Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Viktor Kniš TASR
28. července 2022 19:12
Čas čtení 0:47

Oddnes žije Zem na ekologický dlh. Slovensko svoje zdroje na tento rok vyčerpalo už v máji

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Ľudstvo už zhruba v polovici roka spotrebuje viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta v priebehu roka obnoviť.

Svet žije od štvrtka na ekologický dlh. Na Slovensku pritom nastal deň vyčerpania prírodných zdrojov Zeme už 3. mája. TASR o tom informovala Andrea Settey Hajdúchová zo Svetového fondu na ochranu prírody.


„Predošlý rok nastal Earth Overshoot Day, teda deň, odkedy žijeme na ekologický dlh, 30. júla a trend je neúprosný – od okamihu, keď je deň vyčerpania prírodnej kapacity planéty známy, prichádza čoraz skôr,“ skonštatovala Settey Hajdúchová.

Prvé merania v 70. rokoch 20. storočia datovali tento deň do decembra. „V súčasnosti nastáva už v júli, čo znamená, že ľudstvo už zhruba v polovici roka spotrebuje viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta v priebehu roka obnoviť,“ podotkla.

planeta země
Zdroj: JPL


Deň, odkedy ľudia žijú na ekologický dlh, ich upozorňuje na to, že si „spotrebovávajú budúcnosť“. Zároveň podľa riaditeľky WWF Slovensko Miroslavy Plassmann ukazuje, že riešenia založené na šetrnom využívaní prírodných zdrojov a obnove prírodného prostredia pomôžu zachovať zdravie planéty.


Napríklad zníženie uhlíkovej zložky ekologickej stopy ľudstva o 50 percent by posunulo Earth Overshoot Day o 93 dní. Ak by sa o polovicu znížilo množstvo jedla, ktoré končí ako odpad, tento deň by sa posunul o 13 dní, poukazuje organizácia. Posunutie tohto dňa považuje za jednu z kľúčových výziev, ktorým ľudstvo čelí.

Domů
Sdílet
Diskuse