Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová ČTK
28. července 2022 8:39
Čas čtení 1:02

Hranice požáru v Českém Švýcarsku se daří držet na ploše 1000 hektarů. Zapojí se i hasicí letadla z Itálie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Hranice požáru v Českém Švýcarsku se daří držet na ploše 1000 hektarů. Zapojí se i hasicí letadla z Itálie
Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Do hasebních prací zapojí i letadla Canadair z Itálie, která čerpají vodu za letu přímo z hladiny. Jezero Milada bude proto pro veřejnost uzavřeno.

Rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko se v noci nerozšířil. Hasičům se daří držet hranice požáru na ploše o velikosti pět krát dva kilometry, tedy 1000 hektarů. Ohniště jsou uvnitř této plochy. Informuje o tom ČTK.

V bezpečí před ohněm je obec Janov, která se nemusela evakuovat, a budovy v dalších obcích. Žádný z hasičů se podle mluvčího ústeckých krajských hasičů Milana Rudolfa za celou dobu zásahu vážně nezranil. Hasiči zasahují v Českém Švýcarsku už od nedělního rána, od úterního večera se daří držet hranice požáru.

27. července 2022 19:55 Čas čtení 0:33 Sleduj živě přenos z požárem zasaženého Hřenska, oblast snímají 3 kamery Sleduj živě přenos z požárem zasaženého Hřenska, oblast snímají 3 kamery

„Setrváváme na stejných pozicích, nemuseli jsme nikam ustoupit,“ uvedl Rudolf. Pomocí těžebních strojů se podařilo vytvořit bezpečnostní pás na České cestě. 

Před ohněm brání hasiči obce Hřensko, Vysoká Lípa, Mezná a Mezní Louka, odkud se museli evakuovat jejich obyvatelé i turisté. Noční obranu poskytují také obci Janov, kde zatím její obyvatelé zůstávají. V součtu bylo zatím kvůli živlu evakuováno 450 lidí.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: HZS Ústeckého kraje

„Posilujeme stávající hadicové vedení šestým čerpadlem –⁠ je z České Lípy. K plnění vrtulníku totiž dnes potřebujeme vyšší tlak,“ informuje hasičský sbor na Twitteru.

U požáru na místě zasahuje téměř 500 hasičů. Od středy jsou nasazena dvě letadla a sedm vrtulníků včetně slovenského a polského. Od ranních hodin se do hasebních prací zapojí i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie. Jsou schopna čerpat vodu za letu přímo z hladiny. Čerpat ji budou z jezera Milada u Ústí nad Labem, které bude ode dneška až do odvolání pro veřejnost uzavřeno.

Canadair CL-415.
Canadair CL-415. Zdroj: Maarten Visser - Wikimedia commons
27. července 2022 18:30 Čas čtení 6:06 Klimatická změna bude zrychlovat, to, co se děje v Českém Švýcarsku, se může dít i leckde jinde, říká entomolog Čížek (Rozhovor) Klimatická změna bude zrychlovat, to, co se děje v Českém Švýcarsku, se může dít i leckde jinde, říká entomolog Čížek (Rozhovor)
Domů
Sdílet
Diskuse