Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
24. července 2022 12:18
Čas čtení 0:56

Klíčové výzkumy o Alzheimerově chorobě mohou být zmanipulované

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Klíčové výzkumy o Alzheimerově chorobě mohou být zmanipulované
Zdroj: Pixabay/Gerd Altmann/volně k užití

Některé studie jsou podle žurnálu Science možná zmanipulované tak, aby podpořily určitou hypotézu.

Alzheimerova choroba je podle výzkumné práce z roku 2006 jednou z nejrozšířenějších příčin demence. Zmíněná práce zásadně ovlivnila přístup k nemoci a vláda USA na další výzkum tehdy vyčlenila mnoho miliard dolarů. Informace, které o Alzheimerově chorobě máme, však podle zjištění časopisu Science mohou být zmanipulované. 

Matthew Schrag, neurolog a profesor z Vanderbiltovy univerzity, v článku pro Science uvedl, že spolu s dalšími recenzenty objevil přibližně deset prací, které si zaslouží další zkoumání. Některé práce tvrdily, že za pokles kognitivních funkcí při Alzheimerově chorobě může být zodpovědný určitý amyloidní protein. Práce o tomto proteinu v sobě ale nesou určitá varovná znamení.

Podle Schraga se ale jedná právě spíše o podezřelé jevy než o konečné závěry. Pro vědce je nyní otázkou, zda se na základě těchto prací vědci neubírali špatným směrem a zda práce nejsou zmanipulované tak, aby podporovaly určitou hypotézu.

Vyšetřování v rámci univerzity čelí Sylvain Lesné. Karen Ashe, která s Lesném na výzkumu pracovala, popsala možnou manipulaci jako zničující. Zároveň ale odmítla, že by se její výzkum amyloidních proteinů řídil výdaji federálních a farmaceutických společností.

Nalézt lék na Alzheimerovu chorobu se navíc zatím nedaří. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil pouze jeden lék na léčbu proteinových plaků spojených s Alzheimerovou chorobou, a to aducanumab. Okolo něj ale existuje řada kontroverzí a podle části FDA neexistují dostatečně silné důkazy o jeho účinnosti. Přesto se ale na trh minulý rok dostal, na což tři úředníci reagovali rezignací.

Domů
Sdílet
Diskuse