Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
22. července 2022 8:40
Čas čtení 1:01

Webbův vesmírný teleskop objevil dosud nejstarší známou galaxii ve vesmíru

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Webbův vesmírný teleskop objevil dosud nejstarší známou galaxii ve vesmíru
Zdroj: NASA

Je možné, že vesmírný dalekohled Jamese Webba bude schopen dohlédnout dále do minulosti a objevit galaxie staré 200 milionů let.

Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil nejstarší známou galaxii ve vesmíru. Stalo se tak týden po zveřejnění prvních úchvatných fotografií z tohoto přístroje. 

Soubor hvězd –⁠ nazvaný GLASS-z13 –⁠ pochází z doby 300 milionů let po velkém třesku. Tím překonává předchozí nejstarší galaxii známou jako GN-z11, kterou zaznamenal Hubbleův vesmírný teleskop, o 100 milionů let. Informoval o tom server Independent

Vědci z Harvardu a Smithsonova astrofyzikálního centra v Massachusetts objevili také druhou galaxii nazvanou GLASS-z11. Obě galaxie mají hmotnost odpovídající jedné miliardě Sluncí, což je dle týmu předpokládaná hmotnost u galaxií starých 500 milionů let –⁠ to by mohlo naznačovat, že hvězdy vznikly ještě dříve, než si vědci myslí.

Jsou také relativně malé ve srovnání s naší Mléčnou dráhou, která má průměr 100 000 světelných let, GLASS-z13 má průměr přibližně 1600 světelných let, zatímco GLASS-z11 je široká 2300 světelných let.

21. července 2022 12:25 Čas čtení 0:57 Kousek za Mléčnou dráhou byla objevena spící černá díra Kousek za Mléčnou dráhou byla objevena spící černá díra

„Našli jsme dva velmi přesvědčivé kandidáty na extrémně vzdálené galaxie. Pokud jsou tyto galaxie v takové vzdálenosti, jak se domníváme, je vesmír v tomto bodě starý jen několik set milionů let,“ řekl Rohan Naidu, postgraduální student na univerzitním oddělení astronomie, pro New Scientist.

Je možné, že vesmírný dalekohled Jamese Webba bude schopen dohlédnout dále do minulosti a objevit galaxie staré 200 milionů let a mohl by, jak uvádějí vědci ve svých závěrech, být klíčovým krokem v naplňování mise JWST, která spočívá v mapování vesmírného úsvitu.

Kromě této nové galaxie provedl vesmírný dalekohled Jamese Webba od svého spuštění o loňských Vánocích řadu dalších pozorování, včetně snímků mlhovin Carina a Southern Wheel, souboru galaxií známého jako Stephanův kvintet a spektra světla exoplanety WASP-96b.

Domů
Sdílet
Diskuse