Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
20. července 2022 14:49
Čas čtení 2:18

Vedro v Česku nepoleví ani v pátek. Na většině území teploty vystoupají nad 34 °C

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vedro v Česku nepoleví ani v pátek. Na většině území teploty vystoupají nad 34 °C
Zdroj: Unsplash/Tandem X Visuals

Nejen středa, ale i čtvrtek a pátek budou velmi horkými dny. Český hydrometeorologický ústav dokonce rozšířil varování před horkem a vydal vysoký stupeň nebezpečí.

Konec týdne bude ještě teplejší než jeho začátek. Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) vydal výstrahu vysokého stupně nebezpečí před velmi vysokými teplotami, a to prakticky na celém území České republiky. Jak ve středu, tak ve čtvrtek i v pátek by mohla rtuť teploměru vystoupat nad 34 °C. O víkendu by teplota měla klesnout o pár stupňů, stále ale půjde o teploty nad 30 °C.

20. června 2023 13:00 Čas čtení 5:47 Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka

Ten, kdo musí pracovat venku, má v poslední době opravdu „tvrdý chléb“. Zejména ke konci tohoto týdne se situace, co se počasí týče, ještě zhorší. Meteorologové vydali výstrahu vysokého stupně nebezpečí před vysokými teplotami, jež během středy, čtvrtku a pátku vystoupají nad 34 °C. 

Horko může mít za následek velmi vysoké zátěže na lidský organismus, který se může přehřát a dehydratovat. Odborníci tak apelují na všechny, ať dodržují pitný režim, zejména příjem vody a neslazených nápojů v kombinaci s minerálními vodami, omezí tělesnou zátěž a hledají stín.

To ale není všechno. „Existuje nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem. Je nutné také nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci a věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ uvádí ČHMÚ.

V pozoru se musí mít zejména Královéhradecký kraj (Hradec Králové, Kostelec nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Holice, Chrudim, Pardubice, Přelouč, Vysoké Mýto), Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Bučovice, Ivančice, Kuřim, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Vyškov), Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Krnov, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Vítkov).

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

Na jižní Moravě, zejména v oblastech Jihomoravského kraje (Břeclav, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Veselí nad Moravou, Znojmo, Židlochovice), byla již nyní výstraha rozšířena až do soboty.

Požáry

Již včera jsme tě informovali o zákazu rozdělávání ohňů v Praze kvůli nebezpečí požárů. Ty však nyní hrozí prakticky po celé republice. Jedná se i o Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Bučovice, Tišnov, Vyškov), Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín, Zlín) a Moravskoslezský kraj.

ČHMÚ vydal pro tyto oblasti nízký stupeň nebezpečí před požáry od 19. července, který platí až do odvolání. K tomu se váže zákaz pálení trávy, odhazování nedopalků do suché přírody či jiné využívání zdrojů otevřeného ohně.

Hrozí i silné bouřky

Se silným horkem obvykle přichází také silné srážky, které doprovází bouřky a kroupy. I na ně se musí Češi připravit. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek zejména s přívalovými srážkami kolem 40 mm. Objevit se mohou i nárazy větru kolem 70 km/h a menší kroupy,“ uvádí odborníci.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

Meteorologové je očekávají od čtvrtečních 14:00 do páteční 6. hodiny ranní v oblastech: hlavní město Praha, Středočeský kraj (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Čáslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany, Slaný, Vlašim, Votice), Jihočeský kraj, Plzeňský kraj (Blovice, Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Rokycany, Sušice), Ústecký kraj (Litoměřice, Roudnice nad Labem), Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.

Nebezpečí hrozí zejména kvůli padajícím stromům, krupobití, ojedinělému rozvodnění malých toků a létajícím předmětům, jež by mohly způsobit zranění.

Domů
Sdílet
Diskuse