Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2022 17:30
Čas čtení 4:03
Dominik Vetrák

V House of Dragon bude 17 draků. Proč si HBO jako náhradu za Game of Thrones vybralo z 15 seriálů právě tento?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

The Hollywood Reporter se podíval na snahu HBO o vytvoření nástupce Game of Thrones.

Magazín The Hollywood Reporter v článku píše o tom, jak se stanice HBO poslední roky snaží o vytvoření nástupce seriálu Game of Thrones. Byl to totiž zřejmě největší seriálový hit historie a šéfové HBO se báli, že se jim už jeho kouzlo nepodaří zreprodukovat. I proto přistupovali k tvorbě takzvaných spin-off seriálů, a tedy seriálů rozšiřujících svět původního příběhu, velmi opatrně.

Ve zmíněném článku jeho autor James Hibberd píše, že HBO začalo o novém seriálu uvažovat už v roce 2016. Bylo to v červenci, kdy HBO oznámilo, že seriál Game of Thrones ukončí osmou sérií. Šéf programování obsahu v HBO Casey Bloys už tehdy přemýšlel nad tím, co bude s touto značkou dál.

Doporučeno
Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech 18. července 2022 14:30

HBO nikdy za svou dlouholetou historii nevytvořilo žádný spin-off seriál a nerozšiřovalo své seriálové světy o nové příběhy. Nemluvě o tlaku, který cítili jak oni, tak potenciální tvůrci nových seriálů. Navázat na Game of Thrones lecčím jiným než nesmírně kvalitním a úspěšným seriálem by bylo fiasko.

Game of Thrones
Zdroj: HBO

Potřebovali ale další obrovský hit, který by zaručil, že o HBO bude velký zájem. Představitelé HBO se setkali se spisovatelem Georgem R. R. Martinem, který tento svět vymyslel. Martin původně navrhl dva seriály. První by byl založen na příbězích Dunk and Egg, rytíře a jeho panoše, kteří putují napříč krajinou Westerosu. Ve srovnání s Game of Thrones by se jednalo o odlehčenější seriál.

Jako druhý navrhl seriál na motivy The Dance of Dragons, který by prozkoumal občanskou válku v rodu Targaryenových. Šlo by o stylově podobný seriál jako Game of Thrones s velkolepými bitvami, draky, intrikami a politickými konflikty. Nakonec si vybrali The Dance of Dragon s tím, že Dunk and Egg nechtějí (o několik let později však změnili názor a v současnosti už vyrábějí i tento seriál).

Přesto se však báli vsadit vše na jednu kartu. Namísto soustředění na jeden seriál si nastudovali Martinovy ​​knihy a příběhy, na základě čehož vytvořili návrhy na 15 různých seriálů, přičemž ve všech případech šlo o prequely, a tedy příběhy odehrávající se před událostmi hlavního seriálu Game of Thrones.

game of thrones
Zdroj: HBO

HBO se později zaměřilo na 5 návrhů, které se staly známými, jako The War of the Five Pitches. Mezi nimi byl příběh o zničení Valyrie od Maxe Borensteina (Kong: Skull Island), další byl o královně Nymerii od oscarového scénáristy Briana Helgelanda (L.A. Confidential) a další o Aegonově dobývání Westerosu od Randa Raviche a Fara Shariata (The Astronaut's Wife).

Dance of the Dragons měla nejprve napsat spisovatelka Carly Wray (Westworld či Watchmen), ale nedokázala se s Martinem shodnout, jak seriál uchopit. Wray chtěla znázornit několik generací Targaryenových, protože jejich historii zdobí jak období válek, tak míru. Seriál by se tak musel odehrávat napříč několika obdobími a neustále by střídal postavy, což HBO nechtělo.

