Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2022 11:30
Čas čtení 1:03
Martin Mičuda

Portfólio značky Mini sa čoskoro rozrastie o ďalšieho člena, naznačuje to koncept crossovera Aceman

Portfólio značky Mini sa čoskoro rozrastie o ďalšieho člena, naznačuje to koncept crossovera Aceman
Zdroj: Mini
TECH
Uložit Uložené

Aceman verejnosť prvýkrát uvidí na veľtrhu Gamescom 2022 v Kolíne nad Rýnom.

Automobilka Mini už pracuje na novej generácii modelu Cooper, teraz však ukázala koncept Aceman. Ten je predzvesťou úplne nového modelu, ktorý sa zaradí medzi klasický Cooper a SUV Countryman. Aj Mini tak reaguje na stále pretrvávajúci trend crossoverov, no a s ním zároveň príde aj nový dizajnový jazyk značky.

Doporučeno
Nový Golf GTI Clubsport je jako stvořený na naše silnice. Ohromil nás živelností i dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je jako stvořený na naše silnice. Ohromil nás živelností i dynamikou 26. října 2021 9:30

Aceman bude síce naďalej zastupovať funkčný dvojpriestorový dizajn s krátkymi prevismi či plastovými lemami v blatníkoch, dostane však o čosi hranatejšie tvary a prechod medzi karosériou vozidla a sklenenými plochami bude plynulý. Aceman sa úplne zaobíde bez chrómových lemov okolo hrán, ktoré boli bežné v predchádzajúcich generáciách modelov. Vzhľadom na to, že bude mať čisto elektrický pohon, dizajnéri zásadnejšie prepracovali aj prednú masku – tá bude po novom až 8-uholníková, podsvietená a úplne zakrytá. 

Mini, Aceman,
Zdroj: Mini

Odklon od tradícií naznačujú aj predné a zadné svetlomety. Vpredu je Matrix-LED technológia, denné svietenie už nebude mať okrúhly tvar. Premiérovo sa v radoch značky objavia aj zapustené kľučky, ktoré vyzerajú elegantnejšie a prispievajú k zlepšeniu aerodynamiky. Auto s dĺžkou presahujúcou štyri metre pritom bude vo vrcholnom vyhotovení stáť až na 20" diskoch kolies. 

Doporučeno
Nové C nám dokázalo, že je nejpokrokovější ve své třídě. V jedné věci dokonce překonává i vlajkové S Nové C nám dokázalo, že je nejpokrokovější ve své třídě. V jedné věci dokonce překonává i vlajkové S 28. září 2021 14:30

Kokpit modelu Aceman zredukovali na to najnutnejšie, presne tak, ako to mal na mysli dizajnér klasického vozidla Mini v roku 1959. Základom palubovky je okrúhly OLED displej, ktorý supluje aj samotné budíky. Infotainment bude založený na najnovšej generácii operačného systému Mini, ktorý prvýkrát využíva softvérový balík Android Open Source Project (AOSP). 

O samotnej technike výrobca zatiaľ mlčí, predsa len v tejto podobe ide momentálne len o koncept. Ten verejnosť prvýkrát uvidí na veľtrhu Gamescom 2022 v Kolíne nad Rýnom, sériové vyhotovenie by sa malo ukázať v najbližších rokoch. 

Mini, Aceman,Mini, Aceman,Mini, Aceman,Mini, Aceman,
Zobrazit galerii
(14)
Domů
Sdílet
Diskuse