Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2022 7:00
Čas čtení 2:17
Adéla Ježková

Kde se koupat: Skoč se zchladit k Berounce, z Prahy tu budeš za půl hodiny

Kde se koupat: Skoč se zchladit k Berounce, z Prahy tu budeš za půl hodiny
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KDE SE KOUPAT VÝLETY STŘEDOČESKÝ KRAJ
Uložit Uložené

Je ti horko? Tak pojď s Refresherem k vodě!

Teploty opět atakují tropickou třicítku, místo na túru či hrad v rámci série Kam na výlet se proto vydáme k vodě. Refresher pro tebe totiž připravil speciální letní edici článků, ve kterých se dozvíš tipy na skvělé koupání (především) v přírodních vodách. Tak se namaž opalovákem, obleč plavky a jdeme se koupat!

Doporučeno
Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů Kam na výlet: Ženský klášter Rosa coeli byl místem oddané víry, ale i orgií a hříchů 16. července 2022 7:00

Dnes nás nečeká ani jezero, ani lom, ani rybník. Svlaží nás řeka Berounka, řeka milovaná trampy, vodáky, chataři, rybáři a samozřejmě i plavci. Je nespočet míst, na nichž se můžeš do Berounky ponořit, my jsme vybrali jez v Dobřichovicích, které se rozkládají na jejích obou březích. Jedná se o město ve Středočeském kraji, v okrese Praha-západ, vzdálené zhruba třicet kilometrů od hlavního města.

Koupání v dobřichovickém kempu

Autem se sem dostaneš zhruba za 35 minut, pohodlnější ale možná bude cesta veřejnou dopravou. Vypravit se sem totiž můžeš z pražského hlavního či smíchovského nádraží jedním z frekventovaných spojů. Pokud zrovna nenarazíš na nějakou výluku, budeš u vody možná dříve vlakem než autem. Z nádraží budeš u jezu za pouhý kilometr, přičemž prakticky celou cestu se můžeš kochat krásami snad té nejlínější řeky v Česku.

reka berounka koupani dobrichovice jez
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Je už jen na tobě, na jakém místě se uvelebíš. My doporučujeme kemp přímo u jezu naproti dobřichovického zámku. Je ale možné, že zejména během horkých víkendů tu bude docela dost lidí a pravděpodobně i psů.

Pokud zvažuješ delší pobyt, kompletní ceník nalezneš na jeho webových stránkách. Nejenom, že se v kempu dobře najíš, napiješ a případně i vyspíš, ale samotné sezení v kaskádě, která připomíná přírodní vířivku, je zážitkem. Musíš ale samozřejmě dbát na obezřetnost a nevrhat se nikam po hlavě. Jak upozorňuje pražská Vodní záchranná služba, koupání v blízkosti jezu je bezpečné až za tzv. vývarovou linií. Tedy v rozhraní, kdy už voda z jezu normálně odtéká a nevrací se zpět pod jez. V tomto místě již voda většinou není zpěněná. Odborníci také doporučují vždy chodit plavat s někým, nikoli o samotě. Pokud se ale necítíš komfortně na plavání v přímé blízkosti jezu, podél kempu i na druhém břehu je spousta míst, odkud můžeš pohodlně vlézt do vody.

reka berounka koupani dobrichovice jez
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

V Jezu dobré naděje si taktéž můžeš zapůjčit vodácké vybavení včetně trojmístné kánoe, paddleboard či zažít první šifrovací hru na lodích v Česku. Zahrát si zde ale také můžeš třeba volejbal, pétanque nebo ruské kuželky.

Doporučeno
Kde se koupat: Láká tě koupání v zatopeném lomu? Zkus ten v Horní Cerekvi Kde se koupat: Láká tě koupání v zatopeném lomu? Zkus ten v Horní Cerekvi 2. července 2022 7:00

Řekněme si to na rovinu, Berounka není pro cimprlichy. Je to česká řeka, nikoli průzračná říčka v rakouských alpách. Musíš tedy počítat s tím, že není krásně azurová, nýbrž žlutozelenohnědá, plavou v ní ryby, kachny a další zvířata a občas musíš dávat pozor, aby tě do vlasce nezamotal opodál sedící rybář. Přesto má Berounka něco do sebe, je v ní všechno, to už věděl Ota Pavel. Nebo Orlando Bloom, který se sem občas jezdí smočit. Poskytuje takový hezký vhled do naší české nátury. Je to srdcovka, byť ne zrovna nejčistší. 

reka berounka koupani dobrichovice jez
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Až se dostatečně svlažíš, Dobřichovice ti nabízí celou řadu dalších aktivit. Projít se můžeš do centra, kde najdeš malé kavárny či restaurace, k zámku či třeba na nedalekou rozhlednu Korunku, kde jsme byli začátkem června.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

Věříme, že se ti v Dobřichovicích u Berounky líbilo, komáři tě nepoštípali, sluníčko nespálilo a jez nespláchnul. Příště se uvidíme možná opět u vody, možná ale zase někde na výletě, záleží, zda se tropy trochu umoudří. Sleduj proto radši obě série – výletní i koupací – ať ti nic neunikne!

reka berounka koupani dobrichovice jez
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Domů
Sdílet
Diskuse