Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad TASR
25. července 2022 8:26
Čas čtení 1:19

Čína je hrozba číslo jedna, říká kandidát na britského premiéra Rishi Sunak

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Sunak zveřejnil vyjádření o tvrdším postupu proti Číně poté, co jeho soupeřka v boji o post lídra konzervativců Liz Truss uvedla, že je vůči Číně a Rusku slabý.

Kandidát na post předsedy britské Konzervativní strany Rishi Sunak v neděli slíbil, že pokud se stane novým britským premiérem, zaujme vůči Číně neústupný postoj. Čínu označil za „hrozbu číslo jedna“ pro bezpečnost Británie i světa, informoval o tom server The Guardian.


„Politici v Británii a na Západě rozprostírají červený koberec a přivírají oči nad bezostyšným jednáním a ambicemi Číny. Změním to první den, kdy budu premiérem,“ řekl bývalý britský ministr financí Sunak.

8. července 2022 20:00 Čas čtení 1:13 Kdo nahradí Borise Johnsona? Přinášíme jména favoritů ucházejících se o premiérské křeslo Kdo nahradí Borise Johnsona? Přinášíme jména favoritů ucházejících se o premiérské křeslo

Čína podle jeho slov krade britské technologie, proniká na britské univerzity, podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí nákupem ruské ropy a vyvíjí úsilí k zastrašování svých sousedů včetně Tchaj-wanu. Čína podle něj také nepřetržitě manipuluje světové hospodářství.


Sunak navrhl zavření všech 30 Konfuciových institutů v Británii s cílem zabránit šíření čínského vlivu prostřednictvím kulturních a jazykových programů.

rishi sunak
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

Rovněž chce odstranit Komunistickou stranu Číny z britských univerzit prostřednictvím opatření, na jehož základě budou muset instituce vyššího vzdělávání zveřejnit zahraniční financování ve výši více než 50 000 liber, což je v přepočtu přibližně 1 440 000 korun.


Britská tajná služba MI5 má pomáhat v boji proti čínské špionáži. Sunak chce založit i mezinárodní spolupráci ve „stylu NATO“ pro boj proti čínským hrozbám v kybernetickém prostoru.


Čínský státní deník Global Times přitom Sunaka dříve označil za jediného z kandidátů o post lídra konzervativců, který má „jasný a pragmatický pohled na rozvíjení vztahů mezi Spojeným královstvím a Čínou“.

20. července 2022 12:07 Čas čtení 1:37 Čínská ambasáda odsoudila návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu v ČR, poškozuje prý čínsko-české vztahy Čínská ambasáda odsoudila návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu v ČR, poškozuje prý čínsko-české vztahy

Sunak zveřejnil vyjádření o tvrdším postupu proti Číně poté, co jeho soupeřka v boji o post lídra konzervativců Liz Truss uvedla, že je vůči Číně a Rusku slabý. Sunak pak Liz Truss obvinil naopak z toho, že Číně „umetla cestičku“.

Ministryně zahraničních věcí Truss rovněž žádala tvrdší postup vůči Číně. Země skupiny G7 vyzvala, aby se staly „hospodářským NATO“ vůči hrozbám Číny a pohrozila Pekingu sankcemi, pokud nebude hrát podle mezinárodních pravidel.


Sunak a Truss jsou dvojice kandidátů na post nového lídra konzervativců, o kterém v hlasování rozhodují členové strany. Jméno nového předsedy, který se zároveň stane britským premiérem, má být známo do 5. září.

Domů
Sdílet
Diskuse