Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2022 1:30
Čas čtení 5:24
Ondřej Jarůšek

Velkolepá show a drtivá výhra šampiona Karlose Vémoly. Toto byl nejkrásnější turnaj roku Oktagon 34

Velkolepá show a drtivá výhra šampiona Karlose Vémoly. Toto byl nejkrásnější turnaj roku Oktagon 34
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Turnaj Oktagon 34 nabídl skvělé zápasy i show. Jak celá akce probíhala?

Léto v plném proudu, zápasy pod otevřeným nebem a velkolepá show. Ne nadarmo se tradičnímu červencovému turnaji na pražské Štvanici pod taktovkou organizace OKTAGON MMA přezdívá „nejkrásnější turnaj roku“. Štvanice se pro organizaci stala pravidelnou letní zastávkou a i tentokrát si fanoušci bojových sportů přišli na své.

Dohromady si pro nás organizátoři Pavol Neruda a Ondřej Novotný připravili dvanáct bitev, kterým vévodil hojně diskutovaný titulový zápas mezi Karlosem Vémolou a Aleksandarem Ilićem o krále polotěžké váhy. Kromě dvojice hlavních protagonistů jsme však viděli celou řadu atraktivních duelů, pojď se tedy s námi podívat, jak celá akce probíhala.

o34o34o34o34
Zobrazit galerii
(20)

Přehlídka divokých bitev

Galavečer odstartoval v rámci Free Prelims boj Martina Pipeka, který nastoupil do svého prvního profesionálního zápasu. V minulosti si však vybudoval slušné skóre 9:1 mezi amatéry. Jeho soupeřem se stal účastník německé řady Oktagon Výzva Simeon Kapuya.

Do zápasu od prvních chvil aktivněji nastoupil domácí Pipek, který směrem k soupeři vyslal několik kopů a zhruba po minutě boj úspěšně přenesl na zem. Z té se Kapuya sice dokázal postavit, ale po tvrdé pravačce Pipeka zamířil k zemi znovu. Tam už jej český bojovník dokázal následnou sprškou úderů ukončit, a mezi profesionály tak vkročil prvním vítězstvím. A jak zmínil, příště by se rád utkal proti některému dalšímu účastníkovi německé Oktagon Výzvy. Lepší start profesionální kariéry si zřejmě přát nemohl.

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

O divokou akci bylo postaráno i v druhém zápase večera. O ten se postarali Václav Holota a Max Handanagić. Přestože se rozjetý Holota po inkasování pravačky zprvu podlomil a ocitl se na zádech, krátce nato už byl zpátky na nohou a naskočeným kolenem způsobil soupeři hlubokou tržnou ránu u levého oka.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

Otřesený Handanagić kvůli krvácení neviděl na jedno oko, i přesto ale dokázal na zemi odolávat pokusům Holoty o škrcení. Nakonec se ale Holota dostal vzdorovitému Handanagićovi do zad, nasadil rear-naked choke a soupeři nezbylo nic jiného než odklepat. Za pekelné kolo si oba odnesli zasloužený potlesk.

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

Jediný ženský zápas turnaje obstaraly Cornelia Holm a Róża Gumienna. Polská bojovnice Gumienna překvapivě nedokázala dostatečně vytěžit ze své výškové převahy, a ačkoliv ke konci druhého kola ukázala, jak nebezpečná v postoji dokáže být, Holm se během boje dařilo díky několika úspěšným takedownům jasně dominovat. Po třech kolech tak nemohlo být pochyb o tom, že jako vítězka bude odcházet zápasnice ze Švédska, která tak prolomila sérii proher táhnoucí se posledních pár let.

Mistr submisí si řekl o pás 

Česká bantamová jednička Filip Macek nedala finskému borci Mikaelu Silanderovi prakticky žádnou šanci. Macek soupeře hned od prvních momentů zasypával ostrými kombinacemi a tempo si nenechal vzít ani po přerušení zápasu, když se rozhodčí domníval, že Macek Silandera zasáhl nepovoleným kolenem. To ale bylo čisté, jak ukázal i zpomalený záběr.

