Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
28. července 2022 18:55
Čas čtení 0:40

Kočky jsou nebezpečný invazivní druh, zní z Polské akademie věd

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kočky jsou nebezpečný invazivní druh, zní z Polské akademie věd
Zdroj: Unsplash/River Kao/volně k použití

Polská akademie věd zařadila kočku domácí na seznam nebezpečných invazivních druhů zvířat. Část veřejnosti takové rozhodnutí zaskočilo, avšak vědci si stojí za svým.

Kočky podle vědců loví velké množství ptáků a malých savců, čímž škodlivě ovlivňují druhovou rozmanitost. Rozhodně to ale neznamená, že by se toulavé kočky měly vybíjet, dodávají podle ČT24 vědci.

28. července 2022 16:59 Čas čtení 0:52 Česko zasáhnou silné bouřky, meteorologové vydali výstrahu Česko zasáhnou silné bouřky, meteorologové vydali výstrahu

Poté, co Polská akademie věd zařadila kočku domácí na 1787. místo žebříčku invazivních druhů, strhla se na ni vlna kritiky. Některá média v zemi o změně informovala tak, že ústav vybízí k likvidaci toulavých koček, proti čemuž se akademie brání.

Biolog Wojciech Solarz uvedl, že důvodem zařazení koček na seznam invazivních druhů je, že zvířata loví velké množství ptáků a malých savců, čímž škodlivě ovlivňují druhovou rozmanitost. Kočka navíc prý zdomácněla na Blízkém východě a už jen to je důvod, proč ji na seznam přidat.

„Proto ji z čistě vědecké perspektivy musíme na území Evropy, a tedy také v Polsku, považovat za nepůvodní druh,“ vysvětlila Polská akademie věd.

Podle veterinářky Doroty Sumińské se ale na kočky svaluje příliš viny. Za snižující se biodiverzitu prý může především znečištěné životní prostředí a fasády domů, do nichž ptáci narážejí a hynou. 

Domů
Sdílet
Diskuse