Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
26. července 2022 13:00
Čas čtení 1:02

Studenti vynalezli automobil, který místo vypouštění oxid uhličitý zachycuje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Studenti vynalezli automobil, který místo vypouštění oxid uhličitý zachycuje
Zdroj: innovationorigins.com/Bart van Overbeeke

Osobní automobily jsou zodpovědné za více než 60 % dopravních emisí v EU. Právě to byl důvod, proč tým 35 nizozemských studentů navrhl, vyvinul a sestavil automobil, který během výroby i jízdy na silnici produkuje méně nebo vůbec žádné emise.

Tým nizozemských studentů z Eindhovenu vyvinul udržitelný osobní elektromobil, který zachytí více oxidu uhličitého (CO₂), než kolik ho během jízdy vypustí. Prototyp nazvaný Zem čistí vzduch pomocí speciálního filtru. Ukládáním zachyceného CO₂ a jeho následnou likvidací může automobil přispět ke snížení globálního oteplování. Informoval o tom server Innovationorigins.com.

Studenti budou v následujících letech vozidlo dále zdokonalovat s cílem a vidinou toho, aby bylo uhlíkově neutrální po celou dobu svého životního cyklu. Dopravní odvětví je jedním z velkých znečišťovatelů životního prostředí a před několika lety vyprodukovalo přibližně čtvrtinu celkových emisí uhlíku v Evropské unii.


Osobní automobily jsou zodpovědné za více než 60 % těchto emisí. Právě to byl důvod, proč tým o 35 studentech navrhnul, vyvinul a postavil automobil, který během výroby i jízdy na silnici produkuje méně nebo vůbec žádné emise. Kromě toho tým usiluje o optimální opakované použití materiálů v budoucnosti.

22. července 2022 11:30 Čas čtení 5:23 Vášeň, smrt a vulkány. Erupce lásky nutí k zamyšlení nad sebou samým i vztahem k přírodě (Recenze) Vášeň, smrt a vulkány. Erupce lásky nutí k zamyšlení nad sebou samým i vztahem k přírodě (Recenze)

Vůz dokáže zachytit 2 kg CO₂ přes speciální filtr při 20 000 ujetých kilometrech za rok. To znamená, že deset automobilů dokáže uložit tolik oxidu uhličitého jako jeden průměrný strom. Studenti tvrdí, že ač se to nemusí zdát jako mnoho, celková návratnost je značná ve chvíli, kdy by se zavedla ve velkém měřítku a fungovala v každém osobním automobilu. Koneckonců po světě jezdí více než miliarda osobních automobilů, které by mohly čistý CO₂ zachytit, místo toho, aby jej vypouštěly.

Domů
Sdílet
Diskuse