Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2022 19:30
Čas čtení 3:54
Dominik Vetrák

Platy hollywoodských hvězd: Vede Tom Cruise, ale desítky milionů za film vydělávají i Brad Pitt či DiCaprio

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jsi zvědavý, kolik vydělávají hollywoodské hvězdy za filmy a seriály?

Hollywoodský magazín Variety pravidelně přináší zákulisní pohled na výplaty špičkových herců. Jejich zjištění nás často překvapí a jinak tomu není ani tentokrát. Nejprve se podíváme na odměny herců za jejich filmové role.

Doporučeno
Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech Tyto filmy chce vidět každý. Podíváme se na ně ještě letos a jen v kinech 18. července 2022 14:30

Tom Cruise trhá rekordy

Zcela nejvíce vydělá Tom Cruise, a to za svůj úspěšný hit Top Gun: Maverick. Snímek zatím v kinech vydělal téměř 1,25 miliardy dolarů a překonal několik rekordů. Cruise za něj údajně celkově obdrží 100 milionů dolarů (částka bude ve finále pravděpodobně ještě vyšší). Nesmíme ale zapomínat na to, že kromě herectví Cruise na filmu pracoval i jako jeho tvůrce a producent.

Tato částka zahrnuje jeho klasickou výplatu, bonusy a podíl z tržeb kin a prodeje fyzických a digitálních nosičů. Cruise si totiž účtuje odměnu ve formě podílu z prvotních tržeb. Na filmu tak vydělává dříve, než si studia pokryjí náklady. 

Top Gun: Maverick recenzia
Zdroj: Paramount Pictures

Apple TV+ rozdává desítky milionů, mnohem více než Netflix

Špatně na tom nejsou ani Leonardo DiCaprio, Will Smith a Brad Pitt. Tyto herce platí společnost Apple. Herci připravují celovečerní filmy pro její streamovací službu Apple TV+ a podle zdrojů magazínu Variety vyplácí Apple největší odměny. 

Smith dostane za svoji roli ve filmu Emancipation o útěku otroka 35 milionů dolarů. DiCaprio získá za své drama Killers of the Flower Moon s režisérem Martinem Scorsesem 30 milionů a Brad Pitt zase za sportovní drama o Formuli 1 od režiséra Josepha Kosinského (natočil Top Gun: Maverick) 30 milionů. Jedná se o obrovské sumy, protože herci v minulosti vydělávali nejvýše 20 milionů dolarů, s čímž začal Jim Carrey

 Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+

Na druhé straně je Netflix, který vyplatí Chrisi Hemsworthovi za Extraction 2 rovných 20 milionů dolarů, zatímco Millie Bobby Brown získá za roli v Enola Holmes 10 milionů dolarů. Specifické jsou případy jako Dwayne Johnson, který za roli v komiksovce Black Adam získá 22,5 milionu dolarů. K tomu však dostane další miliony díky své producentské roli a tomu, že film propaguje na svých sociálních sítích, které mají obrovský dosah.

Herci mají výhodu v tom, že své kontrakty mohou většinou vylepšovat. Jason Momoa vydělá za pokračování Aquamana 15 milionů dolarů, což je dvojnásobek toho, kolik vydělal za jedničku. Ta totiž v kinech vydělala více než miliardu dolarů, takže si herec mohl vyžádat víc. Totéž platí pro Joaquina Phoenixe, který si za pokračování Jokera vydělá 20 milionů dolarů, zatímco za jedničku dostal 4,5 milionu dolarů.  

Joker
Zdroj: Warner Bros.

Herci jsou ochotni vydělat méně, pokud mohou pracovat s geniálními režiséry

Zajímavý je i případ Roberta Downeyho Jr., Emily Blunt a Matta Damona. Ti za své role v dramatu Oppenheimer získají jen po 4 milionech dolarů. Herci přijali menší výplatu výměnou za to, že mohou spolupracovat s režisérem Christopherem Nolanem (Interstellar, Inception, Tenet). 

 
Herec Výplata v milionech dolarů
Tom Cruise
Top Gun: Maverick
 
100
 
Will Smith
Emancipation
 
35
 
Leonardo DiCaprio
Killers of the Flower Moon
 
30
 
Brad Pitt
Formula 1 Drama
 
30
 
Dwayne Johnson
Black Adam
 
22,5
 
Will Ferrell
Spirited
 
20
 
Chris Hemsworth
Extraction 2
 
20
 
Vin Diesel
Fast X
 
20
 
Tom Hardy
Venom 3
 
20
 
Joaquin Phoenix
Joker 2
 
20
 
Ryan Reynolds
Spirited
 
20
 
Denzel Washington
The Equalizer 3
 
20
 
Jason Momoa
Aquaman and the Lost Kingdom
 
15
 
Eddie Murphy
Beverly Hills Cop 4
 
15
 
Chris Pine
Star Trek sequel
 
13
 
Steve Carell
Minions: The Rise of Gru
12,5
Ryan Gosling
Barbie
12,5
Margot Robbie
Barbie
 
