opáčil mu boxer.

„Udělej pro ně něco – běž do tělocvičny, začni trénovat a dostaň se aspoň trochu do formy, potom se pobavíme znovu,“ naléhal dál Jack Reddy na zarputilého boxera. V tom byl ale problém. Billy Miske totiž kvůli svému špatnému stavu už nemohl vůbec trénovat. Většinu času trávil v posteli nebo v křesle. Přesto ale trval na tom, že ještě jeden zápas je v jeho silách. Manažer nakonec jeho přání vyslyšel.

Do posledního zápasu svého života nastoupil Billy Miske 7. listopadu 1923. Tou dobou v ringu nestál už více než tři čtvrtě roku. Soupeřem se mu stal uznávaný Bill Brennan, který je dnes řazen mezi nejlepší boxery své doby. Miske a Brennan spolu v minulosti bojovali už třikrát, toto byl jejich čtvrtý vzájemný zápas. Nikdy předtím jejich zápas neskončil před časovým limitem, tentokrát tomu ale bylo jinak. Umírající Billy Miske knock-outoval Billa Brennana ve čtvrtém kole.

Doporučeno
Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy 11. dubna 2021 9:35
Billy Miske po knockoutu od Jacka Dempseyho v roce 1920.
Billy Miske po knockoutu od Jacka Dempseyho v roce 1920. Zdroj: Getty Images/Bettmann

Týden po Vánocích zemřel 

Riskoval život a z ringu odešel s úsměvem. Billy Miske za výhru dostal šek na 2 400 dolarů (ekvivalent dnešních přibližně 41 500 dolarů, v přepočtu 990 tisíc korun) a rodině dopřál nejhezčí Vánoce, jaké kdy společně prožili. U ozdobeného stromku stály věže dárků, děti zářily štěstím. Druhého dne zavolal boxer manažerovi, aby ho zavezl do nemocnice. Zemřel na Nový rok 1. ledna 1924. Bylo mu pouhých 29 let.

„Bylo mi 6 let, ale na ty Vánoce si vzpomínám. Pamatuju si mámu, jak seděla u piana. A pamatuju si i tátu. Myslím, že jsme všichni věděli, že ten poslední zápas vzal pro nás,“ zavzpomínal po letech na tátu a jeho obětování se pro rodinu boxerův syn Billy Miske mladší.

V roce 2010 byl Billy Miske zařazen do Mezinárodní boxerské síně slávy. U ceremonie nechyběli ani hrdí členové boxerovy rodiny včetně dvou vnoučat. Billy Miske se sice za svého krátkého života nikdy nestal šampionem, ale jeho příběh a odhodlání bojovat až do posledních sil jej řadí po bok největších jmen tohoto sportu.

Domů
Sdílet
Diskuse