Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová TASR
29. července 2022 14:09
Čas čtení 0:59

Pre horúčavy a sucho trpia na Slovensku takmer všetky druhy stromov. Listy im hnednú, stromy majú úpal

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Veľmi zle je na tom stredné Slovensko, stromy nemajú vodu v dosahu svojich koreňov a listy všetku vodu odparili.

Sucho a vysoké teploty, ktoré na Slovensku pretrvávajú už niekoľko týždňov, výrazne oslabili takmer všetky druhy drevín. Veľmi zle je na tom stredné Slovensko, približne od Banskej Bystrice smerom na Štiavnické vrchy a Javorie, uvádza Národné lesnícke centrum.

Stromy nemajú vodu v dosahu svojich koreňov a listy všetku vodu odparili. „V dôsledku chýbajúcej vody v pletivách listov listy uschýnajú od svojho okraja, listové stopky strácajú aktívny kontakt s vetvičkou a opadávajú,“ vysvetľuje centrum. Uvádza tiež, že stromy trpia úpalom. 


Trpia viaceré stromy, napríklad aj breza, ktorá je považovaná za odolnú drevinu. Ďalej sú to buk, lipa, javor, hrab, agát a v nasledujúcich dňoch bude trpieť aj dub. Oslabené sú aj ihličnaté stromy, no na nich sa to prejaví neskôr. Budú náchylnejšie na podkôrny hmyz, akým je napríklad lykožrút smrekový.

Poškodené porasty sa nachádzajú na celom území Slovenska a prvé schnutie listov spozorovali už začiatkom júla. „Teraz možno vidieť farebné zmeny listov na desiatkach hektárov súvislých lesov,“ poukázalo Národné lesnícke centrum. Väčšina stromov má zatiaľ suché listy iba na vrcholkoch korún, no tie v strede sú zatiaľ zelené. Takéto stromy môžu podľa NLC na budúci rok ešte zregenerovať.


Sucho zapríčiňuje aj poruchy vo výžive a stromy si tým netvoria obranné látky proti biotickým škodcom. To sa podľa odborníkov prejaví koncom leta a bude pretrvávať celý budúci rok ich zvýšeným výskytom na oslabených stromoch, a to na smreku a buku. Spolu so štátnym podnikom Lesy SR upozorňujú aj na lykožrúta smrekového, ktorý má v týchto podmienkach ideálnu príležitosť na šírenie.

strom, lykozrut
Zdroj: Facebook/Národné lesnícke centrum
Domů
Sdílet
Diskuse