Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
22. července 2022 15:11
Čas čtení 0:50

Nový prezidentský průzkum: V prvním kole by vyhrál Babiš, podpora Danuše Nerudové stoupá

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Nový prezidentský průzkum: V prvním kole by vyhrál Babiš, podpora Danuše Nerudové stoupá
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Podle nového volebního průzkumu agentury Ipsos by v prvním kole prezidentských voleb dostal nejvíce hlasů bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). V závěsu za ním je Petr Pavel a pak s velkým odstupem Danuše Nerudová, která ale v posledních měsících posiluje.

Volba prezidenta České republiky se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023. Pokud by se konala již v červenci 2022, podle nového průzkumu společnosti Ipsos by v prvním kole vyhrál bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), pro kterého by hlasovalo 31,7 % respondentů. Na druhém místě by skončil generál Petr Pavel se ziskem 23,8 % hlasů a třetí příčku by obsadila ekonomka a bývalá rektorka Danuše Nerudová. 

29. května 2022 7:00 Čas čtení 10:00 Danuše Nerudová: Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který se nezavírá na Hradě jako ve slonovinové věži (Rozhovor) Danuše Nerudová: Zasloužíme si mít civilního prezidenta, který se nezavírá na Hradě jako ve slonovinové věži (Rozhovor)

Bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) by v červenci volilo 31,7 % voličů, generála Petra Pavla 23,8 % a pro bývalou rektorku a ekonomku Danuši Nerudovou by hlasovalo 10,8 % respondentů. Další příčky by pak obsadili Marek Hilšer, Pavel Fischer, Josef Středula, Miloš Vystrčil nebo Karel Janeček.

Z průzkumu také vyplývá, že pro Babiše by hlasovala především starší generace, konkrétně lidé starší 60 let. Nejmenší podporu má bývalý premiér u lidí ve věku 18 až 29 let. Nejmladší voliči naopak nejvíce podporují Danuši Nerudovou nebo Marka Hilšera. Generál Petr Pavel dokázal oslovit voliče ze všech věkových kategorií. 

Metodologie předvolebního výzkumu agentury Ipsos
> Vzorek byl složen z 1003 respondentů ve věku 18 a více let.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla.
> Sběr dat probíhal od 30. června 2022 do 7. července 2022.
> Výzkum byl realizován přes Ipsos online panel Populace.cz.
Domů
Sdílet
Diskuse