Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
28. července 2022 15:38
Čas čtení 0:59

Ve Sněmovně je opět návrh na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy. Předložili jej poslanci KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ve Sněmovně je opět návrh na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy. Předložili jej poslanci KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD
Zdroj: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Čtyřiapadesát poslanců z KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD dnes předložilo návrh, podle kterého by v ústavě mělo být zakotveno, že manželství je svazek muže a ženy. Přijetí návrhu by znamenalo konec v boji za manželství pro všechny.

Čtyřiapadesát poslanců z KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD ve čtvrtek předložilo návrh, který by v ústavě zakotvil manželství jako svazek jednoho muže a jedné ženy. Poslanci v čele s Markem Výborným (KDU-ČSL), Markem Bendou (ODS), Vlastimilem Válkem (TOP 09), Alešem Juchelkou (ANO) a Alešem Dufkem (KDU-ČSL) tak jasně dali najevo, jak se staví k manželství pro všechny. Přijetí návrhu by totiž zamezilo svatbám LGBTQ+ osob.

30. června 2022 15:36 Čas čtení 1:35 Vláda zaujala neutrální stanovisko k manželství pro všechny Vláda zaujala neutrální stanovisko k manželství pro všechny

„Cílem předkládaného návrhu novely Listiny základních práv a svobod je doplnit ochranu rodiny na úrovni ústavního pořádku, zakotvenou článkem 32 hlavy čtvrté Listiny základních práv a svobod, o ochranu jednoho ze základních stavebních prvků úplné rodiny, jímž je manželství muže a ženy,“ píše se v návrhu.

„Jádrem rodiny je manželský svazek muže a ženy. (...) Manželství muže a ženy poskytuje optimální prostředí pro výchovu dětí,“ uvádí poslanci. 

V návrhu také zdůrazňují, že zakotvení manželství jako svazku muže a ženy není diskriminační, a to i proto, že podobný zákon přijaly i jiné země. Například Chorvatsko, Lotyšsko nebo Litva. „Navrhovaná ústavní novela není diskriminační,“ tvrdí.

Pokud by skutečně došlo k přijetí tohoto návrhu, zhoršilo by se postavení LGBTQ+ lidí. „Přijetí tohoto ústavního zákona znamená zákaz manželství gay a lesbických párů. Výrazně to zhorší postavení a život statisíců LGBT lidí, párů a tisíců duhových rodin s dětmi oproti současnému stavu. Takový zákaz se ale nejvíce dotkne života tisíců dětí, které by nadále žily v každodenní nejistotě a v ještě horším právním vakuu,“ píše na Twitteru iniciativa Jsme fér, která dlouhodobě bojuje za manželství pro všechny.

15. září 2021 15:18 Čas čtení 5:06 Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich Jak se staví české politické strany k manželství párů stejného pohlaví? Zeptali jsme se jich
Zpět
Sdílet
Diskuse