Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
22. července 2022 13:48
Čas čtení 0:54

Generace Z více tíhne k perfekcionismu. Pociťuje i větší tlak ze strany rodičů oproti předchozím generacím

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Generace Z více tíhne k perfekcionismu. Pociťuje i větší tlak ze strany rodičů oproti předchozím generacím
Zdroj: Pexels/cottonbro

Na vině je podle vědců společnost. Neoliberalismus prý vyvíjí obrovský tlak na mladé lidi, aby mezi sebou soutěžili a demonstrovali tak své zásluhy, vysvětlují autoři studie.

Z nového výzkumu vyplývá, že mladí dospělí mají větší tendenci být perfekcionisté a hlásí větší nárůst kritického rodičovství a rodičovských očekávání. Podle autorů studie publikované v časopise Psychological Bulletin za to nejspíše může stále vyvíjený tlak ze společnosti, jejímiž základními kameny jsou individualismus a konkurence. Analýza byla provedena s použitím dat z Velké Británie, USA a Kanady. Informuje o tom server Psypost.

Perfekcionisté se drží nepřiměřeně vysokých standardů, zatímco jsou přehnaně kritičtí ke svým nedostatkům. Tento osobnostní rys může mít negativní dopad na tvoje duševní zdraví. Neustálé porovnávání, honba za dokonalostí ve všech směrech, problém dovolit si chybovat a chyby si odpustit přispívá k mentální nepohodě, která může mnohdy přerůst v něco většího: úzkost či deprese.

Autoři studie Thomas Curran a Andrew P. Hill tvrdí, že v dnešní době je perfekcionismus na vzestupu. Obzvlášť pak zvýšený tlak ze strany rodičů může vést mladé lidi k osvojení si perfekcionistického myšlení, ve snaze zalíbit se a nezklamat je.

19. července 2022 10:55 Čas čtení 1:07 Mladí lidé cítí negativní vliv sociálních sítí na vnímání financí, vzhledu i vztahů Mladí lidé cítí negativní vliv sociálních sítí na vnímání financí, vzhledu i vztahů

„Nejnovější generace mladých lidí vnímají od svých rodičů vyšší očekávání a tato vnímání vysoce korelují s perfekcionismem,“ uvádí Thomas Curran. Podle něj má společensky předepsaný perfekcionismus největší spojitost s problémy duševního zdraví, jako jsou deprese a úzkost.

„Rodiče za to nemohou, protože úzkostlivě reagují na hyperkonkurenční svět s divokými akademickými tlaky, nekontrolovatelnou nerovností a technologickými inovacemi, jako jsou sociální média, která propagují nerealistické ideály toho, jak bychom měli vypadat a vystupovat,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse