Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Budějovický Budvar.
11. srpna 2022 10:00
Čas čtení 3:05
Sponzorovaný obsah

Vyhni se přeplněným zahrádkám. Poradíme, jak uspořádat piknik, na který se bude dlouho vzpomínat

Vyhni se přeplněným zahrádkám. Poradíme, jak uspořádat piknik, na který se bude dlouho vzpomínat
Zdroj: Unsplash/Nicole Herrero
GASTRO ČESKÉ PIVO LETNÍ ZÁŽITKY
Uložit Uložené

Poradíme, jak vybrat ideální místo a připravit super pohoštění.

Teplý letní večer doslova láká vychutnat si drink na terase. Někdy to bohužel dopadne tak, že než se s kámoši domluvíte do jakého podniku se vydáte, je už pozdě a téměř před zavíračkou. Zkus je přesvědčit na něco jiného, ​​jako například na bohémský večer pod širým nebem, a připrav piknik, který můžeš spojit se společenskými hrami nebo promítáním filmů.

K pikniku neodmyslitelně patří chutné jídlo a vychlazený drink. Budějovický Budvar vytvořil s minipivovarem Volt osvěžující letní novinku pivo Kraťas, která je ideálním parťákem na pohodový večer. Ve spolupráci s Budějovickým Budvarem jsme připravili několik tipů, jak zorganizovat úspěšný piknik, na který bude tvá parta vzpomínat až do podzimu.

objev letní limitku kraťas
piknik
Zdroj: Unsplash/sq lim

Historie pořádání oblíbených venkovních sedánků sahá až do první poloviny osmnáctého století, kdy se poprvé objevil francouzský výraz picque (výzva k jídlu) nique (malá věc, která nemá velkou hodnotu). Původní význam slova se ale od toho dnešního trochu lišil, znamenal totiž setkání u oběda, kam si lidé přinášeli vlastní jídlo. Piknik, jak ho známe dnes, tedy pochutnání si na dobrém jídle uprostřed přírody, se začal praktikovat až v devatenáctém století.

Jak vypadá ideální místo na piknik?

Piknik se dá uspořádat v podstatě kdekoliv v přírodě – u rybníka, na louce i uprostřed městského parku. Přesto je dobré si výběr místa důkladně rozmyslet. Například večerní posezení u vody se obvykle pojí s dotěrným hmyzem a nepříjemnými štípanci. Také je důležité myslet na to, že poneseš koš, tašku nebo bedýnku s jídlem, takže by místo nemělo být příliš daleko od autobusové zastávky nebo parkoviště. Pokud se nechceš upéct na slunci, usaď se pod stromy, které poskytnou stín. A jestli plánuješ zábavu v podobě hudby nebo her, ber ohledy na ostatní a vyber místo v dostatečné vzdálenosti, abyste nikoho nerušili a zároveň nebyli rušeni.

piknik
Zdroj: Unsplash/ Jennie Clavel

Na piknik připraven, dobře vybaven

Romantický piknikový koš je stylovým doplňkem, díky kterému se budeš cítit jako z románu Jane Austen, mysli však na to, že jsou poměrně drahé a nevyužiješ je celý rok. Jako alternativu použij krabice a chladicí boxy, které udrží jídlo a drinky v ideální teplotě a zároveň je můžeš využít jako malý stůl.

Piknikáři často zapomínají na ubrousky či utěrky a odpadkový pytel, kam mohou průběžně vyhazovat odpad a jednoduše ho pak odnést do nejbližšího koše. Zabrání také tomu, že se na vás slétne všechen hmyz ze širokého okolí, protože se všude kolem budou povalovat zbytky jídla. Rozhodně nezapomeň dostatečně velkou deku (pokud chceš mít absolutní pohodlí, vezmi i polštářky), otvírák, hodit se ti bude také repelent a opalovací krém. Podle toho, jakou chystáš zábavu, vezmi kytaru nebo jiný hudební nástroj, popřípadě přenosný reprák.

Ne vždy máš chuť si celý večer povídat o životě, v tomto případě jsou párty edice společenských her skvělou aktivitou, do které se mohou zapojit všichni. Nemusíš objednávat drahé hry, během letní sezóny ti je v některých obchodech půjčí za symbolickou sumu.

Co nachystat k jídlu?

Základem je samozřejmě dobré jídlo a pití, což ale neznamená, že musíš vytvářet kulinářské zázraky. Naopak, na piknik se hodí jednoduché chuťovky, vyvaruj se jídlům, která obsahují majonézu nebo jiné v horku se kazící přísady. Dezerty zvol bez krémů a čokolády, která by se mohla roztéct. Ideální jsou třeba koláče nebo muffiny. 

Inspiruj se například středomořskou nebo arabskou kuchyní. Nakrájej čerstvou zeleninu, kterou můžeš podávat s ochuceným humusem nebo dipem, a pokud chceš něco sytějšího, vyzkoušej falafel v pita chlebu.

Zejména v Řecku je oblíbenou kombinací meloun s feta sýrem, která tvé kámoše bude pravděpodobně šokovat. Pokud se ti tato směs chutí zdá příliš divoká, připrav například caprese s bagetou nebo červenou řepu, salát s ořechy a kozím sýrem.

jídlo, krabičky
Zdroj: Pixabay/Jelly

Nezapomínej na dobře vychlazený drink. K lehkému letnímu jídlu se ti bude hodit nová limitka Kraťas. Uvařili ji společně sládci Budvaru a minipivovaru Volt a je to fakt pecka. Kombinuje se v něm jemná hořkost s osvěžujícími tóny pomerančové a citrónové kůry a s obsahem alkoholu jen 4,5 procenta se skvěle hodí jako svěží drink na letní piknik.

vychutnej si léto s kraťasem

My doufáme, že tě díky našim tipům při plánování pikniku žádný zkrat nepotká a užiješ si ho s přáteli naplno. Dopřej si dobré jídlo a skvělou zábavu pod širým nebem, dokud nám to teplé letní večery dovolí.

budvar, kraťas
Zdroj: Budějovický Budvar

K pitnému režimu na pálícím slunci nezapomeň přibalit i nealko, připrav limonádu s citrusy, která se bude hodit k chuťovému profilu piva Kraťas. Do nealka se ti budou hodit bylinky, jako například meduňka, máta a levandule, které nejen dobře chutnají, ale zároveň odpuzují hmyz

Doufáme, že jsme inspirovali tvůj program alespoň na jeden letní večer. Naše tipy můžeš přizpůsobit atmosféře téměř každého pikniku, ať už se rozhodneš pro romantiku s polovičkou, gastrozážitek s rodinou, nebo zábavu s kámoši.

Domů
Sdílet
Diskuse