Nakonec seriál stvořil Ryan Condal (Colony) společně s režisérem Miguelem Sapochnikem, který zrežíroval jedny z nejlepších a nejkomplikovanějších částí Game of Thrones, jako například Hardhome, Battle of the Bastards nebo The Winds of Winter. Sapochnik nejprve o Game of Thrones nechtěl ani slyšet, ale nakonec je jedním z kreativních tvůrců nového seriálu House of the Dragon. Z první série navíc režíroval první, šestou a sedmou část (celkem jich bude mít první série deset).

I noví tvůrci však seriál museli zpracovat netradičně. Hlavní ženské postavy v první polovině seriálu hrají mladší, dětské herečky. Olivia Cooke (Ready Player One) a Emma D'Arcy (Truth Seekers) je následně hrají až od druhé poloviny, přičemž to není poslední časový skok, který v první sérii uvidíme. Nakonec časové skoky znázorňuje i nejnovější trailer.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Ještě předtím HBO zrušilo předchozí spin-off s názvem The Long Night s hvězdnou herečkou Naomi Watts (King Kong, Mullholand Drive, The Impossible). V něm jsme měli sledovat zrod White Walkers. Děj by se tedy od Game of Thrones posunul o tisíce let zpátky. HBO už přitom natočilo jeho první část a stála ohromných 30 až 35 milionů dolarů, i když ji téměř nikdo neviděl. Dokonce ani George R. R. Martin.

Ředitelé z HBO tvrdí, že epizoda byla kvalitní, ale chybělo jí něco, co dělalo Game of Thrones tak úžasným. Zajímavé přitom je, že i první část samotného seriálu Game of Thrones „leží zamčená někde v šuplíku“ HBO hned vedle debutové části seriálu The Long Night.

Úvodní epizoda Game of Thrones, kterou si můžeš prohlédnout, je totiž až druhou verzí. Ta první je údajně zcela odlišná a tvůrci ji museli skrz naskrz překroutit a změnit. S The Long Night to však neudělali a pustili se do produkce House of the Dragon.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Namísto zkušebního pilotního dílu jako v případě The Long Night však HBO odsouhlasilo rovnou celou sérii. Jednak více důvěřovali schopnostem nových tvůrců a většímu přičinění George R. R. Martina, jednak je tlačil čas. HBO se totiž připravovalo na spuštění své streamovací služby HBO Max, ale nemělo žádný velkolepý seriál, který by nalákal miliony lidí. Příchod nového Game of Thrones tak nemohl trvat další roky.

V HBO si údajně řekli, že je načase, aby více důvěřovali názorům člověka, který to celé vymyslel, myslíce tím George R. R. Martina, spisovatele a autora tohoto světa. Ten od HBO dlouhá léta požadoval, aby mělo Game of Thrones minimálně 10 sérií, jinak to bude uspěchané. HBO ho však neposlouchalo.

House of the Dragon je v zodpovědnějších rukou. Pokud bude seriál úspěšný, tvůrci ho neuspěchají. Nejprve se však musí dostat ke druhé sérii, kterou HBO stále neodsouhlasilo. Nejprve čekají, kolik diváků zaujme první série. Nečekají, že bude mít taková čísla jako poslední série Game of Thrones (finále vidělo živě více než 19,3 milionu diváků), ale určitě chtějí přilákat k obrazovkám mnohem více než 2,2 milionu diváků, kteří viděli úvodní část Game of Thrones.

House of Dragon
Zdroj: HBO

Tvůrci House of the Dragon prý mají připravený děj na tři až čtyři série, ale zároveň tvrdí, že seriál se může vydat ještě více do minulosti, případně skočit do budoucnosti a ukázat další příběhy rodu Targaryenových.

HBO aktuálně pracuje na dalších seriálech z tohoto světa. Jedním z nich je i pokračování příběhu Jona Snowa. Dalším je zmiňovaný Dunk and Egg, ale také 10 000 Ships a Nine Voyages. Kromě toho HBO vyrábí 3–4 animované seriály, které se mají kromě příběhů odlišovat také animovaným stylem (podobně jako jednotlivé epizody seriálu Love, Death & Robots).

Zpět
Sdílet
Diskuse