Macek v tlaku pokračoval dál a po kopu z otočky poslal Fina k zemi, kde krátce po salvě úderů nasadil mistr na submise anaconda choke a Silander byl přinucen zápas odklepat. Po boji si Macek řekl o třetí šanci na titulový zápas, uvidíme tedy, zda jej příště čeká odveta se šampionem Jonasem Magardem.

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

Akce střídala akci i v bitvě Michal Kotalík vs. Ole Magnor. Po fantastickém začátku, kdy Kotalík soupeře málem knockoutoval, se do sedla dostal Ole Magnor a opakovanými pokusy na submisi se Kotalíka snažil v prvním kole ukončit. Kotalík ale vzdoroval a hrozil háky i ze sedu, nicméně když se Magnor dostal do plného mountu, český borec se ocitl ve velkých problémech.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 12:00

První kolo stálo Kotalíka obrovské množství sil a do toho druhého nastoupil značně fyzicky vyčerpán. Magnor jej díky tomu poměrně snadno dostal znovu na zem, kde se zbytek boje odehrával zcela v jeho režii. Po chvíli nakonec nasadil Kotalíkovi čistý rear-naked choke a zajistil si tím vydřené vítězství.

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

Michal Konrád v posledních zápasech zaznamenal velký progres, tentokrát ale narazil. V cestě mu stál Kanaďan David Moon, který už v minulosti prokázal, jak nebezpečný je v postoji, a ukázal to i nyní. Konrád se nedokázal prosadit a pokusy o takedown mu nevycházely. Moon byl v postoji efektivnější i přesnější, nakonec pak v klinči trefil Konráda kolenem, kterým jej poslal k zemi, a následným ground-and-pound jej pouhých pár sekund před koncem prvního kola ukončil. 

Předzápasová karta vyvrcholila dalším bláznivým zápasem. Daniel Škvor stanul proti své dosud největší výzvě a popasoval se s ní na výbornou. Panagiotis Stroumpoulis se hned v úvodu pokusil o takedown, Škvor ale přechod na zem odmítl a v klinči o pár chvil později trefil soupeře kolenem na bradu. Stroumpoulis se skácel k zemi a v tu chvíli už na místo přispěchal rozhodčí, který zápas ukončil. Na časomíře neuběhla ani jedna minuta a Škvor mohl slavit dosud pravděpodobně největší skalp své kariéry. 

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

Halftime show před startem hlavní karty 

Mezi prelims a hlavní kartou si organizace připravila novinku, a sice svou vlastní halftime show. Té se zhostil zpěvák Albert Černý se svou kapelou Lake Malawi, s níž zahrál několik známých písní. Hudební představení na vyprodaném stadionu doprovázela hra světel a svým proslovem do něj vstoupil i promotér Ondřej Novotný, který apeloval na diváky, aby si šli za svými sny a nenechali se nikým zpochybňovat.

Doporučeno
České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje České hvězdy, neuvěřitelný zvrat a válka o titul! Nabitý turnaj Oktagon 53 přinesl tvrdá ukončení i extrémně napínavé souboje 10. února 2024 23:44

Hlavní kartu otevřela bitva Jana Širokého s Tomáše Fialou. Ti spolu měli tak trochu nevyřízené účty, jelikož jejich zápas z roku 2017 skončil jako no contest. A dle očekávání se jednalo o atraktivní podívanou. Na začátku zápasu Široký inkasoval tvrdý úder, který jím viditelně otřásl, jak ale sám řekl, potřeboval to k tomu, aby se „probral“.

A očividně to zabralo, jelikož většinu boje dokázal zejména na pletivu a na zemi dominovat. Své tažení završil úspěšně ve třetím kole, kdy Fialu na zemi po opětovných úderech do obličeje ukončil. Po zápase zmínil jako svého potenciálního soupeře Ondřeje Petráška, staršího bratra bojovníka Miloše Petráška.