12,5
 
Millie Bobby Brown
Enola Holmes 2
 
10
 
Timothée Chalamet
Wonka
 
9
 
Matt Damon
Oppenheimer
 
4
 
Robert Downey Jr.
Oppenheimer
 
4
 
Emily Blunt
Oppenheimer
 
4
 
Daniel Kaluuya
Nope
4
 
 
Jamie Lee Curtis
Halloween Ends
 
3,5
 
Anya-Taylor Joy
Furiosa
 
1,8
 

Televizní herci mohou vydělávat více než milion za epizodu

Variety se podívalo také na platy televizních herců. Kdysi byla milionová odměna za jednu epizodu velkým snem všech herců. Dosáhli jí jen herci ze seriálu Přátelé a Teorie velkého třesku, ale po příchodu Game of Thrones se to začalo měnit. V současnosti už je milionová výplata za každou část seriálu zcela běžná, a to obzvláště v případech, kdy v seriálu nehraje televizní herec, ale velká hollywoodská hvězda. 

Odnesli to však menší herci. Když tvůrci vyplatí jednu velkou hereckou hvězdu, nemají už tolik peněz pro ostatní kvalitní herce. Stačí se podívat na produkce Netflixu, respektive jejich béčkové až céčkové filmy s prvotřídními herci.

Kromě nižší kvality je spojuje také to, že v nich hraje jeden větší herec a zbytek obsazení tvoří neznámí či slabší herci. Vzhledem ke kvalitě snímku to tvůrcům ani nepřekáží. Netflixu stačí, že lidi upoutá oblíbený herec v traileru či na stránce a na film se podívají kvůli němu.

Outside the Wire
Zdroj: Netflix

Na opačném konci jsou seriály jako Stranger Things, Pán prstenů či House of the Dragon ze světa Game of Thrones. Tvůrci do seriálů neobsadili velké hollywoodské hvězdy, protože to nepotřebují. Stačí se dívat, jaké šílenství vzbudil neznámý herec Joseph Quinn jako Eddie ze Stranger Things. Netflix mu přitom nemusel zaplatit milion dolarů za jednu epizodu, jako kdyby do role obsadil nějakého špičkového hollywoodského herce.

Stejně je na tom Pán prstenů a House of the Dragon. Divák se na tyto seriály podívá kvůli síle značky a známému světu. Amazon nepotřebuje, aby mladého Gandalfa hrál Leonardo DiCaprio. Ušetří tak na obrovských výplatách, přičemž tyto náklady může spíše vrazit do kvalitnějších produkčních hodnot či počítačových triků.

 
Herec a seriál Výplata v milionech dolarů
Pete Davidson
Bupkis (Peacock)
 
0,5
 
Michael Keaton
Dopesick (Hulu)
 
1
 
Jonathan Bailey
Fellow Travelers (Showtime)
 
0,225
 
Matt Bomer
Fellow Travelers (Showtime)
 
0,3
 
Brie Larson
Lessons in Chemistry (Apple TV+)
 
0,75
 
Elizabeth Olsen
Love and Death (HBO Max)
 
0,875
 
Angela Bassett
9-1-1 (Fox)
 
0,45
 
Peter Krause
9-1-1 (Fox)
 
0,35
 
Harrison Ford
1923 (Paramount+)
 
1
 
Helen Mirren
1923 (Paramount+)
 
1
 
Rose Byrne
Platonic (Apple TV+)
 
0,75
 
Seth Rogen
Platonic (Apple TV+)
 
0,75
 
Mahershala Ali
The Pilot (Onyx Collective)
 
1,3
 
Natasha Lyonne
Poker Face (Peacock)
 
0,5
 
Elisabeth Moss
Shining Girls (Apple TV+)
 
1
 
Will Ferrell
The Shrink Next Door (Apple TV+)
1
 
Paul Rudd
The Shrink Next Door (Apple TV+)
 
1
 
David Harbour
Stranger Things (Netflix)
 
0,45
 
Winona Ryder
Stranger Things (Netflix)
 
1
 
Jason Sudeikis
Ted Lasso (Apple TV+)
 
1
 
Sylvester Stallone
Tulsa King (Paramount+)
 
1
 
Tom Hopper, David Castañeda, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Aidan Gallagher a Justin H. Min
The Umbrella Academy (Netflix)
 
0,2
 
Anne Hathaway
WeCrashed (Apple TV+)
 
0,75
 
Jared Leto
WeCrashed (Apple TV+)
 
0,75
 
Kevin Costner
Yellowstone (Paramount Network)
 
1,3
 
Domů
Sdílet
Diskuse