Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2022 7:00
Čas čtení 3:16
Tereza Šnajdrová

„Práci pana Babiše mám rád.“ Organizátorů Tábora s tiktokery jsme se zeptali, proč pozvali politické osobnosti

„Práci pana Babiše mám rád.“ Organizátorů Tábora s tiktokery jsme se zeptali, proč pozvali politické osobnosti
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
REFRESHER ALENA SCHILLEROVÁ ANDREJ BABIŠ JIŘÍ OVČÁČEK TIKTOK ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Tábora s tiktokery se účastní přední čeští influenceři, ale i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Mezi pozvanými byli také expremiér Andrej Babiš (ANO) či bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO), a to i přesto, že tábor má být nepolitický.

Na konci července začne v rekreačním středisku Hrachov (Svatý Jan) druhý ročník Tábora s tiktokery. V minulém roce se jej zúčastnilo 55 dětí, letos jich pořadatelé očekávají 75. Letos na sebe přitáhl pozornost zejména ohlášenou účastí politicky činných osob na programu určeném pro děti. 

Mezi hlavními tvářemi tábora měli být kromě populárních tiktokerů i bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) nebo expremiér Andrej Babiš (ANO). Ačkoli oba politici svou účast nakonec zrušili, tábora, který navštěvují i školáci prvního stupně, se zúčastní prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Akce je podle pořadatelů nepolitická. Jeden z pořadatelů nám ale přiznal, že s prací expremiéra Babiše sympatizuje.

Doporučeno
10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 13. července 2022 7:00

Kdo jsou pořadatelé

Tábor s tiktokery pořádají Petr Kopecký spolu s Jakubem Jírou, Liběnou Řápkovou a Romanou Řápkovou.

 
Petr Kopecký se na svém Instagramu prezentuje jako podnikatel a CEO Tábora s tiktokery. Jakuba Jíru část českého internetu dobře zná. Pracoval jako moderátor na Primě COOL, prezentuje se i jako producent, promotér a podnikatel. Mnozí jej také znají jako moderátora Clash of the Stars, MMA show, v níž své síly v ringu poměřují influenceři i tiktokeři. Liběna a Romana Řápkovy pořádaly tábory pro děti už v minulosti. 

Maru Rosecká, Domi Alagia a mluvčí prezidenta

Tábor s tiktokery láká na velká jména. Mezi těmi, kteří s dětmi stráví celý týden a budou jim předávat svoje know-how či s nimi budou točit tiktoky, je například Maru Rosecká, Honza Michálek, Domi Alagia nebo Kristal Shine. Na jeden den na tábor dorazí také Tadeáš Kuběnka, Jenis, Annie Camel, Anna Šulcová, Terysa, Luktuma, Samuel Samake, Flexy Babka, TV Twixx, Lyubov nebo mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Na účast prezidentova mluvčího, který na sociální síti TikTok aktivně nevystupuje, jsme se zeptali pořadatele. „Původně jsme chtěli pozvat prezidenta Miloše Zemana, ale nakonec se nám podařilo domluvit jen s Jiřím Ovčáčkem,“ řekl pro REFRESHER Petr Kopecký. Ani prezident Miloš Zeman ale není na TikToku či jiných sociálních sítích aktivní.
 

Doporučeno
Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? 22. února 2024 12:00

Prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jsme se zeptali, co bude na táboře dělat. „Nechám se vlastně překvapit. Jistě bude plno otázek. Jsem z generace, která ještě pamatuje psací stroje, telegram a pevné telefonní linky, a zároveň nyní hojně užívám sociální sítě,“ odpověděl nám s tím, že na táboře bude pouze jeden den.
 
Protože se Tábor s tiktokery tváří jako nepolitická akce, zeptali jsme se Ovčáčka i na to, zda na něj jede jako soukromá osoba či reprezentant úřadu prezidenta republiky. „Výraz reprezentovat je nadnesený. Prostě přijedu jako tiskový mluvčí pana prezidenta, který bude vyprávět o své práci. A rád si vyslechnu, co zajímá mladou generaci,“ uvedl Ovčáček pro REFRESHER.

jiří ovčáček
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Babiš a Schillerová svou účast zrušili

Mezi hosty tábora měla být také bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a expremiér Andrej Babiš (ANO). Oba zmínění však svou účast nakonec odvolali. „Byla jsem pozvána, ale nezúčastním se,“ řekla pro REFRESHER bývalá ministryně Alena Schillerová.

 
Obdobné odpovědi se nám dostalo i od bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). „Byl jsem pozván a zrušil jsem to,“ odpověděl. Důvod zrušení účasti na Táboře s tiktokery rozvedl na svém Instagramu. „Původně jsem na tábor měl jet, ale pak jsem si uvědomil, že mezi mladé lidi nechci tahat politiku, tak jsem se omluvil a nebudu tam,“ řekl v instastory.
 
I přes zrušenou účast si ale jeden z pořadatelů – Jakub Jíra – stojí za tím, že Andrej Babiš (ANO) měl na táboře vystoupit nikoli jako politik, nýbrž jako influencer. „Účast pana Babiše i paní Schillerové byla čistě z hlediska účinkování. Naše idea byla taková, že se měli objevit jako herci v bojové závěrečné hře, která bude následovat v závěru tábora,“ uvedl Jíra na Instagramu. 

Práci pana Babiše mám rád

„Bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou jsme pozvali jako představitelku státu, a to již minulý rok. Tehdy jí do toho ale něco vlezlo a nemohla dorazit, takže se její účast přesunula na druhý ročník. Bývalého premiéra Andreje Babiše jsme zase zvali jako podnikatele a influencera. Nejednalo se o politickou kampaň, pouze o soukromou návštěvu,“ řekl pro REFRESHER Petr Kopecký. 
 
„Opravdu jsme tábor nechtěli spojovat s politikou. Pana Babiše i paní Schillerovou jsme pozvali jako představitele státu už minulý rok, ale nevyšlo to. Pan Babiš se přitom už těšil, jak bude s dětmi točit tiktoky,“ dodal Kopecký.
 
Andrej Babiš tedy dostal pozvánku v době, kdy byl ještě premiérem. Organizátora jsme se proto dotázali, zda na letošní tábor pozval i jeho nástupce Petra Fialu (ODS). „Premiéra Petra Fialu jsme neoslovovali. Zatím je ve funkci jen krátce a nebyla možnost se s ním domluvit. Navíc mám rád práci pana Babiše, líbí se mi, co dělá, a Fialu bych ani pozvat nechtěl,“ odůvodnil rozhodnutí Kopecký.

 
Do hostů, kteří budou s dětmi trávit čas, promlouvali i rodiče. Tábora s tiktokery se měla původně účastnit také youtuberka Shopaholicadel, jejíž pozvání bylo nakonec zrušeno. „Na Táboře s tiktokery nebudu, neboť si to nepřáli rodiče dětí,“ řekla pro REFRESHER. „Po obrovské lavině hanlivých a urážlivých komentářů směřované k účasti Shopaholicadel na letošním ročníku jsme společně s Adel dospěli k jednotnému názoru – spolupráci tímto ukončit,“ psalo se ve vyjádření Tábora.

Doporučeno
Influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Nesmíme před tím zavírat oči, varuje psycholožka Influencerka Shopaholicadel čelí kyberšikaně téměř každý den. Nesmíme před tím zavírat oči, varuje psycholožka 9. dubna 2022 7:00
Domů
Sdílet
Diskuse