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

Od duelu Roman Paulus vs. Dawid Kareta jsme očekávali patnáctiminutovou bitvu a přesně té jsme se také dočkali. Oba předvedli vyrovnaný výkon a ani na jedné straně nebyla znát výrazná převaha. Bodové rozhodčí přece jen více přesvědčil slovenský zástupce Roman Paulus, který si odnesl vítězství na body a prokázal tak, že si zaslouží dostat souboj s Jakubem Tichotou, o němž se už delší dobu mluví. 

Do klece Oktagonu se vrátil bývalý titulový vyzývatel Máté Kertész, kterého tentokrát prověřil Vladislav Kanchev z Bulharska přezdívaný C4. Ten tuto přezdívku v úvodu potvrdil, když dal Kertészovi okusit svůj pravý hák, kterým mu způsobil tržnou ránu u oka.

Doporučeno
OKTAGON 53 slibuje nabitou show. Čeká nás ženský titulový boj, do Německa vyráží početná česká výprava OKTAGON 53 slibuje nabitou show. Čeká nás ženský titulový boj, do Německa vyráží početná česká výprava 9. února 2024 18:05

Kertész poznal, že pasovat se s bulharským silákem v postoji je příliš velký risk, zvolil proto boj na zemi a taktika se vyplatila. Na zemi dokázal jasně dominovat a po třech kolech se mohl zkušenější borec radovat z výhry na body, která jej zase o krok přiblížila k případné titulové šanci, k níž by se určitě chtěl rád probojovat.

Bývalý šampion lehké váhy Mateusz Legierski je po štaci v KSW zpátky v Oktagonu a při sobotním návratu jej přivítal Matouš Kohout. Pro českého borce se jednalo o obrovskou výzvu, ukázal však, že s bojovníky tohoto kalibru dokáže držet tempo. Na výhru to pro něj ale bohužel nestačilo.

V polovině třetího kola vzal Polák Kohoutovi šance na výhru nasazením čistého rear-naked choke, po kterém český bojovník zápas odklepal. Ze strany Legierského se jednalo o velmi dobře takticky zvládnutou bitvu, na kterou by chtěl navázat například zápasem se šampionem Losenem Keitou (pokud prý organizace dobře zaplatí).

o34
Zdroj: OKTAGON MMA

Vémola přijel na trůnu jako král 

Pak už ale přišel čas na to, nač všichni fanoušci čekali, na hlavní zápas večera. Karlos Vémola se utkal s Aleksandarem Ilićem o pás šampiona polotěžké váhy a napětí mezi oběma borci se dalo krájet. Drzý a sebevědomý Ilić do klece nakráčel za hlasitého bučení fanoušků, zatímco Vémolu přivezli na trůnu za zpěvu Karla Gotta.

Doporučeno
Šéf Clash of the Stars: Pornoherečka dostala za házení výkalů trest, zápasy vážně hendikepovaných nechceme Šéf Clash of the Stars: Pornoherečka dostala za házení výkalů trest, zápasy vážně hendikepovaných nechceme 24. ledna 2024 15:00

Ilić se snažil boj držet v postoji, ale Vémola jej po rozběhu dokázal natlačit k pletivu a krátce nato provést úspěšný takedown. Na zemi inkasoval Srb několik ostrých úderů pěstmi i lokty, kterými mu Vémola způsobil tržnou ránu. Po přechodu do half guardu pak nasadil Terminátor krvácejícímu soupeři arm-triangle a Srb boj odklepal.

Karlos Vémola se tak stal šampionem polotěžké váhy, a jak hned po zápase zmínil, přivlastnit si chce i pás střední váhy, který aktuálně drží Patrik Kincl. Toho v září čeká obhajoba s Alexem Lohorém. Kromě toho ale Terminátor naznačil, že by chtěl potenciálně i pás v těžké váze. 

vémola
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse