Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
23. července 2022 17:45
Čas čtení 0:52

WHO označila šíření opičích neštovic za stav globální zdravotní nouze

Kategorie:
News
Uložit Uložené
WHO označila šíření opičích neštovic za stav globální zdravotní nouze
Zdroj: TASR/AP

Virus eviduje v 74 zemích světa.

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila šíření opičích neštovic za stav globální zdravotní nouze. Rozhodnutí oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Rozhodl jsem, že globální výskyt opičích neštovic představuje stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu,“ uvedl.

 

Vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze v souvislosti s opičími neštovicemi představuje nejvyšší možný stupeň výstrahy, jaký může WHO vydat. Podle organizace existuje reálný předpoklad, že virus se může rychle rozšířit do dalších zemí, a proto je zapotřebí koordinovaná globální odezva. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí tvrdí, že od května přibylo v 74 zemích světa přes 16 000 případů.

V posledních letech vydalo WHO stejné vyhlášení i v roce 2020 v souvislosti s koronavirem, v roce 2016 u viru zika a dříve i v roce 2014 u viru ebola v západní Africe.

24. května 2022 17:00 Čas čtení 0:14 Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba

Opičí neštovice jsou poměrně vzácné onemocnění vyskytující se většinou v zemích střední a západní Afriky. V posledních měsících se virus rozšířil i do mnoha zemí Evropy či Severní Ameriky a několik jednotek případů evidujeme i v Česku.

Opičí neštovice způsobuje virus, který patří do stejné čeledi virů jako pravé neštovice. Je však mnohem méně nebezpečný a méně nakažlivý. Mezi projevy opičích neštovic patří horečka, bolest hlavy či vyrážka.

Domů
Sdílet
Diskuse